Den största investeringen i bolagets historia

20 april 2009
Moraparken Visa större bild
Vid den här gaveln kommer bowlinghallen att byggas. Bakom den andra gaveln byggs de nya parhuslägenheterna.

Parhuslägenheterna kan ses som en andra etapp på den väg som anträddes hösten 2005. Då byggdes 24 lägenheter för att kunna svara mot de högt ställda krav som många av dagens campare ställer. Succén lät inte väntat på sig.

- Resultatet av etapp 1 har överträffat alla förväntningar, berättar VD Hans-Olof Bogren. Beläggningen har varit mycket hög och när vi nu gått vidare i översynen av det totala boendet så var det självklart att gå vidare med samma koncept.

Nytt kommer-gammalt rivs

Någon kapacitetsökning blir det dock inte fråga om. På campingområdet finns ett 22 enkla stugor, internt kallade ”trätälten”, och ungefär hälften av dem avyttras. De är vinterbonade, eluppvärmda och inredda med två våningssängar, dessutom lätta att frakta bort. Med andra ord passar de utmärkt som exempelvis gäststugor och borde därför inte vara svårsålda.

Det utrymme som frigörs kommer att fyllas upp och göras om till husvagnsplatser.

- Stugor av den här typen är inte så populära idag, förklarar Hans-Olof Bogren. Standarden är helt enkelt för låg för majoriteten av gästerna.

Moraparken-parstugor Visa större bild
Ungefär så här ska parstugorna placeras.

Liknar Etapp1

Eftersom stora delar av Prästholmen ligger i riskzonen för översvämningar måste all ny bebyggelse placeras så högt som möjligt. Och högre än den nya parhusbebyggelsen går det knappast att komma. Den placeras mellan huvudbyggnaden och hotellparkeringen och ger på så sätt utsikt mot både Österdalälven och Skepphusviken.

Moraparken-parstugor Visa större bild
Så kommer de att se ut.

Lägenheterna blir på 38 kvm och innehåller fyra bäddar i två sovrum. Inga våningssängar, men däremot talar det mesta för att soffan i vardagsrummet blir bäddbar. I parhusbyn blir det också en servicebyggnad med bastu/dusch och vallabod.

Bowlingen kommer till Mora

Byggstarten är planerad äga rum i augusti och samtidigt sätts också spaden i jorden för bowlinghallen. Den dockas direkt mot huvudbyggnadens västra gavel och förlänger därmed huset med 35 meter mot Oxbergsleden. Ingången blir via en ny trappkonstruktion upp till värdshuset.

Bowlinghall Visa större bild
Exteriörskiss över bowlinghallen
- Vår huvudbyggnad är egentligen för stor för vår verksamhet och därmed för dyr, förklarar Hans-Olof Bogren. Därför har vi länge tittat på olika lösningar för att locka fler gäster och öka intäkterna. Men det var först i vintras som vi började diskutera bowling på allvar.

Man kom snart fram till att det är en stor fritids- och nöjessysselsättning som passar Moraparken perfekt. Där finns redan en restaurang med allt som därtill hör, dessutom ungefär 150 000 gästnätter som kan erbjudas bowling. För att inte tala om möjligheterna att skapa nya intressanta boendepaket. Till det kommer alla bowlande Morabor som hittills har fått åka till Orsa eller Rättvik för att rulla sina klot.

Bowlinghall Visa större bild
Planskiss, bowlinghall
- Det här ligger helt i linje med vår affärsidé och kompletterar exempelvis vår konferensverksamhet på ett utmärkt sätt.

Lönsamma investeringar

Lagom till Vasaloppet 2010 ska de båda projekten vara klara att ta emot gästerna. Alla kalkyler pekar på god lönsamhet för båda och det kommer att göra Moraparken AB allt mindre beroende av uppdragsersättningen från kommunen. En ersättning som ges för att huvudbyggnaden fungerar som en sorts Folkets Hus för Moraborna.

Det gångna årets bokslut var det bästa sedan starten och några större problem tycks inte bekymra ledningen framöver. Därför räknar man med att uppdragsersättningen ska kunna mer än halveras för 2009, från fjolårets 1.3 mkr till 600 000.

- Vi har sett över vår kostnadsstruktur och effektiviserat inom alla områden, säger Hans-Olof Bogren. Så vi står väl rustade inför 2010, då vi tar våra nyinvesteringar i bruk.

 

 


 

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 17 april 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

......Knausberget (787 m) är kommunens högsta punkt. Berget ligger väster om Ulvsjön, i den nordligaste delen av Mora kommun.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213