Nyheter kommun & politik

 

 • Dalaföreträdare kräver trafikplikt för Mora-flyget

  14 januari 2019

  Mora kommun och andra företrädare för länet kräver nu att en ny regering omedelbart ger Trafikverket i uppdrag att ordna trafikplikt på flygsträckan Mora-Stockholm. Alla flygplatser i Dalarna behövs, skriver dalaföreträdarna.

 • Chef för kommunens nya serviceförvaltning utsedd

  9 januari 2019

  Mora kommun har utsett Farhad Rahavard till chef för den nya serviceförvaltningen. Farhad kommer närmast från Älvdalens kommun där han har varit chef för bemanningsenheten.

 • Strömmen tillbaka i Mora

  2 januari 2019

  Enligt elnätsbolaget Ellevio ska nu samtliga hushåll i Mora kommun ha fått tillbaka strömmen efter elavbrotten i samband med stormen Alfrida.

 • Ny webbplats för Brandkåren Norra Dalarna

  20 december 2018

  Som en tidig julklapp lanserade Brandkåren Norra Dalarna den 19 december sin webbplats. Detta eftersom räddningstjänsten i Leksand, Mora, Orsa, Vansbro och Älvdalen från och med 1 januari kommer att ingå i ett förbund.

 • Mora kommunfullmäktige 17 december

  17 december 2018

  Ikväll klockan 18.30 sammankallas kommunfullmäktige för sitt sista sammanträde för året. Vi livesänder sammanträdet på Mora kommuns YouTube-kanal och börjar livesändningen klockan 18.20 med några intervjuer.

 • Majoritetens politiska plattform presenterad

  11 december 2018

  Nu har den politiska majoriteten presenterat sin politiska plattform för den kommande mandatperioden. En politisk plattform är grunden för den politik som ska föras av de styrande fem partierna de kommande fyra åren.

 • Valen klara till kommunens olika nämnder

  30 november 2018

  Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde gjordes en rad val för den kommande mandatperioden fram till 2022. De nya nämnderna kommer att starta sitt arbete vid årsskiftet. Här redovisas valen till de större nämnderna för Mora kommun

 • Mora ansluter sig till hela Dalarnas e-arkiv

  28 november 2018

  Mora kommun kommer att ansluta sig till Dalarnas gemensamma e-arkiv. Ett länsgemensamt e-arkiv innebär att det fysiska och traditionella arkivet ersätts med ett digitalt arkiv. Genom Dalakommunernas samverkan kan resurserna användas mer kostnadseffektivt.

 • Befolkningen i kommunen ökar

  27 november 2018

  Vid årsskiftet 2017/2018 hade Mora kommun en folkmängd på 20 369 personer, en ökning med 90 personer sedan året innan. Den senaste kvartalsrapporten visar att befolkningen fortsätter att öka under 2018.

 • Mora kommunfullmäktige 26 november

  26 november 2018

  Den 26 november livesändes Mora kommunfullmäktige från Andreasgården. Sändningen lagras på Mora kommuns YouTube-kanal och inleds med en kort intervju med kommunfullmäktiges ordförande, Lennart Sacrédeus.

 • Nya familjecentralen invigd

  16 november 2018

  Resan har varit lång och groparna många, men på fredag den 16 november invigdes äntligen Moras nya familjecentral på Hantverkaregatan 14.

 • Mora kommun inspirerar till hållbarhetsarbete

  16 november 2018

  Mora kommun har arbetat fram en Strategi för Hållbara Mora, det vill säga hur vi ska kunna arbeta hållbart i framtiden. Ett liknande arbete pågår i Gävleborg som nu fått inspiration från Mora kommun.

 • Lanseringen av nya morakommun.se skjuts fram

  7 november 2018

  Arbetet med att skapa nytt innehåll till den nya kommunwebben www.morakommun.se tar längre tid än beräknat. Webbplatsen skulle ha lanserats i slutet av november, men lanseringen skjuts nu fram till slutet av januari.

 • Reviderad kommunplan för 2019 innebär ändrade investeringsplaner

  6 november 2018

  Kommunstyrelsen har fattat beslut om en reviderad kommunplan för 2019. Bland annat har driftsbudgeten justerats efter den senaste skatteprognosen. Dessutom har investeringsplanerna förändrats.

 • Nya fullmäktige valde nyckelposter

  23 oktober 2018

  Moras nya kommunfullmäktige sammanträdde för första gången inför den nya mandatperioden måndag kväll den 22 oktober. En rad val till viktigare poster gjordes.

 • Mora kommunfullmäktige livesänds den 22 oktober

  19 oktober 2018

  Den 22 oktober hålls det första kommunfullmäktigesammanträdet inför mandatperioden 2019-2022 i Mora. Samtidigt som avgående ledamöter tackas av och nya väljs in genomförs även den första offentliga videolivesändningen av sammanträdet.

 • Partierna i Moraalliansen fortsätter samarbetet kommande mandatperiod

  18 oktober 2018

  Under torsdagen presenterade de styrande partierna i Mora sin vision för den kommande mandatperioden. Den slutgiltiga politiska plattformen kommer att presenteras i november, men det som stod klart idag är att samarbetet inom MoraAlliansen fortsätter.

 • Kommunen säljer mark vid Solleröparken

  1 oktober 2018

  Kommunen vill sälja marken vid Solleröparken till Sollerö IF. Detta enligt ett förslag som kommunfullmäktige ska avgöra. Det handlar om ett markområde på fem hektar som Sollerö IF hittills har arrenderat av kommunen.

 • Kommunen utökar sin borgen för Moravatten

  1 oktober 2018

  Mora kommun kommer att utöka sin borgen till det kommunala bolaget Moravatten med 80 miljoner kronor, till totalt 230 miljoner. Anledningen är att Moravatten står inför stora investeringar och behöver förstärka sin likviditet.

 • Analys klar om bombfällning vid brandbekämpningen i Trängslet

  28 september 2018

  Under sommarens brandbekämpning i Trängslet i Älvdalens kommun provade räddningsledningen och försvarsmakten att släcka eld genom att släppa en bomb. Analysen av den alternativa släckningsmetoden är nu klar.

 • Unga kommunutvecklare presenterar sin rapport

  25 september 2018

  På onsdagens KSI-möte gjorde 6 av sommarens feriepraktikanter ett återbesök. Under sommaren har de tagit fram idéer på hur Mora kommun kan stärka inflytandet och delaktigheten hos unga. Vid mötet presenterades rapporten.

 • Uppskattad förtidsröstning på Mora gymnasium

  6 september 2018

  Måndagen den 3 september var det förtidsröstning på Mora gymnasium. För både förstagångsväljarna och yngre elever var det en uppskattad insats som gav bättre förståelse för valprocessen.

 • Enkätundersökning om trygghet i Mora

  6 september 2018

  Under vecka 36 skickas en enkät om individens uppfattning om trygghet och säkerhet till 43 600 personer i Sverige från Statistiska centralbyrån på uppdrag av MSB. Mora kommun deltar med ett extra urval på 800 personer.

 • Nu lanseras betaversionen av Mora kommuns nya webbplats

  28 augusti 2018

  En beta är en testversion av Mora kommuns nya webbplats, vilket innebär att allt inte är riktigt färdigt än. På beta.morakommun.se kan du följa utvecklingsarbetet under hösten. För att webbplatsen ska bli riktigt bra vill vi ha dina synpunkter.

 • Vattenledningsförening söker kommunal borgen från Mora kommun

  27 augusti 2018

  Oxbergs Norra Vattenledningsförening har ansökt om en kommunal borgen för ett banklån på 2 miljoner kronor. Lånet ska finansiera åtgärder som leder till en hållbar vattenhantering i Oxberg.

 • Kommunen gör ett överskott på 600 000 kronor

  23 augusti 2018

  När siffrorna för årets första sju månader summeras i delårsrapporten visar Mora kommun ett överskott på 0,6 miljoner kronor, vilket är lägre än väntat. Enligt prognosen för hela 2018 väntas kommunen gå 0,3 miljoner kronor plus.

 • Mora kommun deltar i Prideparaden

  22 augusti 2018

  Lördagen den 25 augusti är det dags för årets upplaga av Mora Pride! Mora kommun kommer att gå med i paraden under parollen "För Mora – idag och imorgon".

 • Telefonnummer har bytt plats på röstkorten inför valet

  17 augusti 2018

  Under perioden 16-22 augusti skickar Valmyndigheten ut röstkort till alla som har rösträtt i valet den 9 september. Dessvärre har telefonnumret till kommunen och telefonnumret till Länsstyrelsen bytt plats på röstkortet.

 • Hållbara ihop

  16 augusti 2018

  Mångas delaktighet och engagemang är en framgångsfaktor för att göra verkstad av kommunens strategi Hållbara Mora. Vi har ett bra utgångsläge och många gör redan ett fantastiskt arbete för livskvalitén i Mora. Nu höjer vi ribban - tillsammans!

 • Följ Dalarna och Mora i Almedalen

  27 juni 2018

  Mora kommun medverkar i satsningen AlmeDalarna under almedalsveckan i Visby. Måndagen den 2 juli är Dalarnas stora seminariedag där möjligheterna att utveckla landsbygden och Dalarna tas upp. Flera kända debattörer medverkar i panelerna.

 • Välbesökt möte om eventuell ny Coop-butik i Mora

  20 juni 2018

  Andreasgården var fullsatt och frågorna var många när Mora kommun arrangerade öppet möte om en eventuell etablering av ny Coops-butik i centrala Mora, på tisdagskvällen den 19 juni.

 • Kommunen utreder Strandenområdet

  18 juni 2018

  Området för den tidigare Stranden skola, nära Vasaloppsmålet, ska får en genomlysning. Kommunstyrelsen har beslutat att alternativen för olika användningsområden ska utredas.

 • Inget brott i samband med Moras fiberavtal

  14 juni 2018

  Inget lagstridigt har skett kring Mora kommun hantering av avtalen för fiberutbyggnaden. Åklagaren har lagt ner förundersökningen eftersom det inte finns någon misstanke om brott.

 • Granskning visar brister i rutiner och dokumentation för fiberutbyggnaden

  1 juni 2018

  Det finns brister i hur Mora, Orsa och Älvdalens kommuner har följt gällande ramavtal kring utbyggnaden av fiber. Det visar den externa granskning som de tre kommunerna har låtit göra.

 • Krisberedskapsveckan här igen

  29 maj 2018

  Vet du hur du ska klara dig om vi får en allvarlig kris?

 • Hållbara Mora – kommunens strategi för framtida livskvalitet

  29 maj 2018

  Kommunen har tagit fram ett förslag till hur Mora ska kunna arbeta hållbart i framtiden. Det är strategin Hållbara Mora som ska ge stöd till arbetet med ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet.

 • Möjlighet för visselblåsare utreds av kommunen

  28 maj 2018

  Mora kommun kommer att utreda möjligheten till en oberoende visselblåsarfunktion för anställda i kommunen. Detta enligt ett förslag till kommunstyrelsen.

 • Sju föreningar i Mora föreslås få bygdemedel

  28 maj 2018

  Kommunen föreslår att sju föreningar i Mora ska få bidrag på totalt 485 000 kronor ur fonder för bygdeavgifter från vattenkraftsföretagen. Det är slutligen Länsstyrelsen som avgör om bidragen godkänns.

 • Kommunen skriver avtal om marknadsföring med KAIS och Mora IK

  24 maj 2018

  Mora kommun kommer att skriva marknadsföringsavtal med KAIS Mora och Mora IK, enligt förslag till kommunstyrelsen. Kommunen har i flera år haft avtal om att få använda de båda lagen i sin marknadsföring.

 • Stora investeringsbehov i Mora enligt kommunplanen för 2019

  23 maj 2018

  Mora kommun har utarbetat ett förslag till kommunplan för 2019. Den tar upp de viktigaste satsningarna och prioriteringarna, samt budgeten för nästa år. Den föreslagna kommunplanen kommer att beslutas av kommunstyrelsen den 29 maj.

 • Första spadtaget för nya brandstationen

  18 maj 2018

  Idag invigdes bygget av Mora kommuns nya brandstation. Kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) var på plats för att ta det första spadtaget med en av grävmaskinerna.

 • Vad vill vi uppnå med nya webbplatsen?

  17 maj 2018

  Ge god service, öka engagemanget och delaktigheten, effektivisera de kommunanställdas arbetsuppgifter och stärka kommunens varumärke. Det är de effekter som de nya webbplatserna ska ge. Nu inleds arbetet med att bygga webbarna.

 • Arbetsplatsolycka inträffade på brandstationen

  4 maj 2018

  En brandman skadades under en övning i fredags kväll. Händelsen inträffade då en koppling mellan brandbilen och slangen gick av. Brandmannen fördes till sjukhus och en anmälan om allvarlig arbetsplatsolycka är upprättad.

 • Uppvaktning för utförd idrottsprestation

  30 april 2018

  Mora kommuns uppvaktning av personer som utfört idrottsprestationer är avsett att uppmuntra idrottsutövare som gjort betydande insatser inom idrotten.

 • Störningar hos kommunernas IT-system

  24 april 2018

  Under den senaste veckan har Mora, Orsa och Älvdalens kommuner haft störningar i sina verksamhetssystem vilket har påverkat bygglovsansökningar och andra viktiga funktioner.

 • Överskott i kommunen även för 2017

  13 april 2018

  Mora kommun gjorde ett ekonomiskt överskott på drygt 44 miljoner kronor. Det visar den årsredovisning för 2017 som kommunstyrelsen har godkänt. Årsredovisningen ska fastställas av fullmäktige den 7 maj.

 • Sök Mora kommuns demokratistipendium

  22 mars 2018

  Demokratistipendiet går till en person, organisation, skola eller klass som genom betydande insatser främjat och värnat de demokratiska värderingarna. Priset är på 10 000 kronor. Ansök eller nominera senast den 1 april.

 • Markområde säljs till Gesundaberget

  16 mars 2018

  Mora kommun kommer att sälja ett markområde på 77 hektar till Gesundaberget AB. Detta enligt ett förslag till kommunstyrelsen. Gesundaberget vill använda marken till att utveckla skidanläggningen i Gesunda.

 • Satsningar på lön och arbetstider i kommunen

  5 mars 2018

  Extra pengar till undersköterskor, högre lön till kvinnliga enhetschefer inom socialförvaltningen och en ökad möjlighet till heltidsarbete. Det är några satsningar som Mora kommun gör.

 • Ny webbadress till kommunen

  22 februari 2018

  Nu fungerar kommunens nya hemsideadress, www.morakommun.se. I samband med adressbytet lanseras även vår nya logotyp. Välkommen in och ta en titt!

 • Mora kommun vill förebygga jäv och mutor

  22 februari 2018

  Kommunstyrelsen föreslås anta nya riktlinjer för att motverka korrupt beteende som kan skada medborgarnas förtroende för Mora kommun. Riktlinjerna har arbetats fram under 2017–2018 och ska följas av alla kommunanställda.

 • Rosa Huset startar sin öppna fritidsverksamhet igen

  5 februari 2018

  Onsdag den 7 februari kan unga i Mora återigen besöka Rosa Husets öppna fritidsverksamhet. Från och med nu gäller begränsade öppettider och tydligare förhållningsregler.

 • Så ska myndiga asylsökande kunna bo kvar i Mora

  26 januari 2018

  Mora kommun har fått nära två miljoner kronor i statligt bidrag för att hjälpa ensamkommande unga att stanna i Mora. Pengarna ska gå till fadderhem och nu inleds ett samarbete med kyrkan för att ordna boenden.

 • Rosa Huset stänger sin öppna fritidsverksamhet tills vidare

  22 januari 2018

  På grund av oroligheter, skadegörelse och hot mot besökare samt personal kommer den öppna fritidsverksamheten på Rosa Huset att stängas tills vidare. Kulturskolan kommer att ha öppet som vanligt.

 • Beslut om ny kommunorganisation skjuts fram

  19 januari 2018

  Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades att inte ta frågan om ny organisation för Mora kommuns förvaltningar vidare till kommunfullmäktige den 5 februari, vilket tidigare var planerat.

 • Storsatning för äldres säkerhet

  16 januari 2018

  Äldre personer är överrepresenterade vid dödsbränder, genom ett samarbete mellan brandkår och socialförvaltningen får nu samtliga personer med trygghetslarm även brandlarm direktkopplat till brandkåren. En Sverigeunik satsning!

 • Ny organisation föreslås för Mora kommuns förvaltning

  9 januari 2018

  En gemensam miljö- och byggnadsnämnd, en ny kultur- och fritidsnämnd och en servicenämnd för att samordna, planera och stödja övriga förvaltningar. Det är några av förslagen i den nya organisation som planeras för Mora kommun.

 • Så får du använda fyrverkerier under nyår

  29 december 2017

  Kommunfullmäktige antog vid sitt senaste sammanträde en förändring av de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för hur man får använda fyrverkerier under nyår, påsk och valborgshelgen.

 • Mora kommun inför digital anslagstavla

  13 december 2017

  Från och med 1 januari 2018 träder en ny kommunallag i kraft. Enligt den nya lagen ska den fysiska, officiella anslagstavlan ersättas med en webbaserad anslagstavla.

 • Nya brandstationen kan börja byggas i vår

  12 december 2017

  Upphandlingen av den nya brandstationen i Mora är slutförd och enligt tilldelningsbeslutet blir det byggföretaget NCC som får uppdraget. NCC:s anbud på 69,3 miljoner var det mest fördelaktiga.

 • Hallå där Johan Szymanski...

  11 december 2017

  Kommunikationschef Anders Rosén intervjuar brandchef Johan Szymanski om hans nya roll som interimsförbundsdirektör i det kommande räddningsförbundet.

 • Projektet ”Språka som föräldrar” besökte Liljeholmens bondgård

  8 december 2017

  Projektet ”Språka som föräldrar” har dragit igång och det första besöket gick till Liljeholmens bondgård. Arbetet syftar till att underlätta språkutvecklingen hos nyanlända föräldrar och särskilt mammor.

 • Ny grafisk profil godkänd av kommunstyrelsen

  29 november 2017

  Kommunstyrelsen antog det föreslagna paketet till ny grafisk form för Mora kommun vid sitt sammanträde den 28 november. Beslutet innebär att kommunen kommer att få en ny grafisk manual, inklusive en förnyad logotype för kommunen.

 • Remissvar: Moras kommunikationer behöver utvecklas

  28 november 2017

  Mora kommun är ett handelscentrum och ett viktigt nav för turism och näringsliv i hela norra Dalarna och det är av yttersta vikt för regionen att Mora har bra väg- flyg- och järnvägsförbindelser.

 • Begränsning av fyrverkerier ska beslutas av kommunstyrelsen

  24 november 2017

  Förslag till nya restriktioner i hur man får använda fyrverkerier under nyår, påsk och valborgshelgen har tagits fram till kommunstyrelsen.

 • Mora kommun får nytt grafiskt utseende

  23 november 2017

  Mora kommun arbetar just nu med ett förnyat grafiskt utseende, inklusive ett uppdaterat kommunvapen. Arbetet är en del i att förstärka varumärket för Mora kommun.

 • Så vill Moras medborgare att nya kommunwebben ska fungera

  10 november 2017

  För att ta reda på vilken information och vilka funktioner och tjänster medborgarna förväntar sig på Mora kommuns nya externa webbplats, har ett stort antal intervjuer gjorts.

 • Årets Moragala blev en succé

  2 november 2017

  Fredagen den 27 oktober arrangerades årets upplaga av Moragalan. Bland god mat, dryck, dans och underhållning var kvällens huvudtema sju prisutdelningar till företag, organisationer och profiler som på ett eller annat sätt stärkt Mora.

 • Hembesök hos äldre visade på brister i brandsäkerhet

  30 oktober 2017

  Äldre människor är överrepresenterade i dödsbränder, därför har ett nytt samarbete mellan brandkåren och hemtjänsten påbörjats. Resultatet visar på stora brister hemma hos de äldre i Mora kommun - fyra av fem besökta saknade brandvarnare.

 • Kommunen nyinvesterar drygt 100 miljoner under 2018

  23 oktober 2017

  För- och grundskolan och socialförvaltningen förstärks båda med 10 miljoner för 2018, eftersom antalet barn och äldre ökar. Samtidigt planerar kommunen att göra nyinvesteringar på drygt 104 miljoner nästa år.

 • Workshop om ökad förståelse mellan tjänstemän, företagare och politiker

  19 oktober 2017

  Fredagen den 20 oktober är det dags för workshopen Nya Forum Mora på Moraparken. Temat för årets upplaga är "ökad förståelse", där deltagarna upptäcker förbättringsmöjligheter via verktyget MegaSamSpelet.

 • Kommunens grafiska uttryck ska uppdateras

  18 oktober 2017

  Vid kommunstyrelsens informationsmöte på tisdagen, fick ledamöterna en orientering om det pågående arbetet med kommunens varumärke. Det handlar om att uppdatera det grafiska uttrycket och grundbudskap om vad kommunen står för.

 • Två markområden anvisas för bostäder och parkering

  18 oktober 2017

  Kommunstyrelsen ska ta ställning till ett förslag om två avtal för markanvisning vid sitt nästa sammanträde den 24 oktober. Det handlar om två företag som vill förvärva kommunal mark för bostäder och ett parkeringshus i anslutning till bilförsäljning.

 • Fortsatt arbete mot skadegörelse

  25 september 2017

  Arbetet med att förhindra och förebygga skadegörelse och inbrott pågår, idag träffades polisen, brandkåren och kommunalrådet för att informera allmänheten via media om arbetet. På fredag kl. 14:00 kan du träffa polis och brandkår på gå-gatan.

 • Föreläsning om prostitution, människohandel och tiggeri

  20 september 2017

  Den 12 oktober hålls en föreläsning på Mora folkhögskola om prostitution, människohandel och tiggeri. Föreläsningen riktar sig mot näringsliv och hotellverksamhet, men alla som är intresserade är också välkomna att anmäla sig till föreläsningen.

 • Språksatsning för nyanlända föräldrar

  15 september 2017

  Mora kommun har beviljats medel från Länsstyrelsen Dalarna till projektet ”Språka som föräldrar”. Projektet ska främja språkinlärningen hos nyanlända mammor och pappor genom aktiviteter tillsammans med andra föräldralediga.

 • Flygtrafiken nödvändig för Mora

  12 september 2017

  Flygtrafiken på Mora flygplats måste räddas. Det skriver åtta tunga företrädare för näringsliv och organisationer i Mora i en debattartikel i Dagens Industri. Nu går de ledande politikerna i Mora kommun ut och stödjer initiativet i ett gemensamt utspel.

 • Nya morakommun.se – en kommunal servicewebb

  8 september 2017

  Mora kommun deltar i ett samarbetsprojekt och kommer tillsammans med Orsa, Älvdalen och Vansbro bygga nya externa webbplatser. Lanseringen av de nya webbplatserna är beräknad till andra kvartalet 2018.

 • Starkt delårsbokslut för Mora kommun

  28 augusti 2017

  Mora kommun gick med 43 miljoner kronor plus det första halvåret 2017. Det är ett resultat som är 28 miljoner bättre än beräknat. Anledningen är främst att verksamheterna gjort ett starkare resultat jämfört med budget.

 • Mora väntas anta handlingsplan mot våldsbejakande extremism

  24 augusti 2017

  Mora kommun har tagit fram en handlingsplan för hur man ska arbeta förebyggande mot våldsbejakande extremism. Det finns däremot inget som tyder på att det förekommer våldsbejakande extremism i Mora idag.

 • Mora kommun deltar i prideparaden

  23 augusti 2017

  Mora kommun är en av de organisationer som visar upp sig och manifesterar vid Mora Pride nu på lördag, den 26 augusti. Syftet är att markera att kommunen är en arbetsgivare och organisation som främjar öppenhet och mångfald.

 • Seminarium om det rådande försvarsläget under Flygdagen

  7 augusti 2017

  Lördagen den 5 augusti möttes försvarsminister Peter Hultqvist (S), riksdagsman Peter Helander (C) och Finlands försvarsattaché Rami Peltonen för att under ett seminarium diskutera det rådande försvarsläget i Sverige och hur flyget i Mora kan påverkas.

 • Gemensam webbsatsning i Mora, Orsa, Vansbro och Älvdalens kommuner

  3 juli 2017

  Mora, Orsa, Vansbro och Älvdalens kommuner ska tillsammans bygga fyra helt nya webbplatser, en för varje kommun, med fokus på kommunal service och dialog. De nya kommunwebbarna är planerade att lanseras under andra kvartalet 2018.

 • Mora kommun polisanmäler delande av bilder och kränkande kommentarer

  26 juni 2017

  Mora kommun har polisanmält händelser inom hemtjänsten, där personal har delat bilder på vårdtagare mellan sig och skrivit kränkande kommentarer på en meddelandetjänst på webben. Kommunen har stängt av och varslat fyra anställda om avsked.

 • Kommunen säger ja till regionbildning i Dalarna

  14 juni 2017

  Kommunstyrelsen i Mora föreslås säga ja till att bilda region i Dalarna. Det skulle bland annat innebära att regionkommunen får ansvaret för den regionala utvecklingen och att Landstingets beskattningsrätt tas över av den nya regionen.

 • Mora kommun får nytt hjortron

  12 juni 2017

  Sedan strax över ett år tillbaks har Mora kommun saknat ett konstverk i form av att hjortron som tidigare funnits på Morastrands perrong. Konstverket var en gåva från Gällivare kommun, som på onsdagen den 14 juni skänker ett nytt hjortron.

 • Enheternas hälsofrämjande arbete prisbelönas

  2 juni 2017

  Högre trivsel, färre sjukskrivningar och ökat samarbete. För att ytterligare uppmuntra det hälsofrämjande arbetet i Mora har kommunen nu delat ut pris till några av de kommunala enheter som har utmärkt sig.

 • Stort behov av bostäder till nyanlända i Mora

  30 maj 2017

  I år ska Mora kommun ta emot 85 nyanlända med uppehållstillstånd. Hittills har alla fått husrum, men nu är läget akut. Mora kommun efterlyser fler tillfälliga bostadslösningar – och du som Morabo kan göra en viktig insats.

 • Eldningsförbud

  27 maj 2017

  Uppdatering 30/5: Eldningsförbudet är nu hävt. Fr.o.m. fredag 26 maj 2017 råder eldningsförbud i Mora kommun. Grillning i iordningsställda grillplatser eller i grill på tomten är dock till��ten.

 • En halv miljon från elkraften kan gå till Moras byar

  25 maj 2017

  Mora kommun föreslår Länsstyrelsen Dalarna hur pengar ur vattenregleringsfonden kan fördelas. Det kan handla om 500 000 kronor i bidrag till föreningar runt om i Mora för 2017.

 • Ny indelning av valdistrikt till nästa val

  24 maj 2017

  Mora kommun kan få en ny indelning av valdistrikt till nästa val. Det är valnämnden som föreslår att det görs nya gränsdragningar i alla valdistrikt utom Färnäs-Nusnäs-Garsås. Syftet är att skapa en jämnare tillströmning av väljare till vallokalerna.

 • Fika med upphandlingsenheten på måndag

  18 maj 2017

  Har du frågor, funderingar eller idéer kring offentlig upphandling? Den 22 maj är det dags för vårens sista träff med upphandlingsenheten. Kom och ställ dina frågor över en kopp kaffe!

 • Mer lokal mat till kommunens skolor

  17 maj 2017

  Mora kommun har tecknat ramavtal med fyra leverantörer om livsmedelsleveranser. Alla fyra leverantörerna har lokal förankring, vilket innebär att maten kommer från närområdet. Det handlar om produktområdena färskt kött, potatis, ägg och bröd.

 • Ett marknadsföringsavtal har tecknats mellan Vattnäs Konsertlada och Mora kommun

  12 maj 2017

  Samarbetet innebär bland annat att Vattnäs konsertlada upplåter konsertlokalen till Mora kommuns egna arrangemang samt att profilera Mora.

 • Sollerö gamla kommunalhus sålt

  4 maj 2017

  Försäljningen av det gamla kommunalhuset på Sollerön är nu genomförd. Mora kommun har sålt byggnaden till Sockenföreningen på Sollerön till en köpeskilling av en krona.

 • Fika med upphandlingsenheten

  23 april 2017

  Har du frågor, funderingar eller idéer kring offentlig upphandling? Den 26 april kan du träffa upphandlingsenheten och diskutera dina frågor över en kopp kaffe.

 • Stadsbyggnadsförvaltningens och Socialkontorets öppettider under påsk

  13 april 2017

  Under skärtorsdagen stänger stadsbyggnadskontoret 14.00 och socialkontoret stänger 12.00.

 • Morabor samlades för att hedra offren

  10 april 2017

  I Mora hölls en tyst minut och minnesstund vid lunchtid på måndagen för att hedra offren vid fredagens attentat på Drottninggatan i Stockholm.

 • Ungdomsstrateg föreslås för att stärka inflytande för ungdomar

  7 april 2017

  Mora kommun har tagit fram förslag på hur ungdomsfrågorna ska hanteras i framtiden. Bland annat föreslås att en ungdomsstrateg tillsätts för att ge ett helhetsgrepp på frågor som rör ungdomar och deras inflytande.

 • Högt betyg till Mora kommun som arbetsgivare

  6 april 2017

  Bättre på allt. Årets medarbetarundersökning i Mora kommun visar en positiv utveckling på alla övergripande områden sedan förra mätningen 2014.

 • Överskott för kommunen år 2016

  5 april 2017

  Mora kommun slutför just nu arbetet med årsredovisningen för 2016. Förslaget till årsredovisning kommer att tas upp av kommunstyrelsen den 11 april och senare fastställas av kommunfullmäktige den 8 maj.

 • Fika med upphandlingsenheten

  20 mars 2017

  Har du frågor, funderingar eller idéer kring offentlig upphandling? Den 23 mars är kan du träffa upphandlingsenheten och diskutera dina frågor över en kopp kaffe.

 • Brandskyddsveckan

  3 mars 2017

  Vecka 11 är det brandskyddsvecka vilket innebär att vi pratar lite extra om brandskydd. Rätt kunskap och utrustning är det viktigaste skyddet mot brand. Vi på Mora brandkår uppmärksammar detta med tre olika arrangemang.

 • Ung i Mora? Nu kan du söka feriepraktik!

  3 mars 2017

  Du som slutar årskurs 9 i grundskolan och årskurs 1 i gymnasieskolan och är folkbokförd i Mora kommun har möjlighet att söka feriepraktik inom olika kommunala förvaltningar, näringslivet och ett antal föreningar.

 • Arbetet med kommunplanen 2018 har inletts

  1 mars 2017

  Kommunplanen är Mora kommuns verksamhetsplan med budget. Här visar nämnderna sina verksamhetsmål och hur de fördelar de ekonomiska ramarna. Den 7 mars ska kommunstyrelsen besluta om planeringsanvisningarna för den nya kommunplanen.

 • Mora kommun deltar i projekt för ökad jämställdhet

  22 februari 2017

  Dalarnas kommuner står inför ett omfattande generationsskifte och behovet av att trygga den framtida arbetsmarknaden är stort. Mora är en av sex kommuner som ingår i projektet ”Jämställt – hela tiden”.

 • Mora kommun säger nej till ny flygskatt

  17 februari 2017

  Mora kommun säger nej till förslaget om en ny skatt på flygresor i Sverige och utomlands. Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades att avstyrka förslaget i kommunens remissvar.

 • Moras ungdomar erbjuds feriepraktik i sommar

  16 februari 2017

  Kommunstyrelsen beslutade under tisdagens möte att Mora kommun ska erbjuda två veckors feriepraktik till ungdomar som är folkbokförda i kommunen.

 • Klart för byggstart av ny brandstation i Mora

  14 februari 2017

  Vid tisdagens sammanträde gav kommunstyrelsen klartecken att sätta igång byggnationen av den nya brandstationen i Mora. Under våren ska kommunen upphandla byggentreprenad.

 • Premiär för fika med upphandlingsenheten

  13 februari 2017

  Har du frågor, funderingar eller idéer kring offentlig upphandling? Under våren erbjuds fyra tillfällen då du kan diskutera dina frågor med upphandlingsenheten över en kopp kaffe.

 • Beslut om byggstart för ny brandstation

  8 februari 2017

  En modern brandstation som är redo för framtiden. Mora kommuns planer på att bygga en ny brandstation går framåt. Vid nästa möte ska kommunstyrelsen ta ställning till att sätta igång byggnationen.

 • Asylboendet i Gesunda stängs i februari

  20 januari 2017

  Migrationsverket stänger totalt 183 asylboenden i hela landet, bland dessa finns boendet i Gesunda. Anläggningen ska vara avvecklad senast den 24 februari.

 • Han blir ny kommunikationschef

  10 januari 2017

  Den 6 februari tar Anders Rosén plats som ny kommunikationschef på Mora kommun. Han har mångårig erfarenhet av att arbeta med media och kommunikation, både inom och utanför Sveriges gränser.

 • Justitiekanslern tar inte upp anmälan mot kommunen

  9 januari 2017

  För en tid sedan anmäldes Mora kommun till Justitiekanslern, JK, av en anställd inom kommunen. Nu har JK beslutat att inte vidta någon åtgärd.

 • Inte längre risk för explosion i Spjutmo

  6 januari 2017

  Gasflaskorna på den lastbil som brann i närheten av Spjutmo rastplats har skjutits sönder och därmed är explosionsrisken över. Riksväg 70 är åter öppen för trafik.

 • God jul och gott nytt år!

  22 december 2016

  Under storhelgerna har Mora kommuns växel öppet som vanligt förutom röda dagar (måndag 26/12 och fredag 6/1).

 • Mora kommun anmäls till Justitiekanslern

  21 december 2016

  En kommunanställd har anmält att denne fråntagits uppgifter som tjänsteman på grund av sin politiska tillhörighet.

 • Venjans befolkning ökar

  14 december 2016

  Målmedvetet arbete för inflyttning har gett resultat.

 • Information efter branden på Mora Gymnasium

  29 november 2016

  Aktuell information med anledning av branden på Mora Gymnasium.

 • Tillfälligt fel på webbkameran vid Hemus

  7 november 2016

  Tyvärr har vi tekniska problem med vår webbkamera vid skidstadion, Hemus. Vi vet att webbkameran är otroligt populär och vi arbetar förfullt för att den ska fungera igen under vecka 45.

 • SMHI utfärdar klass 2 varning i Dalarna – trafikanter uppmanas ta det lugnt i trafiken

  31 oktober 2016

  SMHI har utfärdat en klass 2 varning i Dalarnas län eftersom det beräknas komma mellan 10 och 20 cm snö under tisdagen.

 • Vi vill ha in ännu fler svar

  28 oktober 2016

  Under hösten 2016 har Statistiska Centralbyrån skickat ut en medborgarundersökning till 1 200 Morabor. Undersökningen är beställd av Mora kommun. Det är många som har svarat men vi vill ha in ännu flera svar.

 • Mora deltar i mentorsprojekt kring kvinnligt ledarskap

  25 oktober 2016

  Kvinnliga toppolitiker från Asien, Afria och Östeuropa som går ett internationellt ledarprogram besöker under veckan sina mentorer i Sverige. Moras kommunalråd Anna Hed får besök av Sumitra Chandel från Indien.

 • Revidering av kommunplan 2017

  25 oktober 2016

  Moras befolkning ökar vilket ger ökade skatteintäkter och statsbidrag i den reviderade kommunplanen 2017.

 • Ny ekonomichef i Mora kommun

  20 oktober 2016

  Mikael Rainersson blir ny ekonomichef i Mora kommun. Mikael Rainersson kommer närmast från en tjänst som ekonomichef i Arvika kommun, han börjar sin tjänst i Mora den 1 februari 2017. Vi hälsar Mikael varmt välkommen till Mora!

 • Visning av Mercells upphandlingsstöd MPS den 9 november

  20 oktober 2016

  Mora kommuns inköpscentral bjuder in Älvdalens, Orsas och Moras leverantörer till visning av Mercells upphandlingsstöd MPS den 9 november.

 • Mora kommun uttalar sig om den regionala indelningen

  28 september 2016

  Den 27 september beslutade kommunstyrelsen om sitt yttrande till Finansdepartementets förslag om att bilda ett nytt landsting i Svealands län år 2019. Mora kommun instämmer i det stora hela med förslaget men vill tydliggöra sju punkter.

 • Telefonförsäljning om rengöring av köksfläktar

  28 september 2016

  Under veckan har flera fastighetsägare blivit kontaktad av olika företag som erbjuder tjänster för rengöring av köksfläkten. Brandkåren vill tydliggöra att dessa tjänster även utförs av de företag som vanligtvis genomför sotning och brandskyddskontroll.

 • Hjälp oss att bli bättre

  22 september 2016

  Under hösten 2016 kommer Mora kommun att vara med i Statistiska centralbyråns medborgarundersökning. Här har 1 200 morabor chansen att göra sin röst hörd om Mora som plats att leva på, kommunens service och verksamheter.

 • Mora kommun säljer Sollerö kommunhus

  19 september 2016

  Kommunen har sedan en tid tillbaka haft planer på att avveckla ägandet av kommunhuset på Sollerön. Nu föreslår kommunen att Sollerö sockenförening köper huset.

 • Sammanställning från dialogmöte om regional indelning

  9 september 2016

  Mora kommun ska yttra sig över indelningskommitténs förslag, Regional indelning – tre nya län, och kommunstyrelsen har genom att anordna ett informations- och dialogmöte 30 augusti inhämtat kommuninvånarnas synpunkter i frågan

 • Andra september signerades Mora kommuns första medborgarlöfte

  5 september 2016

  Mora kommun och polisen har arbetat fram ett medborgarlöfte. Löftet ska leda till ökad trygghet på parkeringarna i Norets handelsområde, att området blir tystare nattetid för att inte störa boende i närheten och att unga i riskzonen följs upp.

 • Sammandrag av indelningskommitténs förslag

  31 augusti 2016

  Kommunledningskontoret har tagit fram ett sammandrag av indelningskommitténs förslag till regional indelning - tre nya län.

 • Klorutsläppet i simhallen sanerat

  26 augusti 2016

  Arbetet med att sanera efter ett klorutsläpp på Mora simhall är nu färdigt. Under fredagseftermiddagen kommer avfallet att tas om omhand av SITA.

 • En gemensam bild av vår vackra oas

  24 augusti 2016

  De höga besökssiffrorna visar att Mora är en attraktiv plats i Sverige och i världen. Nu fortsätter vi synliggöra och utveckla denna vackra oas och skapa en ännu mer attraktiv plats att leva och arbeta på.

 • Samövning med polisen

  23 augusti 2016

  Att träna inför olyckor är viktigt för att klara uppgiften när det väl gäller. Under tisdagen samövade polisens nya aspiranter ihop med brandkåren och ambulansen.

 • Mora kommun representerar Dalarna i nationellt nätverk för folkhälsoarbete

  22 augusti 2016

  25 kommuner i Sverige deltar i ett nationellt nätverk för strategiska folkhälsofrågor och Mora kommun är, som enda Dalakommun, en av dem.

 • Informations- och dialogmöte om indelningskommitténs förslag, Regional indelning – tre nya län

  18 augusti 2016

  Informations- och dialogmöte om indelningskommitténs förslag, Regional indelning – tre nya län. Var med diskutera innehållet i Mora kommuns yttrande!

 • Strömmen är åter i stora delar av Mora

  9 augusti 2016

  Nu har strömmen kommit åter i stora delar av Mora. Elbolaget Ellevio uppskattar att de flesta kunder kommer att ha ström inom en timme.

 • Fredsloppet Peace-Run passerar Mora

  19 juli 2016

  Onsdag den 20 juli anländer fredsloppet Peace-Run till Mora. Peace-Run är en fackelstafett med internationella löpare som bär en fackla till mer än 100 länder på alla kontinenter. Vill du vara med?

 • Utsläpp på bensinmack under kontroll

  6 juli 2016

  Kvällen den 4 juli började en tankbil med farligt gods läcka diesel i samband med lossning på bensinmacken på Yvradsvägen i Mora. Brandkåren har sanerat platsen. Länsen i Saxviken ligger kvar ett par dagar.

 • Nya marknadsföringsavtal med KAIS Mora IF och Mora IK

  27 juni 2016

  Mora kommun har med föreningarna Mora IK och KAIS Mora IF slutit varsitt nytt marknadsföringsavtal för säsongen 2016/2017

 • Välkommen till dialogmöte kring flykting och asyl måndag 13 juni

  13 juni 2016

  Navet är en samverkansplats för ideella organisationer och civilsamhället. Den 13 juni klockan 19.00 på Andreasgården i Mora är du välkommen till dialogmöte för att få veta mer om Navet och vad som är planerat inför sommaren.

 • Hög volym från musikanläggningar får inte störa boende eller personer på offentlig plats

  3 juni 2016

  En ändring i de lokala ordningsföreskrifterna har nu trätt i kraft så att de personer som spelar störande musik på offentlig plats eller i bostadsområden kan bötfällas.

 • Folkhälsoarbete i Mora kommun

  3 juni 2016

  Hållbara Mora är ett målområde i Mora kommuns strategiska plan 2015-2018. I ett socialt hållbart samhälle lever människor ett gott liv med god hälsa och utan orättfärdiga skillnader.

 • Uppvaktning SM-guld

  27 maj 2016

  Sveriges bästa kvinnliga brandman finns i Mora. Efter SM-guld på Göteborgsvarvet uppvaktade Mora kommun brandman Sofia Wigg på fredagen

 • Öppet hus på brandstationen

  26 maj 2016

  Nu på söndag den 29 maj har brandkåren öppet hus. På plats finns även ambulansen, polisen, sotaren och ambulanshelikoptern.

 • Ingen fara för gasexplosion i Mora

  13 maj 2016

  Det har förekommit uppgifter kring att det varit överhängande risk för en stor gasexplosion i Mora. Mora kommun vill härmed dementera att det skulle föreligga någon fara för allmänheten och någon utrymning är därmed inte aktuell.

 • Första spadtaget för nytt LSS-boende

  4 maj 2016

  Under onsdagen togs det första spadtaget till ett nytt boende enligt Lagen om stöd och service för personer med funktionsnedsättning (LSS) i Morkarlby. Inflyttning beräknas kunna ske i januari 2017.

 • Hög volym från musikanläggningar får inte störa boende

  3 maj 2016

  Mycket hög volym ifrån musikanläggningar i bilar har under en tid orsakat stora problem för boende i närheten av köpcentret Noret Norra. Nya regler gör att de personer som spelar störande musik på offentlig plats eller i bostadsområden kan bötfällas.

 • Eldning och majbrasa

  29 april 2016

  Mora kommun får många frågor om eldning, särskilt nu i samband med valborgshelgen. Här får du tips och har möjlighet att anmäla din valborgsmässoeld direkt till brandkåren

 • Mora kommun bygger ny brandstation

  28 april 2016

  Mora kommun bygger nu en ny brandstation i korsningen Mäxvägen/Svedjärnsvägen. Någon sambyggnation med ambulansen är inte aktuell. Totalt 70 miljoner kronor är avsatta år 2016 och 2017.

 • Trygghetstema lockade seniorer till Mora Parken

  27 april 2016

  ”Trygghet i vardagen” var temat när Mora kommun den 21 april bjöd in till den årliga seniordagen, som innehöll tre föreläsningar – alla med trygghet som gemensam nämnare.

 • Evakueringsboende i Mora har stängts

  18 april 2016

  Migrationsverkets behov av evakueringsplatser för alla människor som söker asyl i Sverige är inte längre lika stort. I början av april fick kommunledningen besked om att evakueringsboendet i Mora inom kort skulle avvecklas.

 • Mora kommun gick plus 2015

  14 april 2016

  Mora kommun gjorde ett överskott på 5,5 miljoner kronor ifjol, vilket var i nivå med det budgeterade resultatet. Totalt – inklusive de helägda kommunala bolagen Moravatten AB och Morastrand AB – var kommunkoncernens överskott 7,5 miljoner.

 • Landshövding Ylva Thörn tar spårmaskinen till skidstadion i Hemus

  23 mars 2016

  Under landshövdingens besök diskuterades inte bara viktiga frågor för Mora och Dalarna, Ylva Thörn fick dessutom vara med om en unik tur i Vasaloppsarenan.

 • Mora växer snabbast i Norra Dalarna

  7 mars 2016

  Mora var den kommun i Norra Dalarna som växte snabbast under 2015. Det framgår av den årliga statistiken från Statistiska Centralbyrån, SCB. Folkmängden ökade med 95 personer, vilket placerar Mora på sjunde plats i länet.

 • Mora kommun i mål på Vasaloppsmässan

  25 februari 2016

  I årets monter lockar Mora kommun med jobb, skapande och information om att leva, bo och arbeta i Mora.

 • Kommunal borgen till KAIS Mora

  25 februari 2016

  Idrottsföreningen KAIS Mora IF har skickat en begäran till Mora kommun, eftersom de menar att klubbar som själva äger sina lokaler missgynnas jämfört med föreningar som bedriver verksamhet i lokaler som ägs av kommunen.

 • Öppna ditt hem och gör en god insats

  19 februari 2016

  Mora kommun har ett stort behov av att hitta boenden till nyanlända. Har du ett extra rum, lägenhet eller en stuga att hyra ut? Öppna ditt hem och skapa bättre förutsättningar för nyanlända att bosätta sig i Mora.

 • En mindre brand slog ut kommunens it-system

  16 februari 2016

  Ett elfel i en kabel mellan två serverrum orsakade under måndagen en mindre brand i kommunhuset. Ingen person kom till skada i branden.

 • Fortsatt ansträngt läge med ensamkommande barn

  10 februari 2016

  Mellan den 2 och 8 februari sökte 741 personer asyl i Sverige och 57 av dem var ensamkommande barn. Samhällets förmåga att ta emot ensamkommande barn är fortsatt ansträngt.

 • Hälsa på lika villkor

  10 februari 2016

  En undersökning som visar hur befolkningen i Mora mår.

 • Tryggt att bo i Dalarna

  1 februari 2016

  Det är betydligt tryggare att bo i Dalarna än i riket som helhet och oron för att utsättas för brott är också mindre än i andra delar av Sverige. Det framgår av Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning, som nyligen presenterades.

 • Musik vid Siljan avvecklas

  22 januari 2016

  Musikfestivalen Musik vid Siljan har tappat publik kraftigt de senaste fem åren. Mora Kommun är en av fyra ägare till Musik vid Siljan AB, och Kommunstyrelsen föreslår därför kommunfullmäktige att fatta det formella beslutet om nedläggning.

 • Kommunen förlänger avtalet med Vasaloppet

  22 januari 2016

  Det långsiktiga och framgångsrika samarbetet mellan Mora kommun och Vasaloppet fortsätter. Det tre Vasaloppskommunerna Mora, Älvdalen och Malung-Sälen har skrivit ett nytt fyraårsavtal som löper till och med 2019.

 • Tillfälligt flyktingboende i Mora

  14 januari 2016

  Fredag den 15 januari anländer de första flyktingarna till kommunens evakueringsboende. Ett tillfälligt boende för personer som söker asyl i Sverige.

 • Brandkåren förstärker utryckningsorganisationen

  3 januari 2016

  Fr.o.m. 1 januari 2016 har Mora kommun förstärkt brandkårens operativa organisation med en förstärkningsbrandman i beredskap (FIB). FIB är en deltidsbrandman som dygnet runt ska ha med sig en brandbil för att vid larm kunna rycka ut inom 90 sekunder.

 • Varning för förrädiska isar

  20 december 2015

  Just nu kan isarna vara väldigt förrädiska. Brandkåren avråder därför från att gå ut på isen.

 • Kommunpolis i Mora

  10 december 2015

  Med hjälp av medborgarlöften ska Moras kommunpolis Maria Söderbacka skapa ett tryggare samhälle. Här berättar hon mer om sitt arbete.

 • De digitala infartstavlorna är nu åter i funktion

  27 november 2015

  Felet som gjorde att kommunens digitala infartstavlor bländade våra bilister är nu åtgärdat. Tavlorna ska nu automatiskt justera sin ljusstyrka efter dagsljuset.

 • Mora kommun placerar i etiska fonder

  18 november 2015

  P4 Dalarna hade under onsdagen ett nyhetsinslag där man rapporterade att Mora Kommun placerar pengar i oljebolag. Mora kommun följer dock sin etiska policy och lever upp till kraven i EU-kommissionens borgmästaravtal om minskade koldioxidutsläpp.

 • Reviderad kommunplan 2016

  11 november 2015

  Utifrån behov av förändrade budgetramar har kommunplan 2016-2018 reviderats. Socialnämnden och för- och grundskolenämnden erhåller ökade medel.

 • Mora kommun tar fram handlingsplan för jämställda löner

  11 november 2015

  Socialsekreterare, överförmyndarhandläggare och förskollärare. Det är några yrkesgrupper där Mora kommun nu gör en satsning för jämställda löner. Detta som ett resultat av den arbetsvärdering och lönekartläggning som kommunen har gjort under 2015.

 • Dialogkväll om flyktingsituationen

  11 november 2015

  Det var ett stort deltagande under tisdagskvällen när kommunen tillsammans med föreningar, frivilligorganisationer och näringslivet i Mora diskuterade den rådande flyktingsituationen.

 • Mora och Orsa föreslås få gemensam räddningschef

  27 oktober 2015

  Johan Szymanski, räddningschef i Mora kommun, kommer från och med den 1 december även att tillträda som räddningschef i Orsa kommun. Anledningen är att Orsas räddningschef går i pension, och en utredning visar att båda kommunerna vinner på samarbetet.

 • Nu lyfter flyget i Mora

  26 oktober 2015

  Under måndagens möte fattade kommunfullmäktige i Mora beslut om att finansiera reguljärflyget mellan Mora och Arlanda under en fyraårsperiod. Första planet kommer att lyfta i början av november.

 • Samordning av flyktingsituationen i Mora

  26 oktober 2015

  Mora kommun har idag bildat en arbetsgrupp för att samordna kommunens resurser kring den nuvarande flyktingsituationen. Syftet är att förbereda ett gott mottagande av de flyktingar som kommer till Mora.

 • Nu startar bygget av en ambulanshelikopterhangar på Mora flygplats

  6 oktober 2015

  Den 7 oktober grävs det första spadtaget på Mora flygplats och redan i december beräknas hangaren samt den utbyggda avgångshallen att kunna användas.

 • Reguljärtrafik mellan Mora och Arlanda i höst

  6 oktober 2015

  Efter förhandlingar med Flexflight slutar kostnaden på 4 975 000 kronor per år för flygtrafiken.

 • Mora är snart i luften

  5 oktober 2015

  Från och med månadsskiftet oktober-november planeras första flyget att kunna lyfta från Mora till Arlanda. Flexflight övertar regulärflyget på sträckan i samarbete med Svenska Direktflyg AB och AIS Airlines.

 • Informationsmöte med anledning av bränder i Venjan

  5 oktober 2015

  Den senaste tidens bränder i Venjan skapar oro. Brandkåren genomför därför en informationsträff i Venjan tillsammans med polisen för att skapa trygghet och svara på frågor, träffen genomförs på torsdag kl. 18:00 i Ordenshuset.

 • Mora resecentrum är nominerad till Future Transport Award 2015

  29 september 2015

  Mora Resecentrum är en av tre finalister i kategorin Public Transport. Prisutdelning kommer att vara den 7 oktober på mässan Nordic Rail/Future Transport i Jönköping.

 • Mora Kommun finns med som partner i Mora IK´s app.

  11 september 2015

  Mora Ik har uppgraderat sin app inför säsongen 2015/2016.

 • Mora kommuns ekonomi under första halvåret och prognos för hela 2015

  9 september 2015

  Delårsrapporten med prognos visar att Mora kommuns årsresultat för 2015 slutar på plus 126 000 kronor.

 • Partistöd till Moras lokala partier under 2015

  28 augusti 2015

  Partistödet är en viktig del av den lokala demokratin. Stödet till de lokala politiska partierna i Mora kommun söks halvårsvis i förskott.

 • Beslut om Skattekontoret i Mora står fast

  27 augusti 2015

  Tjänstemän och politiker ifrån Mora och Åmål besökte under onsdagen Regeringskansliet med förhoppning att stoppa beslutet om att flytta Skattekontoren i Mora och Åmål. Tyvärr gav inte mötet det resultat man hoppats på.

 • Ny brandbil till Venjan

  24 augusti 2015

  I fredags fick brandstationen i Venjan en ny brandbil. Den nya är bättre att ta sig fram i skogen, särskilt bra eftersom det vanligaste larmet i Venjan är skogsbrand.

 • Eldningsförbud hävt

  19 augusti 2015

  Eldningsförbudet upphävdes 2015-08-26.

 • Allt att vinna – för alla

  19 augusti 2015

  I Mora är det alltid säsong; sommar, höst, vinter eller vår, det finns alltid något spännande att uppleva och göra.

 • Mora gör mig lycklig

  12 augusti 2015

  På avslutningen talade jag om lycka för våra elever. Men vad innebär det egentligen att vara lycklig? Marie Ehlin kåserar.

 • Allt ljus på Mora

  5 augusti 2015

  Det har visserligen varit lite snålt med soltimmar denna sommar men jag vill ändå påstå att solen lyser på Mora... Peter Karlsson kåserar.

 • Brandkåren på Pride

  4 augusti 2015

  För första gången deltog Mora brandkår i Pridefestivalen i Stockholm. Tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och flera andra kårer i landet togs ställning mot diskriminering och för likabehandling.

 • Brandmannakonflikt avblåst

  22 juli 2015

  Den 22 juli meddelade Sveriges kommuner och landsting (SKL) att en överenskommelse träffats mellan SKL och Brandmännens riksförbund. Konflikten är därmed avbruten.

 • Bygdemedel

  9 juli 2015

  Varje år söks bidrag ur vattenregleringsfonderna så kallade ”bygdemedel” av olika föreningar. Inför utbetalning av medlen vill Länsstyrelsen ofta att kommunen ”synar” de åtgärder som genomförts

 • Så jobbar Moras politiker

  3 juli 2015

  Mora kommuns feriepraktikanter har fått prova på Sveriges viktigaste jobb under två veckor. Några av dom har intervjuat våra förtroendevalda om deras arbete.

 • Klädfärgning och barnkonventionen– olika jobb i Mora kommun

  3 juli 2015

  Mora kommuns feriepraktikanter har haft många olika uppdrag. Slutredovisning som hölls igår på Rosa Huset bjöd på skön musik, kreativitet och en stark tro stark på framtiden och Mora.

 • Eldningsförbud

  2 juli 2015

  Skogsbrandrisken är nu stor och fr.om. 1 juli råder eldningsförbud inom Mora kommun. Eldningsförbudet innebär att det enbart är tillåtet att elda i anordnade grillplatser.

 • Högt betyg för Mora kommuns integrationsarbete

  1 juli 2015

  Mora får högst betyg i Dalarna i en analys av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) där kommunernas integrationsarbete utvärderas utifrån faktorer som vistelsetid i Sverige, utbildningsnivå och förutsättningarna på den lokala arbetsmarknaden.

 • Lönekartläggning ska bidra till en mer jämställd och attraktiv arbetsplats

  29 juni 2015

  Mora kommuns har sedan november 2014 genomfört ett omfattande arbete för att värdera cirka 60 av kommunens olika arbeten. Nu har ytterligare två beslut tagits i processen mot en mer jämställd arbetsplats.

 • Riktlinjer för marknadsföringsavtal och nya avtal med KAIS Mora IF och Mora IK

  24 juni 2015

  Riktlinjerna kring marknadsföringsavtal kommunstyrelsen fastslagit förtydligar vd som ska ingå innan avtal tecknas. Dessa riktlinjer ligger till grund för två nya avtal. Ett avtal med Mora kommun och KAIS Mora IF samt ett mellan Mora kommun och Mora IK. 

 • Ombyggnation av Fridhemsplan

  24 juni 2015

  Under tisdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att göra förändringar i den ursprungliga gestaltningen av Fridhemsplan. Genom att förändra visa delar av den ursprungliga gestaltningen kan en mer kostnadseffektiv lösning presenteras.

 • Nya gruppbostäder i Morkarlby

  24 juni 2015

  Det blir grönt ljus för byggandet av ett nytt boende i Morkarlby. Detta beslutades under tisdagen av kommunstyrelsen.

 • Detaljplan för Noret norra

  22 juni 2015

  Detaljplan för nya bostäder i Noret norra antogs I måndags av kommunalfullmäktige.

 • Kommunplan 2016 fastställd

  22 juni 2015

  Kommunplanen för Mora är kommunens verksamhetsplan med budget och i den redogörs den politiska viljan. Vilka mål som ska nås med befintliga resurser. Kommunplanen följs upp under året och redovisas i kommunens årsredovisning.

 • Strategisk plan 2015-2018

  22 juni 2015

  Kommunfullmäktige har antagit en ny strategisk plan som ska vara ett verktyg för att styra och leda den kommunala verksamheten i Mora kommun.

 • Detaljplan för Örjastäppans industriområde

  22 juni 2015

  Detaljplan för Örjastäppans industriområde antogs i måndags i kommunfullmäktige.

 • Blockad för beredskapsbrandmän

  11 juni 2015

  I dag den 15 juni kl. 06:00 bröt konflikten ut och omfattar samtliga beredskapsbrandmän ansluta till BRF. Allmänheten påverkas dock inte, utryckningar genomförs som vanligt.

 • Brandbil påkörd

  11 juni 2015

  Under ett rutinuppdrag blev en brandbil påkörd i korsningen Vasagatan/Älvgatan. Olyckan inträffade på onsdagskvällen.

 • Marknadsföringssamarbete förtydligas med nya riktlinjer

  10 juni 2015

  De nya riktlinjerna kring marknadsföring kommer att förtydliga samarbetsavtal mellan Mora kommun och ideella föreningar och sätta fokus på den ömsesidiga nyttan för båda parter.

 • Frågepanelen på mora.se uppdaterad

  5 juni 2015

  Frågepanelen, det forum på mora.se där du kan ställa frågor till Moras politiker, har uppdaterats och fått nya funktioner. Bland annat kan man nu föra dialog kring de frågor som ställs.

 • Varumärket Mora på Instagram

  27 maj 2015

  Nu finns varumärket Mora på Instagram. Dela din bild av Mora och tagga den med #varumärketmora.

 • Vattenregleringsfonder kan ge föreningar och byalag i Mora bidrag

  24 maj 2015

  Mora kommun har svarat på en remiss från Länsstyrelsen Dalarna om hur bidrag från vattenregleringsfonden ska fördelas. 2015 rör det sig om drygt 400 000 kronor i bidrag som kan ges till föreningar och byalag i Mora.

 • Nytt namn och ny identitet till S:t Mikaelskolan

  19 maj 2015

  Kommunstyrelsen i Mora beslutade under tisdagen att godkänna att S:t Mikaelskolan byter namn till Mora gymnasium.

 • Oförändrad kommunalskatt 2016

  19 maj 2015

  Kommunstyrelsen föreslår oförändrad skattesats för 2016, det vill säga 22,81 kronor per beskattningsbar hundralapp.

 • Så här styrs Mora kommuns verksamheter de kommande fyra åren

  19 maj 2015

  På kommunstyrelsens möte tisdagen den 19 maj beslutades att föreslå kommunfullmäktige att fastställa Strategisk plan 2015- 2018 samt Kommunplan för 2016 med utblick 2017-2018.

 • Negativ prognos för 2015

  19 maj 2015

  Prognosen för årets resultat är negativt med 15,5 miljoner, kommunstyrelsen ser allvarligt på detta och uppmanar samtliga nämnderna att återkomma med åtgärder.

 • Olycka på dricksvattentäkt

  12 maj 2015

  En allvarlig trafikolycka inträffade på tisdagskvällen som innebar överhängande fara för dricksvattentäkten i Risa. Kl. 21:20 kunde räddningsledaren avsluta insatsen med gott resultat.

 • Gammal eter kan bli explosiv

  11 maj 2015

  Idag på morgonen har brandkåren tagit hand om gammal eter. Eter är en mycket brandfarlig vätska som, när den blir gammal, kan bilda peroxider. Om det bildats peroxider, kan ämnet bli mycket explosivt

 • Mora kommuns resultat 2014 - i korthet

  7 maj 2015

  Kunskapsmål i grundskolan, trygghet i vården, företagsklimatet och kulturutbudet. Så här klarade Mora kommun målen för 2014 i den långsiktiga Strategiska planen för mandatperioden 2011-2014.

 • Varumärkesarbetet i Mora är igång

  5 maj 2015

  På en första workshop som genomfördes på tisdagen var det högt i tak, stort engagemang och många skratt för att tydliggöra bilden av Mora.

 • Välkommen till Moras kampanjwebb

  5 maj 2015

  Tisdag den 5 maj lanseras Moras kampanjwebb som handlar om varumärket Mora, platsen, människorna och om hur är det att leva och bo i Mora. Här kan alla delta med sina berättelser och historier om Mora.

 • Nya riktlinjer för innehållet på Moras digitala infartsskyltar

  14 april 2015

  De digitala infartstavlorna ska marknadsföra Mora som en attraktiv plats. Kommunen har nu tagit fram riktlinjer för vilka budskap som ska kommuniceras på infartstavlorna och rutiner för hur detta ska gå till.

 • Årsredovisningen för 2014 visar positivt resultat

  14 april 2015

  Resultatet för Mora kommuns årsredovisning 2014 visar ett resultat på 3,9 miljoner kronor. Men resultatet är ändå 2,6 miljoner kronor lägre än budgeterat.

 • Problemet med Mora kommuns telefonväxel löst

  9 april 2015

  Under onsdagen har telefonväxeln i Mora kommun och i samtliga kommuner i Dalarna haft driftsproblem. Telia har nu löst problemet och nu ska telefonin fungera som vanligt igen.

 • Eldning utomhus

  2 april 2015

  Eldning av trädgårdsavfall är vanligt under våren. Tänk på att kontrollera om du får elda eller om eldningsförbud råder, att du är förberedd och har handlingsberedskap liksom att visa hänsyn till omgivningen. Du får enbart elda när det är ljust ute.

 • Konsumentverket startar ny tjänst för konsumentupplysning

  1 april 2015

  Hallå konsument! är en ny tjänst som hjälper dig som konsument att göra väl avvägda val. Här finns hjälp med oberoende information och vägledning före och efter köp, kring avtal, reklamationer och hållbara val.

 • Medalj för rådigt ingripande

  27 mars 2015

  Den 25 decemeber började en boende på Hanslindens servicehus att brinna. Tre stycken i personalen uppmärksammade detta och räddade kvinnans liv, för detta har de förärats med brandskyddsföreningens plakett för "Rådigt ingripande".

 • Tillsammans tar vi nästa steg för att utveckla Mora

  26 mars 2015

  Under onsdagen hölls ett första referensgruppsmöte kring arbetet med varumärket Mora. Deltagarna diskuterade hur ett platsvarumärke ska bidra till att skapa tillväxt för Mora.

 • Anna-Lena Hållmats Bergvik ny socialchef i Mora kommun

  10 mars 2015

  Anna-Lena Hållmats Bergvik jobbar idag som socialchef i Rättvik och har lång erfarenhet av att arbeta inom socialtjänsten. Den 1 juni tillträder hon som ny socialchef i Mora kommun.

 • Beslutad byggstart för nytt särskilt boende

  10 mars 2015

  Kommunstyrelsen beslutade under tisdagens möte att ett nytt särskilt boende ska byggas i Noret Norra. Boendet planeras ge 32 nya lägenheter och vara klart för inflyttning under våren 2017.

 • Minskade skatteintäkter påverkar budgetprocessen för 2016

  10 mars 2015

  En ny prognos visar att Mora kommun beräknas få 6 miljoner mindre i skatteunderlag för 2016 än vad man trodde i höstas. Det gör att kommunens verksamheter måste se över alternativ för omfördelningar och effektiviseringar.

 • Oro för brandkårens framtida kompetensförsörjning

  3 mars 2015

  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap snabbutreder att kraftigt försämra kommunernas möjlighet att utbilda brandmän och befäl. Kommuner från nord till syd kritiserar därför ansvarig myndighet utifrån en oro för brandkårens kompetensförsörjning.

 • TIllfällig övernattning

  27 februari 2015

  Du vet väl att brandskyddet i t.ex. skolor och idrottshallar inte är dimensionerat för sovande personer. Planerar du att hyra ut liknande lokaler behöver du anmäla det till Brandkåren.

 • Ny plan ska förbättra servicen i Moras socknar och byar

  25 februari 2015

  Mora kommun har tagit fram en serviceplan för att ge en helhetsbild av den tillgängliga kommersiella och offentliga servicen på landsbygden. Förhoppningen är att etablera nya mötesplatser, så kallade servicepunkter, ute i byarna.

 • Satsning på kvalitet och tillgänglighet för språktolkningstjänster

  24 februari 2015

  För att förbättra kvaliteten och tillgängligheten för tolktjänster kommer Mora kommun att ingå i en gemensam nämnd för språktolkningsförmedling tillsammans med Borlänge och Landstinget Dalarna.

 • Sjöräddningssällskapet på Siljan

  15 februari 2015

  Under veckan befinner sig Sjöräddningssällskapet på Siljan med två svävare. De arbetar både förebyggande, genom att träffa och prata issäkerhet med folk men också operativt om det skulle inträffa en olycka. Mora Brandkår träffade dem under söndagen.

 • Moras ungdomar erbjuds feriepraktik sommaren 2015

  10 februari 2015

  Kommunstyrelsen beslutade under tisdagens möte att Mora kommun återigen ska erbjuda två veckors feriepraktik till ungdomar som är folkbokförda i Mora kommun.

 • Ett steg närmare utbyggnad av Mora flygplats

  10 februari 2015

  Kommunstyrelsen beslutade under tisdagens möte att ge tekniska förvaltningen ett igångsättningsbeslut för utbyggnad av terminalen på Mora flygplats och bygge av ny ambulanshelikopterhangar.

 • Prioriteringen för 2015 års löneökningar beslutad

  10 februari 2015

  Mora kommun kommer att prioritera rektorer och chefer inom äldreomsorg och socialtjänst i löneöversynen för 2015. Det beslutade kommunstyrelsen under tisdagens möte.

 • Kommunen polisanmäler stöld av kontanter

  9 februari 2015

  Under måndagen har Mora kommun gjort en polisanmälan med anledning av att det saknas pengar i den centrala kommunkassan.

 • Mora kommun utökar boendeplatser för ensamkommande barn

  13 januari 2015

  Antalet boendeplatser för ensamkommande asylsökande barn och ensamkommande barn utan legal vårdnadshavare i Sverige utökas från 15 till 28 platser. Ökningen av antalet platser görs för att kunna planera mottagandet bättre.

 • Satsning för att minska ungas utanförskap

  13 januari 2015

  Projektet ”En gemensam ingång” vill få olika aktörer att samverka för att hjälpa unga mellan 16 och 30 år att ta sig in på arbetsmarknaden eller börja studera.

 • Mora utvecklar dialogen med medborgarna

  13 januari 2015

  Mora kommun startar ett projekt för att öka möjligheterna till delaktighet och dialog för kommunens invånare. Projektet görs i samarbete med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

 • Stort antal utryckningar

  7 januari 2015

  Mora Brandkår gjorde totalt 478 stycken utryckningar under 2014, vilket är rekord sett till antalet. Jämfört med tio år tillbaka, år 2004, har utryckningarna ökat med närmare 50 procent.

 • Brand på servicehus

  25 december 2014

  En brand inträffade på juldagen på servicehuset Hanslinden i Våmhus. Personalen på plats gjorde ett mycket rådigt ingripande.

 • Varumärket Mora utvecklas till ett platsvarumärke 2015

  23 december 2014

  Mora kommun har gett Identx kommunikation i uppdrag att ta fram varumärket Mora - regionstaden för ett aktivt liv. Fokus ligger på arbetet med ett tydligt platsvarumärke som är skapat av alla med sitt hjärta i Mora.

 • Ärendehanteringssystem stängs av tillfälligt

  16 december 2014

  Mora kommun byter ärende- och dokumenthanteringssystem. Under onsdagen den 17 december stängs därför kopplingen mellan nuvarande ärendehanteringssystem och mora.se av.

 • Mora Brandkår invigde ny brandbil

  12 december 2014

  Klockan 11:00 idag invigde Moras kommunalråd, Anna Hed (c) den nya släck- och räddningsbilen på brandstationen i Mora. Bilen är modernast i landet och tas i bruk idag.

 • Digitala infartstavlorna på plats

  3 december 2014

  Nu är Moras infartsskyltar på plats, både digitala och analoga.

 • Tre utskott blir ett

  1 december 2014

  För att förenkla beredningsprocessen för kommunstyrelsen så görs tre utskott om till ett. Kommunfullmäktige beslutade under måndagen att slå ihop finansutskottet, arbetsgivarutskottet och plan- och serviceutskottet till ett gemensamt arbetsutskott

 • Kommunnämnder ska ta fram sparförslag för 2015

  1 december 2014

  Kommunplan 2015, Mora kommuns verksamhetsplan med budget, antogs av kommunfullmäktige under måndagskvällen. I kommunplanen gavs samtliga nämnder i uppdrag att ta fram sparförslag på en procent av nämndens totala budget under det kommande året.

 • MoraAlliansen presenterar sin politiska plattform

  27 november 2014

  Under torsdagen presenterade de styrande partierna i MoraAlliansen sina politiska visioner för den kommande mandatperioden. Den politiska plattformen blir det dokument som ska styra kommunens utveckling de kommande åren.

 • Dialogmöte i Nusnäs bystuga

  21 november 2014

  Under torsdagskvällen deltog Mora kommun på ett välbesökt bymöte i Nusnäs. Kommunstyrelsens ordförande Anna Hed inledde mötet med att berätta om den nya politiska majoriteten och vad de vill satsa på i den kommande mandatperioden.

 • Inköpsstopp för Mora kommun

  21 november 2014

  Från och med 1 november och fram till årets slut råder ett generellt inköpsstopp för samtliga förvaltningar i Mora kommun.

 • Kommunplan 2015

  11 november 2014

  Verksamhetsplan och budget, Kommunplan 2015, avhandlades av kommunstyrelsen under tisdagens möte. Den innebär bland annat att den kommunala skattesatsen på 22,81 kronor behålls. 1 december kommer Kommunplan 2015 beslutas av kommunfullmäktige.

 • Mora kommun lämnar synpunkter på förvaltningsmål rörande björn och varg

  11 november 2014

  Viltförvaltningsdelegationens inflytande bör vara större för att kunna förankra rovdjursfrågor hos allmänheten i glesbygden. Det skriver Mora kommun i ett remissvar till Länsstyrelsen Dalarna.

 • Ny näringslivsstrategi i Mora kommun

  11 november 2014

  Kommunstyrelsen beslutade under tisdagen att godkänna en ny näringslivsstrategi. Målen i strategin är att erbjuda företagare bästa tänkbara service och bemötande och skapa förutsättningar för ett näringsliv med internationell klass.

 • Lättare att få bygga strandnära

  11 november 2014

  Kommunstyrelsen föreslog på tisdagen att kommunfullmäktige ska anta ett tillägg till kommunens översiktsplan som gör det lättare att få bygga strandnära i 36 områden i kommunen.

 • Beslut om Familjens hus i Mora

  11 november 2014

  Kommunstyrelsen beslutade under tisdagens sammanträde att tillsammans med landstinget Dalarna etablera Familjens hus i Mora. Tekniska förvaltningen har nu fått i uppdrag att ta fram förslag på lämplig lokal.

 • Nya ledamöter i kommunens nämnder

  10 november 2014

  Under måndagskvällens kommunfullmäktigesammanträde valdes ett antal ledamöter till kommunens nämnder. Dessa ledamöter kommer vara med och styra Mora kommuns olika verksamheter under denna mandatperiod.

 • Höga vattennivåer

  4 november 2014

  SMHI:s varning har hävt och läget är lugnt.

 • Länsstyrelsen söker begravningsombud i Mora kommun

  3 november 2014

  Ett begravningsbud granskar hur begravningar sköts för personer som inte tillhör Svenska kyrkan. Länsstyrelsen förordar oftast ett ombud per kommun.

 • Nya ordförande i Mora kommuns nämnder och styrelser

  30 oktober 2014

  MoraAlliansen presenterade under torsdagen de personer som kommer att väljas till ordförande i kommunens olika nämnder och styrelser.

 • Mora profilerar Vasaloppsarenan under skid-VM

  28 oktober 2014

  Mora kommun jobbar nu med ta fram innehåll till en monter som ska heta ”House of Dalarna” och den kommer att visas under VM-tävlingarna i februari. Förhoppningen är att locka folk skid-VM:s besökare att besöka, bo, arbeta eller etablera sig i Dalarna.

 • Mora kommun arbetar för att öka kvaliteten på språktolktjänster

  28 oktober 2014

  Sedan 2013 har Borlänge kommun med Landstinget i Dalarna ingått i en gemensam nämnd för att hantera frågor kring språktolktjänster. Under våren 2014 har frågan väckts om fler kommuner vill ansluta sig till den gemensamma nämnden.

 • Byggnation av bostäder för ensamkommande barn vid Tingsnäs

  28 oktober 2014

  Nya och bättre anpassade lokaler gör att man kan effektivisera och höja kvaliteten på verksamheten.

 • Förstudie påbörjas för nytt snösystem vid Prästholmen

  28 oktober 2014

  Under tisdagen gav kommunstyrelsen tekniska nämnden i uppdrag att gå vidare med en förstudie för att titta på möjligheterna att investera i ett helautomatiskt konstsnösystem vid Prästholmen.

 • Bra betyg för mora.se

  27 oktober 2014

  Enkel att hitta på, bra skolinformation och lätt att söka tillstånd. Det är några områden där Mora kommuns webbplats får bra betyg i Sveriges Kommuner och Landstings färska undersökning.

 • Ny kommunstyrelse vald

  20 oktober 2014

  Under måndagskvällens kommunfullmäktigesammanträde valdes nya ledamöter till kommunstyrelsen och ordförandeposter i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Dessutom utsågs nya revisorer som ska granska kommunens verksamhet.

 • ”Roligt att se Mora växa på alla fronter”

  17 oktober 2014

  – Jag är glad över att ha fått vara aktiv i en koalition som skapat trygghet och kontinuitet för medborgarna i Mora. Det säger kommunstyrelsens avgående ordförande Bengt-Åke Rehn (S)

 • Ny kommunfullmäktige tillträder måndag 20 oktober

  17 oktober 2014

  Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Vid måndagens möte väljs ett antal viktiga poster.

 • Bengt Jernhall lämnar posten som ordförande i kommunfullmäktige

  17 oktober 2014

  År 2002 blev han ombedd att engagera sig politiskt. Han svarade ja, och trots att han aldrig sysslat med politik tidigare blev han genast vald till ordförande för kommunfullmäktige i Mora. Efter tolv år på posten lämnar nu Bengt Jernhall sitt uppdrag.

 • Välkommen på möte för flyktingguide och språkvän

  15 oktober 2014

  För att underlätta personliga kontakter som går bortom etniska gränser startar Mora kommun ett arbete för att ge möjligheter att engagera sig som flyktingguide och språkvän. Välkommen att delta under vår informationsmöte på lördag 18 oktober.

 • MoraAlliansen bildar ny majoritet i Mora kommun 2014-2018

  14 oktober 2014

  Under tisdagen presenterades den nya majoriteten som ska styra Mora kommun under den kommande mandatperioden. Det blir fem partier – Centerpartiet, