Gulklädda personer på tomten?

8 april 2011
Mats och Börje
Snart börjar Mats Hillblom (t.v.) och Börje Svensson arbetet som ska resultera i kommunkartan stämmer med terrängen.

Det kan Moraborna snart få se när det blivit barmark. För då börjar uppdateringen av kommunens kartmaterial och den kommer att pågå till sent i höst. Ett prioriterat arbete 2011.

Den så kallade primärkartan är det som ska uppdateras och det är inte gjort på en kafferast. För det omfattar hela "centrala" Mora; med andra ord Öna, Morkarlby, Stranden, Noret, Utmeland, Hemus och Tuvan. Dessa områden har kommunen avtalat med Lantmäteriet om att hålla uppdaterade så att även verkets kartor speglar verkligheten.

- Främst är det nya byggnader och vägar som brukar ha tillkommit och gör att kartan måste ändras, säger mätningsingenjör Börje Svensson på stadsbyggnadsförvaltningens kartenhet. Den här gången kommer vi att starta uppe i Utmeland och sedan fortsätter vi vidare till de övriga områdena.

Det krävs två personer för att utföra jobbet och till sin hjälp har de kvalificerad teknisk utrustning. En sofistikerad GPS-anläggning anger den exakta positionen och för att mäta längd och vinklar använder man sig av en så kallad totalstation som monteras på ett stativ. Värdena överförs sedan till en dator hemma på förvaltningen och via ett antal kommandon skapas slutligen en kartdatabas där alla förändringar sedan den senaste mätningen är införda.

- Vi kommer också att utöka våra mätningar till ytterligare några områden, även om de inte finns med i v��rt avtal med Lantmäteriet, berättar GIS-tekniker Mats Hillblom. Det gäller då Färnäs, Nusnäs, Vattnäs och Sollerön. Förhoppningen är också att vi kan ta in några sommarjobbare så att vi kan intensifiera jobbet under sommarmånaderna.

 

Sven-Erik Nilsson

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 8 april 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213