Eldning utomhus

Längst ner på sidan kan du anmäla din majbrasa och till höger finns viktig information för dig som anordnar majbrasa.

När du eldar sker det alltid under eget ansvar. Du får aldrig elda när det blivit mörkt. De som eldar har ansvaret för att elden inte sprids okontrollerat samt att eldandet inte leder till besvär för andra. Röken kan vara mycket irriterande för allergiker. Ta hänsyn till din omgivning. Under vissa perioder då det är extremt torrt ute i skog och mark kan brandchefen utfärda ett eldningsförbud. För att veta vad som gäller den dag du ska elda eller grilla kan du ringa våra automatiska telefonsvarare för information.

 • Telefonsvarare för brandriskprognosen i norra Dalarna: 0250-26001.
 • Brandkåren: 0250-267 50
 • Brandriskprognos (slutat på april - sista augusti), länk till höger 

Svävande lyktor (rislyktor)

Rislykta

Ett allt vanligare inslag vid våra högtider är så kallade ”rislyktor”. De är ett vackert och lugnare alternativ än fyrverkerier. Vad många inte tänker på är riskerna som kan uppstå i samband med att man skickar upp de brinnande lyktorna i luften. Tänk på att det alltid är den enskildes ansvar att dessa lyktor används på ett säkert sätt. Den som skickar iväg en lykta bär ansvaret om något skulle inträffa på dess färd genom luften och där den landar. Tänk också på följande när du skall använda ”rislyktor”:

 • Kontrollera brandriskprognosen i kommunen. Är det hög brandrisk råder det ofta eldningsförbud och det är då förbjudet att skicka iväg en brinnande lykta som kan slå ner i marken och starta en markbrand. Länk för aktuell brandriskprognos finns till höger (slutat på april - sista augusti).
 • Väderförhållandena, om det blåser kraftigt är det även då olämpligt att skicka iväg lyktor som slå ner i marken eller blåser in i bebyggelse med risk för att starta bränder.
 • Om platsen för ditt uppsläpp ligger nära en flygplats (10km eller närmare fågelvägen) måste du kontakta flygplatsen i god tid innan du planerar att släppa upp lyktorna. För mer information kring detta gå in på transportstyrelsens hemsida.
 • Undvik att använda lyktor med ståltråd i konstruktionen då dessa efter att lyktan landat utgör en stor fara för djur.

Vanliga frågor:

Vilken utrustning ska jag har när jag eldar utomhus?

Det är bra att ha krattor och liknande tillhands liksom en vattenslang med lämplig längd eller strilkannor med vatten.

Varför hittar jag ingen information om aktuell brandriskprognos på eran sida?

Brandriskprognosen sätts under perioden slutet på april t.o.m. sista augusti. Under denna period finns en länk här till höger.

Får jag grilla på balkongen?

Ja, med elektrisk grill.

Får jag göra upp eld och grilla i skogen?

Kontrollera om det råder eldningsförbud genom att ringa våra telefonsvarare (nummer ovan) för information eller titta på dalarnas hemsida. I vissa sammanhang kan det vara bra att kontakta markägaren. Om man eldar skall elden vara ordentligt släckt innan man lämnar den.

Ska jag anmälda en eldning?

Normalt behöver du inte anmäla till brandkåren att du ska elda. Om du däremot misstänker att det kommer bli en ordentlig rökpelare som andra kan uppfatta som en brand kan det vara smart att ringa brandkåren i förväg. I samband med valborg ska du anmäla eldningen eftersom du då eldar efter mörkrets inbrott. Telefon: 0250-267 50.

Anmälan majbrasa

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 29 september 2016.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

 • Brandkåren 792 80 MORA
  Tel: 0250-267 50
  Växel: 0250-260 00
  Fax: 0250-135 52

  Besöksadress:
  Eldsläckarevägen 9
  792 36 MORA

Visste du att....

... det första postkontoret etablerades vid nuvarande Vasaloppsmålet 1831?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213