Vanliga frågor och svar om att flytta till Mora

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren för dig som är nyfiken på Mora kommun. Välkommen att kontakta oss på kommunen om du undrar över något.

Jag söker bostad i Mora. Vart vänder jag mig?

Morastrand AB är kommunens allmännyttiga bostadsbolag som tillhandahåller hyreslägenheter i fyra olika områden. Dessutom finns det länkar till andra bostadsbolag, fastighetsägare och mäklare som du kan hitta i vårt företagsregister.

Kan jag få förtur till ett boende i Mora om jag har fast anställning?

Får du arbete i Mora kommun och inte kan pendla kan du få så kallad näringslivsförtur. På hemsidan får du information om vad förturen innebär och vilka krav som ställs på dig som söker näringslivsförtur, bland annat måste du mantalsskriva dig i Mora kommun.

Hur får jag förskoleplats?

Här ansöker du om barnomsorg 
Gör ansökan senast fyra månader innan du behöver en plats. Kötid räknas från den dag ansökan kommer in. Ansökan om plats eller omplacering görs på webben i Dexter. Du får ett skriftligt platserbjudande. Mora kommun kan också erbjuda omsorg på obekväm tid – det finns en blankett på webbplatsen.

Vilka kommunikationer och utbud av kollektivtrafik finns?

Mora är en knutpunkt för norra Dalarnas kommunikationer till exempel; flyg, järnväg och vägnät som alla sammanstrålar i Mora.

Tåg

Mora har fler än åtta avgångar till Falun, Borlänge, Uppsala och Stockholm. Det är enkelt att ta sig till alla fyra städerna med tåg.

Buss

Dalatrafik har många busslinjer inom kommunen, även till ytterområdena. Du kan åka buss till de flesta bostadsområdena. På www.dalatrafik.se kan du enkelt söka din resa i Mora via Dalatrafik.

Flyg

Mora/Siljan flygplats har reguljärflyg till Stockholm, Sveg och Hagfors. DalaAirport i Borlänge har både reguljärflyg och charterflyg till olika platser i Europa.

Kan jag få flyttbidrag när jag flyttar till Mora kommun?

Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen kan du söka om flyttningsbidrag hos din närmaste arbetsförmedlare.

Hur hittar jag jobb?

Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen kan du få hjälp från dem med att söka jobb. På deras hemsida hittar du också tips på hur du söker jobb.

Hur folkbokför jag mig i Mora kommun?

Om du gör en flyttanmälan till Adressändring, på telefon 020-97 98 99 eller på Adressändrings webbplats, kan du samtidigt ändra din folkbokföring. Annars är det Skatteverket som har hand om folkbokföringen, gå direkt till Folkbokföringen.

Vad finns det att göra på fritiden?

www.mora.se finns information och tips på aktuella evenemang på startsidan. Du kan även besöka www.visitdalarna.se direkt för evenemang i hela Dalarna, eller enligt egen platsfiltrering. När du flyttar till Mora kommun kommer du bli en del av ett riktigt aktivt liv. Det finns något för de flesta, året om. Från kultur, till olika sporter med många aktiva föreningar. I Mora finns det flera anläggningar som ger dig ett fint utbud av möjligheter till rekreation. Besök gärna www.moraoutdoor.se. I Mora har vi ett rikt kulturutbud för alla åldrar med flera återkommande arrangemang. De finns till exempel kulturskola som är unik med en bred barn och ungdomsverksamhet.”

Dela med andra
  • Dela på Google
  • Dela på LinkedIn

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 9 november 2015.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Mora IK fyllde 75 år 2010?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213