Utrymning

Alla som bor i ett hus ska veta hur man kan ta sig ut om det börjar brinna och man inte själv kan släcka. En bra idé är att göra en utrymningsplan om det inte redan finns en. Gå igenom möjliga utrymningsvägar och utse en samlingsplats utanför huset. Öva gärna utrymningen.

utrymning

Det är viktigt att man blir varnad om det börjar brinna. En brandvarnare eller ett brandlarm varnar dig oavsett om du ligger och sover eller är vaken.  

Vid brand stiger röken uppåt. Därför är det lättare att se och andas nere vid golvet. Kryp alltid ut ur ett brinnande eller rökfyllt rum. Det är viktigt att hjälpa varandra, särskilt barn, funktionshindrade och äldre.

Flerbostadshus/lägenhet

I flerbostadshus är trapphuset utrymningsvägen från lägenheterna. Därför ska alltid trapphuset vara fritt från barnvagnar, cyklar och andra föremål som kan hindra utrymning eller antändas och brinna. Den andra vägen ut, om trapphuset är rökfyllt av en brand, är brandförsvarets stegutrustning som reses mot fönster eller balkong. Vid väldigt höga hus där brandförsvarets stegar inte kommer åt, normalt hus som är högre än 8 våningar, ska huset vara byggt med dubbla trapphus eller ett brand- och röksäkert trapphus för säker utrymning.

Rökfyllt trapphus 

Gå aldrig ut i ett trapphus som är fyllt med rök, det är lätt att duka under av den giftiga röken! Det är bättre att stanna kvar i lägenheten, påkalla uppmärksamhet och invänta hjälp. Om det pyr in rök genom dörrspringor eller ventilation täta då med blöta handdukar eller täta med tejp. Lägenheter är normalt byggda för att motverka brandspridning inom 60 minuter. Om det brinner hos dig, och du inte klarar av att släcka branden, måste du utrymma lägenheten. Stäng dörren när du lämnar lägenheten och ropa på hjälp!

Villa/småhus

Den naturligaste utrymningsvägen, från ett hus eller villa, är oftast ytterdörren. Balkong- eller altandörr är också bra vägar ut. Se till att det går att öppna dörrarna inifrån med ett vred eller handtag och undvik att låsa dörrarna med överlås när ni vistas i huset. Lämna i så fall alltid nyckeln i låset! Om det inte går att komma ut genom dörrarna, p g a blockering av rök eller brand, är det fönstren som måste användas som utrymningsväg.

Försök hitta en eller flera bra vägar ut. En balkong, eller ett tak att gå ut på är att föredra för att snabbt komma ut. Hos brandredskapsfirmor finns det olika typer av stegutrustning, t ex repstegar att fästa och kasta ut genom fönstret eller utvikbara väggfasta stegar på fasaden. Om villan har tre våningar eller inredd vindsvåning är det oftast för högt att hoppa och då krävs möjlighet att utrymma med en väggfast stege.


 

Dela med andra
 • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan granskad den 27 januari 2017.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

 • Brandkåren 792 80 MORA
  Tel: 0250-267 50
  Växel: 0250-260 00
  Fax: 0250-135 52

  Besöksadress:
  Eldsläckarevägen 9
  792 36 MORA

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213