Kulturskolan Mirandas ämnen

Här beskrivs kulturskolans alla ämnen, för information om enskilda kurser hänvisar vi till vår webbtjänst.

Bild och form

Här får deltagarna möjlighet att vidareutveckla sitt bildintresse. Det kan ske genom att den enskilde eleven antingen prövar många material och tekniker eller fördjupar sig mer i användandet av ett visst material eller en viss teknik. Här har du chansen att få tips och råd som får dig att växa i ditt konstnärskap!

Dans

Våra populära barndansgrupper vänder sig till barn i åldern 4–9 år. Här utmanas barnen att släppa loss sin kreativitet och ge uttryck för glädje, fantasi och olika känslor. Dansen ger en ökad kroppslig medvetenhet och barnet stärker såväl kroppskontroll som självförtroende.

Kurserna ligger efter skoltid.

Det finns också dansgrupper för äldre barn och ungdomar. För att kunna delta i någon av dessa grupper krävs förkunskaper. Kontakta kulturskolan för mer information.

Film och skådespeleri

För dig som vill lära dig allt om den spännande filmprocessen. Alltifrån den första spirande idén, manus, scenerier, skådespeleri, filminspelning, ljudupptagning, redigering till visning på stor duk. Ibland har vi filmläger och gör studiebesök. Här arbetar vi tillsammans i grupp som ett riktigt filmteam!

Drama / Teater

 • Vill du stå på scenen och möta en publik?
 • du vara med och sätta upp teaterföreställningar?
 • Är du intresserad av att prova på teatern som uttrycksform?

Då bör du söka någon av våra drama-/teaterkurser!

Vi har flera kurser som riktar sig till olika nivåer och åldrar. Läs mer om kurserna i vårt kursutbud som du hittar i webbtjänsten för ansökan - gå till webbtjänsten/kursutbud.

Musik

Kulturskolan Miranda erbjuder olika former av musikundervisning. Det finns individuell musikundervisning, musik i grupp, samt olika grupper för de som går en individuell musikkurs.

Instrumentalundervisning

Från årskurs 2 är det möjligt att börja spela ett instrument på Kulturskolan Miranda.

Musikundervisningen sker enskilt eller i grupp en gång i veckan. Lektionslängden för enskilda lektioner är oftast 20 minuter, grupplektioner kan vara längre.

Undervisningen sker ofta under skoldagen eller på fritids efter skolans slut. I samråd med klass- eller ämneslärare kommer vi överens om en passande lektionstid. Man kan också ha sin lektion på eftermiddagen i Rosa huset.

 • Alla som går på individuell musikundervisning får också erbjudande om att spela i orkester eller sjunga i kör utan extra kostnad.
 • Det erbjuds undervisning i de flesta instrument. Se kursutbudet i vår ansökningsportal - mora.se/miranda - för aktuella kurser med tillhörande information.
 • De flesta instrument vi erbjuder undervisning i finns att hyra av oss. Läs mer i avsnittet om uthyrning.

Samspel och ensembler

Vi uppmanar alla elever på våra instrumentkurser att delta i olika samspelsgrupper. Därför är det ingen extra kostnad för att delta i dessa grupper när man redan deltar i någon instrumentkurs eller på solosång.

Här följer ett litet urval av de ensembler som finns hos Kulturskolan Miranda:

 • Band
 • Blåsorkestrar
 • Flera olika stråkgrupper
 • Gitarrorkestrar
 • Mirandaorkestern (blås och stråk tillsammans)
 • Mora musikkår (vuxna)
 • Spelmanslag
 • Storband

Musik i grupp

Kulturskolan Miranda erbjuder gruppaktiviteter inom musik på blås- och stråkinstrument samt i körsång. Åldersgränserna varierar mellan de olika grupperna.

• Stråkundervisning i grupp (för elever i åldern 5–8 år med deltagande vuxen) • Blåsgrupp “Prova på” (årskurs 3) • Nybörjarband • Integrationsgrupp, gitarr och sång (13–99 år)

Sång och kör

Solosång

Att gå på sånglektioner innebär att du får hjälp med att utveckla din röst och finna just ditt personliga röst-id. Kroppen är ditt instrument och du får lära dig sångteknik. Vi tränar andning, magstöd och tonbildning som bidrar till att upptäcka just din rösts unika möjligheter. Tillsammans väljer vi sånger som passar och jobbar med att hitta ditt musikaliska uttryck.

Lilla kören

Lilla kören riktar sig mot årskurs 1–3. Vi sjunger en blandad repertoar, allt från traditionella barnsånger till de senaste hitsen! Vi väver in sångteknik samt gehörsövningar på ett lekfullt sätt. Fokus ligger på unison sång, dvs att alla ska sjunga samma toner. En del uppträdanden brukar det också bli, bland annat deltar vi i Mirandas stora Julshow.

Unga kören

Unga kören riktar sig till årskurs 4–6. Vi sjunger en blandad repertoar, allt från traditionella visor till de senaste poplåtarna. Vi sjunger både på svenska och engelska. Vi väver in sångteknik samt gehörsövningar på ett lekfullt sätt, samt jobbar med tvåstämmig sång och koreografi. En del uppträdanden brukar det också bli, bland annat deltar vi i Mirandas stora Julshow.

Mirandakören

Mirandakören består av killar och tjejer från högstadiet och gymnasiet. Vi sjunger fyrstämmig pop och rock, samt jobbar med koreografi. Detta brukar leda till en Körshow under våren i Mora Gymnasiums aula. Mirandakören medverkar också på den stora Luciakonserten i Mora kyrka, tillsammans med Gesundakören & Moras Lucia.

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 12 april 2018.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

 • Kulturskolan Miranda Rosa Huset
  Älvgatan 53
  792 80 Mora
  Tel: 0250-266 14

  Tjänster

  Ansök / Min sida!

  Nyhetsbrev

  Facebook

  Kulturskolan Miranda finns på Facebook: kulturskolanmiranda

  Kulturskolans administration

  Kulturskolechef

  Webbtjänst för räkningsmottagare

  Kulturskolan Miranda använder verktyget "IST Musik & Kultur" för hantering av elevdata. Här kan man göra ansökan, hålla koll på aktuella kurser, säga upp kurser, uppdatera kontaktinformation m.m.

  Klicka här för att ansöka eller öppna "Min sida".

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213