OS i friskolan

17 februari 2014
Skiddans
Skiddans var en av de olympiska grenarna i Selja-Långlet.

Parallellt med OS i Sotji passade Selja-Långlets friskola på att göra sin alldeles egna version av de olympiska spelen.

Ett par friluftsdagar ägnades åt evenemanget och alla de 68 eleverna i klasserna F-6 deltog. En del elever hade varit med förr i OS-svängen, redan vid sommar-OS i London 2012 arrangerade skolan en liknande aktivitet, med jämfota längdhopp, stöta bomull och andra spektakulära grenar på programmet. Då höll man till utomhus, men nu i februari hade man garderat sig och lagt en del av aktiviteterna inomhus.

- Vi har ett blandat program både ute och inne, berättade rektor Lena Rowa. Det beror naturligtvis på att vädret kan vara vanskligt, det skulle ju kunna bli 20 grader kallt och då får vi göra allt inomhus. Men OS är det bara vart fjärde år och då vill vi vara med i vad som händer.

Nu hade man sådan tur att temperaturen låg på nollstrecket, och även om vädret var grått och snön föll till och från så var det inget som hindrade skidgrenarna på ängen vid skolan. När mora.se var där den andra dagen stod skiddans, störtlopp med pet-flaskor och madrassrace på utomhusprogrammet. Dagen innan hade man åkt längdskidor mellan Selja-Långlet och Sotji, en respektingivande sträcka på 3 540 kilometer som emellertid avverkades i grannskapet. Banan mätte några hundra meter och varje varv ansågs motsvara 20 kilometer för klasserna F-3 och 5 kilometer för 4-6. Gissa om det åktes! Man åkte inte bara till Sotji, utan tillbaka  och dit ännu en gång.....

- En av pojkarna åkte 35 varv, berättade läraren Helena Alvpihl.

Maskottillverkning
Emil Lund-Laine, Jonatan Westling och Rasmus Halvarsson funderar över vad som återstår att göra på maskoten.

Inomhusprogrammet under de två dagarna har varierat beroende på vilken grupp eleverna tillhört. F-3 har balanserat ballonger och kastat bollar i hink, med 4-6 ägnat sig åt OS-matte och dessutom spelat en nykonstruerat tärningsspel med OS-tema. De yngre har också gjort facklor och OS-ringar har producerats med hjälp av toarullar(!).

- Allt tävlande har skett i samarbete och med glädje, för vi vill följa i de olympiska spelens spår, förklarar Lena Rowa.

Veckan efter OS i Selja-långlets friskola är det dags för ett nytt tema. Då handlar det om "Jorden runt" och en av dagarna avgår ett virtuellt plan då eleverna reser jorden runt på en dag.

 

Sven-Erik Nilsson

Maskottillverkning
Här tillverkas ännu fler OS-maskotar av de mest skilda slag.

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 17 februari 2014.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213