Hög tid att söka bygglov om du vill snickra i sommar!

16 februari 2017

bygge hus planering
Nu är det dax att söka bygglov om du vill snickra i sommar
Den som är i startgroparna med ett byggprojekt inför våren och sommaren gör klokast i att ansöka om bygglov snarast möjligt. Inför sommaren får vi in många ansökningar vilket påverkar handläggningstiden, säger Per-Olof Olsson som är bygglovschef i Mora och Orsa kommuner, det är därför en bra idé att vara ute med sin ansökan i god tid.

När du ska bygga nytt, bygga till, glasa in altanen, sätta upp plank eller bygga en mur behövs det oftast bygglov. Hur lång handläggningstiden blir innan du kan få ditt bygglov beror på om du har lämnat in kompletta och tydliga handlingar, om det du vill göra överensstämmer med gällande detaljplan eller om det du vill göra påverkar kulturvärden, stadsbild och omgivning. I många fall måste grannarna höras och i en del fall måste ansökan om bygglov ut på remiss till brandkåren, miljökontoret, NODAVA, Länsstyrelsen eller andra remissinstanser, och sådant gör att handläggningstiden kan bli längre. Det som ser bra ut på en ritning kanske inte alls blir bra om byggnaden exempelvis hamnar över en avlopps- eller vattenledning säger Per-Olof Olsson.

Många tänker att det borde gå snabbare att få bygglov för en mindre åtgärd än för nybyggnad av ett helt hus, men så är det inte alltid. En nybyggnad börjar oftast med en tom tomt, vid en tillbyggnad måste vi till exempel undersöka om man redan utnyttjat sin byggrätt.

Till sist vill bygglovschefen Per-Olof Olsson ge några tips till dig som ansöker om bygglov:
- När du kommit en bit på väg i din planering kontakta gärna Stadsbyggnadsförvaltningen vid eventuella frågetecken kring dina byggnadsåtgärder.
- Finns det en detaljplan där du vill bygga underlättas handläggningen om dina byggidéer stämmer överens med planen.
- Lägg tid på ansökan, se till att den är komplett och undertecknad.
- Om anmälan om kontrollansvarig är en förutsättning för bygglovet, se till att bifoga en signerad sådan i samband med bygglovsansökan.
- Ritningarna ska vara noggranna, fackmässiga och tydliga. Om du känner dig osäker, ta hjälp av till exempel en arkitekt eller byggnadsingenjör.

Mer information om hur du söker bygglov hittar du här

Illustrerar åtgärder som man får göra utan bygglov Visa större bild
Åtgärder som man får göra utan bygglov

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 16 februari 2017.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213