Ung i Mora

Som ung i Mora finns det många möjligheter till en meningsfull och aktiv fritid. I kommunens föreningsregister finns det mer än 300 föreningar registrerade.

En viktig utvecklingsfråga är arbetet för ungas delaktighet och inflytande. Det sker bland annat genom Demokratidagen och Elevrådsdagar. Där skapas en idébank kring ungas behov, åsikter och synpunkter om utvecklingen av Mora. Ett annat viktigt verktyg för ungas inflytande är LUPP-enkäten.

Ett mycket gott exempel på ungas inflytande är Rosa Huset, ett kulturhus för unga, från ÅK 7, som invigdes den 5 februari 2011. I fastigheten finns Cansas med bl.a. replokaler, en öppen fritidsdel, samt Kulturskolan Miranda med ett brett utbud för olika intressen. I Rosa Huset är också ett ungdomsombud stationerad. Hans uppgift är att vara en länk mellan ungdomar och vuxna.

2009 blev Mora uppmärksammad av MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, tidigare Ungdomsstyrelsen) för det långsiktiga och strategiska arbetet med ungas inflytande som bedrivs i kommunen. Vi kan numera stoltsera med utmärkelsen "Årets ungdomskommun".

Under våren/sommaren 2015 har det gjorts en utvärdering av kommunens arbete för ungas inflytande. Resultatet blev en rapport och en idéskrift som bland annat innehåller framgångsfaktorer i arbetet och förslag på utvecklingsinsatser i olika frågor.

Det är många kommuner och organisationer som hämtar inspiration av vår modell. Även internationellt har vårt arbete uppmärksammats. I Slovakien till exempel har man skapat en "Moramodell" med Demokratidag och genomförande av LUPP. Danmarks motsvarighet till SKL (Sveriges Kommuner & Landsting) har gjort ett reportage om Moramodellen i sin tidning.

Läs vad tidningen "Danske kommuner" skriver om Moramodellen

 

Invigning Skatepark Visa större bild

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 7 mars 2017.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

  • Lina Pettersson Ungdomsstrateg
    Utvecklingsenheten
    Mora kommun
    792 80 Mora
    Tel: 0250-260 97

Visste du att....

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213