Släckredskap

Brandsläckare

Brandsläckare

Alla bränder är små i början och upptäcks dessa i tid med t ex hjälp av brandvarnaren går det nästan alltid att släcka genast när det börjar brinna.
Med rätt använd släckmaterial kan man minska både person- och materiella skador.

Brandsläckare finns i olika modeller och är lämpliga i olika miljöer. Här är en beskrivning av vilka som finns och vilka användningsområden som är lämpliga.

Vi rekommenderar 6 kg pulversläckare i hemmen.

INNEHÅLL TYP SLÄCKER
Vatten A trä, papper, textilier
Skum AB trä, papper, textilier, vätskor, oljor
Kolsyra BE vätskor, oljor, elutrustning
Pulver ABE trä, papper, textilier, vätskor, oljor, elutrustning

 

Brandfilt

filt

En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckaren. Den kan till exempel användas för att släcka brand i kläder eller på spisen.

 

Vanliga frågor:

Vilken typ av släckutrustning ska jag ha?

Den bästa utrustningen är en handbrandsläckare och en brandfilt. Rätt placerad är handbrandsläckaren snabbare att ta fram och ger ett snabbare släckresultat än vattenslangen som är svår att dra inomhus. Räddningstjänsten rekommenderar en 6 kilos pulversläckare. Den klarar olika typer av bränder. En godkänd pulversläckare kostar cirka 500 kronor. Den ska placeras centralt och lättåtkomligt. Ibland har försäkringsbolagen där man har sin hemförsäkring bra erbjudande.
Om du har fritidshus, båt eller husvagn – se till att du har en handbrandsläckare och brandfilt där också.

Var laddar man om en handbrandsläckare?

Fråga där handbrandsläckaren är köpt eller kontakta ett brandredskapsföretag. Se i Gula Sidorna under ”Brandredskap”. Kontrollera innan du laddar om den gamla, vad priset är för en ny då det kanske är billigare att köpa en ny. Ett tips är att kontrollera med sitt hemförsäkringsbolag.

När ska man byta ut handbrandsläckaren?

En handbrandsläckare kan bli 15-20 år gammal och fortfarande fungera om den placeras torrt. Tryckladdad släckare har en mätare som visar trycket. Står visaren på grönt ska den vara okej. Så fort man har använt en släckare ska den laddas om. Pulversläckare kan man lägga mot örat och vända på den så hör man om pulvret ”rinner” i den. Då är den ok. Tag för vana att vända upp och ner på pulversläckaren ett par gånger om året så att pulvret ej packar sig för mycket.

 

Dela med andra
 • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan granskad den 27 januari 2017.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

 • Brandkåren 792 80 MORA
  Tel: 0250-267 50
  Växel: 0250-260 00
  Fax: 0250-135 52

  Besöksadress:
  Eldsläckarevägen 9
  792 36 MORA

Visste du att....

... flottningen i Österdalälven upphörde 1970?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213