Klimatsmart matvecka i alla Moras skolor

7 december 2018

Viveka Hütter i andra klass Visa större bild
Viveka Hütter, åtta år, tycker maten är riktigt god.

Hela veckan har alla skolor och förskolor i Mora kommun serverat hållbar och klimatsmart mat. Idén är att barn och personal ska få upp ögonen på hur gott och nyttigt det kan vara om maten blir lite mer klimatsmart.

”Det är jättegott!” säger Viveka Hütter, åtta år och som går i andra klass i Nusnäs skola.
”Jag tyckte särskilt mycket om salladen. Men vi får ju alltid god mat här i skolan”, säger Viveka.

Det är framför allt rotfrukter och potatis som ger mindre klimatpåverkan. Potatis kan odlas i Sverige medan exempelvis ris kommer från Asien och har tio gånger högre klimatpåverkan.

Kock hjälper barn att ta för sig av skolmat. Visa större bild
Kocken Lena Steen hjälper barnen att ta för sig.

Eleverna i Moras kolor har fått upptäcka lite nya rätter under veckan. I Nusnäs skola har kocken Lena Steen laddat upp med nudlar av rotsaker tillsammans med bland annat selleri och honung. I ett annat kärl serveras gulbeta med fetaost och solrosfrön. Åtgången är stor.

”Det är bra att äta klimatsmart. Det är bättre för miljön. Annars kan det bli för varmt och det är inte bra för naturen. Sen är det gott också. Vi har fått god mat hela veckan. Lena är jättebra på att laga mat”, säger Hanna Davidsson, nio år och som går i trean i Nusnäs.”

Serverad klimatsmart mat Visa större bild
Exempel på klimatsmart mat är morötter, potatis och gul lök. Mat som inte är så klimatvänlig är köttbullar, varmkorv och nötkött.

På en markyta lika stor som en fotbollsplan kan 45 000 kilo morötter odlas, men den ger bara 380 kilo griskött.

Kocken Lena Steen i Nusnäs skola visar att det går att få till variationsrik och spännande mat som också är klimatsmart.

”Barnen har faktiskt ätit mer mat än vanligt den här veckan”, säger hon.

• Dela på LinkedIn
  • Dela på Google

Sidan uppdaterad den 7 december 2018.

Visste du att....

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?