Stort urval i nytt bostadsområde

6 maj 2011
Ljungvägen Visa större bild
Ungefär så här skulle området vid Ljungvägen kunna se ut i färdigbyggt skick. Illustrationen gjord av Stadsbyggnadsförvaltningen.

Villor, radhus, bostadsrättslägenheter - alla tre varianterna kommer att finnas till salu. Dessutom säljer kommunen 12 tomter för den som vill vara sin egen byggherre.

Boklok-br Visa större bild
Ett exempel på flerfamiljshus av
typen Boklok. Bilden tagen i Älmhult.

Canada - ett stort markområde

Sällan har väl så många alternativ stått till buds för den som vill skaffa nytt boende i Mora. Det två delar av Canadaområdet som tas i bruk och gatorna heter Lundstigen och Ljungvägen. De ligger omedelbart söder om Kvarnholsvägen och med Skvattramsvägens nya villor som grannar i öster respektive väster. Markarbeten pågår och vägar ska också anläggas innan byggnationen kan starta. Förutom villor och radhus kommer dessutom ett daghem med tre avdelningar att stå klart lite längre fram.

På Lundstigen ska Leksandsföretaget Nils Skoglund AB uppföra 18 villor och man funderar där som bäst vilka alternativ som ska erbjudas.

- Inget är ännu bestämt men allt talar för att vi går ut med två eller tre varianter där den minsta blir 90 kvm, säger fastighetschefen Hans Kronberg. Några priser har vi ännu inte klara men vi planerar att börja försäljningen med hjälp av mäklare någon gång i sommar. Om intresset är stort kommer vi att bygga alla villor direkt, i annat fall delar vi upp projektet i två etapper. Oavsett hur det blir med det så kommer byggstarten att ske i höst.

Boklok-radhus Visa större bild
Så kan radhus se ut i konceptet
Boklok. Även den här bilden kommer
från Älmhult.
 

Nytt byggkoncept i Mora 

Bostadsrätterna och radhusen byggs på Ljungvägen av Skanska och gemensamt för båda typerna är begreppet BoKlok. Ett samarbete med IKEA där målet är att skapa trivsamma bostäder till lägre kostnad än vad traditionell produktion kan erbjuda. De 14 radhusen står först på tur och byggnationen startar under 2012.

- Exakt hur radhusbebyggelsen kommer att utformas är inte fastställt,  berättar Mats Johansson på Skanska. Troligen blir det en blandning av parradhus och vanliga radhus, men klart är i alla fall att husen blir i två plan med en boyta på 106 kvm. Om parradhus väljs kan det också bli en minskning av antalet hus, men inga beslut har tagits.

Bostadsrätterna kommer alltså att stå färdiga lite senare och de fördelar sig på följande sätt i ett tvåvåningshus :

  • 4 st 2 rok, 52 kvm
  • 8 st 3 rok, 69 kvm
  • 8 st 4 rok, 81 kvm  

Kommunens tolv tomter finns också på Ljungvägen. De är på ca 1 200 kvm vardera och den som är intresserad av att bli ägare till en av dem ska komma till utlottningen som äger rum i kommunhuset den 1 juni. Tillträdesdatum blir en månad senare, med andra ord den 1 juli.

Mer information om tomterna lämnas av Birgitta Fändriks, telefon 0250-261 17 eller e-post This is a mailto link.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 6 maj 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213