Frågor och svar - stadsnätet

Stadsnät i Mora

 • +Vad är Mora stadsnät?

  Mora stadsnät är det fibernät som Mora Kommun äger, bygger och förvaltar. Stadsnätet ansluter företag, privatpersoner och bostadsrättsföreningar m.fl. Mora stadsnät är ett så kallat ”öppet nät” vilket betyder att vi tillsammans med en kommunikationsoperatör (KO), erbjuder tjänster från flera olika tjänsteleverantörer som verkar på internetmarknaden. De tjänster som erbjuds utöver vanligt internet är bl.a. IP-telefoni och IP-TV. Anslutningshastigheter på upp till 1000 Mbit/s kan levereras. Det finns även möjlighet att hyra så kallad ”svartfiber”. Med en anslutning till stadsnätet får du tillgång till bredbandstjänster från flera av marknadens största aktörer, men även lokala alternativ.

 • +Vad kostar det att ansluta sin villa?

  Vi tillämpar samma anslutningsavgift i hela kommunen, det ska inte vara dyrare för att du bor i en av våra mindre byar. Kostnaden är 20.000 kr inklusive moms. Du kan välja mellan att betala hela beloppet eller att dela upp din betalning på 60 månader á 360SEK/månad.

 • +Jag är intresserad och vill göra en intresseanmälan, hur gör jag?

  Om du är intresserad går du in på webbportalen: www.anslut.mora.se. Där i en ruta upp till höger fyller du i din adress eller ditt fastighetsnummer och klicka på ”sök”. Klicka sedan på ”gör intresseanmälan” och fyll i uppgifterna på sidan. Intresseanmälan är inte bindande.

 • +Hur vet jag att min intresseanmälan kommit fram?

  Gå in på www.anslut.mora.se och skriv in din adress, du kommer då till ”ditt” område, T.ex. Hånåkni, klicka på fliken ”karta” där ser du en karta över området med ”pluttar”, grå, gula, blå och gröna. Är din adress gul så är du anmäld, är den blå så har vi fått in ditt avtal.

 • +Vad händer efter att jag gjort min intresseanmälan?

  När du gjort din anmälan får stadsnätet ett meddelande om detta, om du bor i ett område som kan anslutas eller om du bor i ett område som är på väg att byggas ut kommer vi att skicka avtal och foldern. ”Vad händer nu”, den beskriver vad som kommer att hända efter att du skickat in avtalet. För dig som bor i ett område som ännu inte är utbyggt sparar vi din intresseanmälan tills det är dags att bygga i området.

 • +Jag har skickat in avtalen, men inte fått tillbaka mitt exemplar

  Avtalen skickas tillbaka i omgångar, efter att byggstartsbeslut tagits, det kan ta ett tag.

 • +Vad ingår i anslutningsavgiften?

  - Grävning fram till tomtgräns samt kortaste väg fram till huset på tomt ingår på normalt schaktbar mark. - Håltagning och inkoppling av fiber innanför väggen. - Den kundplacerade "fiberswitchen", även kallad CPE eller mediakonverter, som du ansluter router, telefon- och TV-boxar till. När det är färdiggrävt kommer stadsnätets fiberinstallatör och tar hålet i väggen och installerar fiberuttag och den fiberswitch som du sedan ansluter din router till. Installationen och fiberswitch ingår i anslutningsavgiften.

 • +Tillkommer det en månadsavgift?

  Nej, det är först när du beställer en tjänst som du får en månadskostnad från den operatör du beställer en tjänst från.

 • +Kan jag bestämma vart jag vill att avlämningspunkten ska vara?

  Där fibern grävs ner längsefter tomtgränsen, kan man välja vart man vill ansluta. I samband med att fiberinstallatören gör hembesök bestämmer man vart stadsnätet ansluter vid tomtgräns. För de som bor på motsatt sida så får man oftast släppet vid tomtgräns mot någon av granarna.

 • +Vilken utrustning installeras?

  Stadsnätet monterar ett fiberuttag samt en fiberswitch. Till fiberswitchen ansluter man sedan sin bredbandsrouter, och eventuella telefon- och TV-boxar.

 • +Vad är skillnaden mellan kabel-TV och IP-TV

  IP-TV kan man förenklat säga är TV-signal omgjort så att det går att skicka som IP-paket över internet. IP-TV skickas tillsammans med övrig datatrafik över internet hem till dig.  

  Du behöver en IP-TV box till de TV-apparater du vill kunna titta på IP-TV.

  Kabel-TV över fibernätet är förenklat en TV-signal omvandlad till Ljus-signal som kan skickas i en fiberkabel. När signalen kommer hem till dig omvandlar man igen till en vanlig TV-signal (därför behöver du en RF-modul). En fördel med Kabel-TV är att det går att ansluta till det befintliga TV-antennätet som de flesta har hemma i flera rum. Du får då tillgång till grundpaketet till alla TV-apparater som är anslutna till antennätet i huset. Vill du ha extra TV-kanaler behöver du även här en TV-box/decoder, men en stor skillnad är att de flesta nyare TV-apparater är förberedda och har inbyggda kortplatser. Till skillnad från t.ex. parabol- och IP-boxar går det att flytta programkorten mellan TV-apparaterna utan att behöva ta med boxen som annars är ”kopplade” till en speciell box.

