Elever stod för lunchmaten

23 maj 2013
Sollerö skola
Mathilda, Tova och Majken gör som alla riktiga kockar - provsmakar innan gästerna serveras.

När kostchefen Solveig Bjuhr-Hedlund fick brev från en trio tredjeklassare på Sollerö skolamed önskemål om att få se Pasta Pomodoro på lunchmatsedeln tog hon upp den kastade handsken.

En träff med Lova, Majken och Mathilda bokades in och när man hade pratat färdigt var man överens om att tjejerna skulle hjälpa kökspersonalen att laga den italienska specialiteten någon fredag framöver. Och den 17 maj var det så dags. Iförda vita kockmössor hade plötsligt tre assistenter kompletterat den ordinarie personalen och den första uppgiften blev att hacka 145 tomater. En lagom mängd, med tanke på de 119 portioner som kom att serveras den dagen. Tomaterna kokades sedan upp och blandades med skurna brödbitar, även det ett uppdrag för tjejerna. Slutligen rördes blandningen ned i pasta och vips var Pasta Pomodoro klar att serveras.

Det nya greppet med elever som tillfälliga kockar dök upp när det började bli dags för skolornas önskevecka. Alltså den vecka när eleverna i varje skola får sätta ihop sin egen matsedel. Den brukar vanligtvis innehålla hamburgare, pizza, kebab och en del andra rätter som Lova, Majken och Mathilda har klara synpunkter på:

- Det är ju skräpmat och inte särskilt nyttigt.

Därför skrev man ett brev till kostchefen med egna förslag och det slutade med att de blev assisterande kockar för en dag på den egna skolan. Där finns för övrigt en önskelåda där eleverna kan lägga sina förslag och redan i höst kommer det att bli en ny önskefredag.

- Så nu planerar vi sådana framöver på våra skolor i stället för en önskevecka, säger Solveig Bjuhr Hedlund. Och det är tack vare de här tjejerna som är sådana bra ambassadörer.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 23 maj 2013.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

...IFK Mora fick sin första svenska mästare 1918? Det var Petrus Axelsson som vann skridsko 1 500 meter.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213