Kommunstyrelsen behandlar fiberutbyggnadens försening

6 april 2018

Fiberutbyggnaden i Mora kommun har försenats. Kommunstyrelsen kommer den 10 april att ta ställning till en rapport om varför fiberutbyggnaden har dragit ut på tiden.

I rapporten från tekniska förvaltningen i Mora kommun konstateras att bara omkring 1 000 hushåll anslöts till fibernätet under 2017, mot beräknade 1 800 hushåll. Det gällde utbyggnaden i Nusnäs, Sollerön, Våmhus, Vika, Selja-Långlet, Vattnäs och i delar av Östnor och Färnäs.

Det innebär att intäkterna i form av anslutningsavgifter blev betydligt lägre än vad som var beräknat. Kommunen får ligga ute med investeringskostnaden en längre tid tills pengarna kommer tillbaka i form av anslutningsavgifter. Avvikelsen i kommunens nettoinvestering blev 27,4 miljoner kronor, pengar som i stället beräknas komma in under 2018.

Kommunens totala investeringsbudget har dock inte överskridits eftersom vissa andra investeringar, som nya brandstationen, har försenats och skjutits upp till 2018.

Enligt tekniska nämndens rapport förklaras den lägre anslutningen till fibernätet av en rad yttre faktorer, exempelvis att fiberinstallatörerna har haft resursproblem, kondensfrysningar i rör för fiberkabel, grävstopp på ett antal platser, samt att Trafikverkets handläggningstider för tillstånd att passera statliga vägar har varit längre än väntat.

För att undvika liknande situationer i framtiden arbetar kommunen för att ta fram nya rutiner för uppföljning och prognos av stadsnätets finansiering.

Under det här året fortsätter fiberutbyggnaden i Oxberg, Gesunda, Gävunda och Kättbo. Under 2019 planeras fiberutbyggnad i Gopshus och Garsås.

Kommunstyrelsen kommer att ta ställning till rapporten om den försenade fiberutbyggnaden vid sitt nästa sammanträde den 10 april.

• Dela på Google
  • Dela på LinkedIn

Sidan uppdaterad den 6 april 2018.

• Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
    Mora kommun
    792 80 Mora
    Växel: 0250-260 00

Visste du att....

... IFK Mora fyllde 100 år 2009?