Gymnasieelever tycker till om framtiden

28 januari 2013
S:t Mikaelsskolan
 

Det gör man i projektet Framtidens Sverige som startats av regeringens Framtidskommission och Sveriges kommuner och landsting (SKL). Elever från S:t Mikaelsskolans årskurs 3 har intervjuats.

Hur ser dagens ungdomar på den framtid som de ska leva i? Att det är en viktig fråga för Framtidskommissionen är ställt utom allt tvivel och därför har landets gymnasieskolor, årskurs 3, inbjudits att delta i projektet. Som för övrigt spänner över ett vidare fält i och med att även kommunala och regionala beslutsfattare får göra sina röster hörda.

Det man från centralt håll vill skapa sig en bild av är vilka visioner, utmaningar och strategier som ryms inom följande tre teman: leva och bo, arbetsmarknad och näringsliv samt ekologiskt hållbar utveckling. Av landets 290 kommuner valde 106 att delta och ett sextiotal gymnasieskolor hörsammade också inbjudan.

En av dem var S:t Mikaelsskolan i Mora och där spelades också in ett litet filmreportage. Det gav några elever och gymnasienämndens ordförande möjlighet att berätta om sin syn på Mora och framtiden. Och även om eleverna till dels önskade en mer livaktig miljö än vad den lilla kommunen kan erbjuda, spårades också en stolthet och glädje att bo här.

Som gymnasienämndens ordförande såg Lennart Sohlberg gärna att ungdomar lämnar Mora under tid för att utbilda sig och vidga sina perspektiv. Men han ville å andra sidan gärna se samma ungdomar återvända efter några år för att bosätta sig i sin gamla hemkommun.

 

Se filmen här 

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 28 januari 2013.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213