Ny stadsarkitekt i Mora

20 oktober 2009
Tommy Ek Visa större bild
Tommy Ek

Nästa sommar går Konny Kolping i pension efter 20 år i kommunens tjänst. Till hans efterträdare har utsetts Tommy Ek, för närvarande stadsarkitekt i Leksand. Han tillträder den 1 januari 2010.

Under ett halvår kommer de två arkitekterna att jobba parallellt för att göra övergången så smidig som möjligt. För den som kommer ny till en kommun är det mycket att sätta sig in i och det gäller i ännu högre grad för en stadsarkitekt. För han eller hon måste också snabbt lära sig den lokala geografin och skaffa sig kunskaper i ämnet som förmodligen bara taxichaufförer kommer i närheten av.

Nyordning på gång

I Mora är dessutom stadsarkitektkontorets framtida organisation satt under utredning. Den påbörjades i augusti och leds av renhållningschefen Christina Holback som i juni 2010 ska redovisa resultatet. Under tiden är hon tjänstledig från befattning och har i stället tillförordnats som förvaltningschef vid stadsarkitektkontoret. Enligt den hittillsvarande ordningen har stadsarkitekten alltid haft denna roll, men redan nu står det klart att denne i framtiden bara ska ägna sig åt sin profession.  Leda förvaltningen med allt vad det innebär av ekonomi, administration och personalfrågor kommer en annan person göra, oklart ännu vem.

Utredningen ska svara på följande frågor:

  • Finns det grund för att införa en permanent gemensam ledningsfunktion för Mora och Orsa? (Den som Christina Holback har till och med juni 2010).
  • Finns det grund för en gemensam förvaltning?
  • Om en sammanslagning av förvaltningarna görs, vilka funktioner ska då ingå? (I dagsläget finns det skillnader mellan kommunerna ifråga om innehållet).
  • Finns det grund för en gemensam nämnd?

Redan i dag finns en samverkan mellan Moras och Orsas stadsarkitektkontor. Konny Kolping arbetar ungefär 10 % av sin tid för Orsa, exklusive deltagandet i beredningar och nämndsammanträden. Christina Holback fördelar sin tid mellan Mora (70 %) och Orsa (30 %) på samma sätt som miljö- och hälsoskyddsförvaltningens chef. En förvaltning som sedan många år tillbaka är gemensam för de båda kommunerna.

Renodlad funktion

Att rekrytera en ny stadsarkitekt till Mora har inte varit lätt. Vid de två första försöken 2008 var utgångspunkten samma person också skulle vara förvaltningschef. Intresset var då svagt och därför ändrades befattningsbeskrivningen till det tredje försöket som gjordes i år. Då hade man bestämt att en ny stadsarkitekt bara ska vara just det och lämna chefandet över förvaltningen till någon annan. Så är organisationen i Leksand, varifrån Tommy Ek närmast kommer.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 20 oktober 2009.

Sök på webbplatsen

Tommy Ek

Född/uppväxt: I Stockholm

Ålder: 54

Familj: fru Carin och barnen Lisa, Nanna och Cajsa.

Utbildning:Arkitektexamen vid Kungliga Tekniska Högskolan 1996

Jobbat i Leksand sedan: 2007

Fritidsintressen: Skidåkning och segling dvs fjäll och natur.

Var har du jobbat tidigare och som vad?

Jag har haft eget kontor samt jobbat på några arkitektkontor i Borlänge. Jag har även varit stadsarkitekt i Rättvik i nio år.

Varför sökte du till Mora?
Jag fick helt enkelt ett bra erbjudande. Det är mycket på gång i Mora och
Orsa så det blir säkert både spännande och intressant.

Kommer du att flytta hit eller ska du pendla?
Jag kommer att tågpendla. Vi har bott i Tällberg i 20 år och vi är rätt rotade där, men man vet ju aldrig.

Om du nu inte åkt Vasaloppet, hur ställer du dig till att göra det?
Jag har alltid velat åka Vasaloppet och nu kanske det är dags att komma
till skott. Jag gillar långlopp har sprungit några Stockholm marathons.

Vilket är ditt favoritlag i hockey?
Asplöven!!!  Jag har en "tilltänkt" svärson Johan Skiöld som är
mycket duktig och som har spelat i Leksands J20. Han har nu fått ett
kontrakt som förstaårssenior i Haparanda.

 

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213