Framsynta lokalpolitiker bakom bredbandssuccé

7 december 2015

- Det känns bra att vi får ytterligare en bekräftelse på att satsningen på stadsnätet är rätt, säger Daniel Nylén, stadsnätschef i Mora.

I rapporten beskrivs hur stadsnäten spelar en avgörande roll på den svenska bredbandsmarknaden. I stadsnätens ”öppna nät” kan tjänsteleverantörer utan egen infrastruktur erbjuda sina tjänster till slutkunderna. Konceptet, som skapades av stadsnäten, pressar priserna och ökar valfriheten för konsumenterna, enligt rapporten från OECD.

De första stadsnäten bildades på 90-talet. Då var syftet att utmana det dåvarande statliga telemonopolet. Kommunerna var trötta på höga priser och bristande intresse för att bygga ny fiberinfrastruktur.

– Svenska kommunpolitiker ska ha en eloge för att de tidigt valde att satsa på egen fiberinfrastruktur. I en tid där vårt bredbandsnät spelar en viktigare roll än någonsin är stadsnäten garant för en fortsatt sund konkurrenssituation på marknaden, säger Mikael Ek.

Läs rapporten ”Development of High-speed Networks and the Role of Municipal Networks” här: http://www.oecd-ilibrary.org/science-and-technology/development-of-high-speed-networks-and-the-role-of-municipal-networks_5jrqdl7rvns3-en

Pressbild: Mikael Ek, vd Svenska Stadsnätsföreningen

För mer information kontakta: Mora stadsnät 0250-26000, Mikael Ek, vd Svenska Stadsnätsföreningen, This is a mailto link, 070-598 00 05

Mora stadsnät är det fibernät som Mora Kommun äger och förvaltar. Stadsnätet ansluter företag, privatpersoner och bostadsrättsföreningar m.fl. Mora stadsnät är ett så kallat ”öppet nät” vilket betyder att vi tillsammans med en kommunikationsoperatör (KO), erbjuder tjänster från flera olika tjänsteleverantörer som verkar på internetmarknaden. Anslutningshastigheter upp till 1 Gbit/s kan levereras. Det finns även möjlighet att hyra så kallad ”svartfiber”. Mora stadsnät når idag ca 55% av hushållen i Mora kommun

Om Svenska Stadsnätsföreningen Svenska Stadsnätsföreningen, SSNf, är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i 180 kommuner och 130 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en absolut majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige. Svenska Stadsnätsföreningens vision är att det digitaliserade samhället

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 7 december 2015.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213