 • +När är det dags att gräva ner slangen på egen tomt?

  Om du valt att gräva själv, så kommer gräventreprenören att skarva fram fiberslangen till din tomt. Fiberinstallatören kommer att ta kontakt med er för att boka tid för fiberinblåsningen. Grävningen måste vara klar innan den bokade tiden.

 • +Hur djupt ska man förlägga fiberslangen?

  På egen tomt är man själv ansvarig får kanalisationen och bestämmer själv hur djupt man vill förlägga fiberslangen, men en rekommendation är att man minst gräver ner den till ca 25-30 cm djup.

 • +När får jag fiberslangen, så att jag kan gräva ner den?

  Du får fiberslangen när gräventreprenören skarvar ut slang till din fastighet. Det är bra om du meddelar entreprenören eller stadsnätet hur många meter slang du behöver (This is a mailto link).

 • +Kan man få hjälp med grävningen?

  Ja, grävning ingår idag i anslutningsavgiften, dock gräver vi kortaste vägen till huset samt på normalt schaktbar mark.

 • +Om jag behöver mer slang, vart får jag tag på den?

  Stadsnätet har slang, ta kontakt med oss via mail, ange adress, antal meter samt telefonnummer.

 • +Vart i huset ska jag dra in fibern?

  Det beror på och kan ofta vara en smaksak. Om du vet att du kommer att beställa TV-tjänster, så kan det vara bra att placera fiberswitchen nära TV:n då slipper du dra nätverkskabel genom huset till TV:n. Det går bra att placera den i stort sett överallt i huset så länge det är i utrymme som uppvärmt och har normal ventilation. Tänk på att du behöver 230 V uttag.

 • +Kan man få hjälp med att välja placering av fiberswitchen?

  Ja, stadsnätets fiberinstallatör kan hjälpa er med det. De kommer ut och ger råd och tips!

 • +Varför fiber?

  Det finns fler anledningar till att man ska investera i fiber, en av de viktigaste är samhällsnyttan som bland annat uppnås genom ökad sysselsättning, mindre miljöpåverkan och billigare kommunikationskostnader. Men även det faktum att alternativen inte klarar att leverera de höga datahastigheterna som krävs idag och att den vanligaste bredbandstjänsten idag bland villaägare, ADSL håller på att avvecklas, gör att ett teknikskifte måste till. För privatpersoner är det intressant inte minst för att tjänsterna är billigare, stabilare och snabbare. Även det faktum att ett en villa med fiber, värderas högre än en motsvarande utan fiber göra det intressant att ansluta villan. För den åldrande befolkningen kommer fibern erbjuda tjänster inom e-hemtjänst och e-sjukvård Till exempel kan återbesök till doktorn skötas via videokonsultation fram för datorn.

 • +Saknar du bredband i ditt område?

  Det kan bero på flera orsaker, dels kan ditt område redan vara utbyggd eller så kan det vara så att ni har möjlighet att söka EU-bidrag genom Landsbygdsprogrammet (LBP). Även de byar som har möjlighet att bygga ut med LBP pengar, men som väljer att inte ansöka eller som inte blir tilldelade bidrag kommer att byggas under 2017. Byar som inte hinns med eller har dåligt intresse flyttas till kommande handlingsplan. För den som är otålig och vill komma igång tidigare finns ”Mora modellen” den innebär kortfattat att byn eller området gör en del arbete själv och stadsnätet gör vissa delar. Låter det intressant kan du läsa mer i handlingsplanen eller ta kontakt med stadsnätet.

Samma villkor

I Mora kommun vill vi att hela kommunen ska ”leva” och vi ska vara solidariska mot varandra, därför har Mora stadsnät samma anslutningsavgift i hela kommunen. Det ska inte vara dyrare bara för att du råkar bo i en liten by långt bort från centrum.

Kom ihåg att eventuella framtida överskott går tillbaka till kommunen och kommunen är du!

 


 

Mora stadsnät

Mora stadsnät är det fibernät som Mora kommun äger och förvaltar. Stadsnätet ansluter privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. Mora stadsnät är ett så kallat ”öppet nät” vilket betyder att vi tillsammans med en kommunikationsoperatör (KO), erbjuder tjänster från flera olika tjänsteleverantörer som verkar på internetmarknaden. De tjänster som erbjuds utöver vanligt internet är bl.a. IP-telefoni och IP-TV. Anslutningshastigheter på mer än 1000 Mbit/s kan levereras.


 

 

Dela med andra
 • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 27 juli 2015.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

Ställ din fråga om stadsnätet här >>

Tekniska förvaltningen
Växel: 0250-260 00 

 

Gör intresseanmälan?

Om du redan nu är intresserad och vill göra en intresseanmälan så gör du det på www.anslut.mora.se

 

Beställning av tjänster?

Här väljer du och beställer tjänster

 

Klicka här för mer information om bredband och digital agenda.

 

Klicka här för att göra en ansökan om EU-bidrag för bredband.

 

Se om din by kan söka bidrag: http://bredbandskartan.pts.se/

Visste du att....

......Knausberget (787 m) är kommunens högsta punkt. Berget ligger väster om Ulvsjön, i den nordligaste delen av Mora kommun.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213