Arkitektförslag ställs ut i Galleria Klocktorget

8 september 2009
Strandenområdet Visa större bild
En framtida vision av Strandenområdet.

Onsdagen den 9 september öppnar utställningen som visar 34 olika idéer om hur området "Strandens skola" skulle kunna utformas.

Hösten 2008 beslutade Mora kommun att delta i Europan 10. En europeisk tävling för unga arkitekter där åldersgränsen är satt till 40 år, vilket det ger den yngre generationen en chans att visa hur man vill gestalta olika områden i Europa. Tidigare, under Europan 1-9, har 13 svenska kommuner utnyttjat denna möjlighet till nya influenser och numera kan Mora adderas till den skaran. Liksom Lerum, Östhammar och Kinda som också tillhör deltagarna 2009.

En viktig del av Mora

I Mora valdes Strandenområdet ut. Centralt beläget vid E45 och mitt i blickfånget för alla som närmar sig Mora via den stora infarten österifrån. När skolverksamheten försvunnit planeras här ett småskaligt bostadsområde och tävlingsuppgiften blev att komma med förslag på hur det ska utformas.

Området begränsas av Älvgatan-Strandgatan-Fredsgatan och Prostgatan, men arkitekterna har även haft möjlighet att låta idéerna flöda i ett större område. Begränsningen i väster blir då Björnramsgatan, söder om E45 omfattas dessutom de ytor där Wasastugan och Postens lokaler är belägna. Dessutom parkomr��det ned mot Saxviken.

Många intressanta förslag

Inte mindre än 46 arkitekter har varit inblandade i de 34 förslagen och resultatet är utan överdrift spännande. Själva tävlingen avgörs i början av januari 2010 och den oberoende juryn har en internationell sammansättning. Det vinnande bidraget får 12 000 Euro, tvåan får 6 000 Euro och dessutom delas ett hederspris ut.

Men för Moras vidkommande har den tävlingen ingen särskild betydelse. Här kan politikerna välja fritt bland förslagen, möjlighet finns också att plocka godbitarna från flera olika om så önskas. Det görs i så fall senare i en workshop med ansvariga arkitekter.

Morabornas åsikter välkomnas

- Utställningen kommer att vara öppen måndag-fredag 13:00-19:00 och söndagar 14:00-19:00 till och med den 29 september, berättar kommunens samhällsplanerare Gunnar Israelsson. Och vi hoppas att så många som möjligt ska ta chansen att titta på alla fantastiska idéer som ställs ut. Det kommer också att finnas möjlighet att tycka till om det som visas. Man kan välja ut tre av förslagen och skriva ner dem på ett papper, gärna kompletterat med egna kommentarer. Sedan är det bara att stoppa det i förslagslådan.

Återstår sedan att se vad som händer i förlängningen. När området en gång väl ska bebyggas. Kommer då några av de utställda idéerna att realiseras? En sak är i alla fall säker - många är av den kalibern att de skulle locka delegationer av samhällsbyggare till Mora på studiebesök.

 

Sven-Erik Nilsson 

Strandenområdet Visa större bild
Ett av 34 olika förslag.
Strandenområdet Visa större bild
Så här skulle också husen kunna utformas.

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 4 september 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... elektriciteten kom till Östnor 1916?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213