Första spadtaget till bowlinghallen

22 september 2009
Första spadtaget Visa större bild
Den symboliska gropen är ett verk av Hans-Olof Bogren, längst till vänster i bild. Övriga är Anders Skoglund, Skoglunds Bygg, Birgitta Pettersson, Mora kommun, Mats Pros, Skoglunds Bygg och Peter Helander, Mora kommun.

Det togs av Moraparkens VD Hans-Olof Bogren som räknar med att kloten ska börja rulla i slutet av april. Lagom till sommarsäsongen, med andra ord.

- I våras tog vi beslutet att bygga och sedan gick vi vidare med upphandlingen, berättar han. Den vanns av Skoglunds Bygg i Leksand och förberedelserna för byggstarten är nu i full gång. Vi har redan haft samrådsmöten och byggmöten här i Mora och snart är både bodar och maskiner på plats.

Ett välutrustat område

Den nya hallen adderar 35 meter i längd och ca 800 kvadratmeter i yta till nuvarande huvudbyggnaden. Och det är möjligheten att utnyttja redan befintlig verksamhet som är en av de stora fördelarna.

- Det mesta som behövs finns redan; restaurang, boende och personal. Så egentligen är det bara själva banorna som behövs och det gör att totalkostnaden kan hållas på en rimlig nivå, ungefär 14 miljoner.

Där finns alltså en stor vinst att hämta, men det är inte den enda. Moraparken är dessutom en väletablerad anläggning med hotell, camping, restaurang och en omfattande nöjes- och konferensverksamhet. Allt detta sammantaget ger ett betydande kundunderlag, året om.

Inte bara för egna gäster

- Och det är ett annat viktigt skäl till att vi gör den här satsningen, säger Hans-Olof Bogren. Men vi gör den även för att kunna locka ännu fler gäster till oss och sälja fler paket och gästnätter. En bowlinghall tror vi också är ett bra tillskott även för Moras näringsliv och inte minst för Moraborna i största allmänhet. För de är naturligtvis också hjärtligt välkomna hit.

Kommunalrådet Peter Helander är ordförande i Moraparkens styrelse och därför en av de som varit med om beslutet att bygga.

- Mora är hjärtat i ett stort upplevelseområde och på sikt hoppas vi att det kan bli fler investeringar efter bowlinghallen. Kalkylerna för den visar på vinst, tack vare att den kan samordnas med den övriga verksamheten. Att räkna hem en hall utan det som redan finns här hade nog varit svårt. Värt att påpeka är också att finansieringen sker genom att Moraparken AB tar upp ett lån, det är alltså inga kommunala driftpengar som tas i anspråk.

Huvudbyggnaden uppgraderas varsamt

Hallen länkas till Moraparkens västra gavel och i samband med byggnationen görs också vissa förändringar i huvudbyggnadens entré. Den flyttas ut aning för att bli ett blickfång för ankommande besökare.

Öppettiderna blir minst sagt generösa. Planerna är att ha öppet sju dagar i veckan, söndag-torsdag 11-22 och fredag-lördag 11-23.

Skoglunds Bygg ska vara klara med bygget den 24 april. I firmans åtagande ingår dock inte de tio banorna med tillhörande teknik.

- Den delen ska vi upphandla inom kort, meddelar Hans-Olof Bogren, och enligt uppgift behöver leverantören två-tre veckor för att montera all utrustning som krävs. Å andra sidan kan arbetena påbörjas när Skoglunds är i slutfasen, så därför tror jag att vi kan öppna den nya bowlinghallen i slutet av april.

 

Planritning bowlinghallen

Fasadritning bowlinghallen

 

Sven-Erik Nilsson 

 

 

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 23 september 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213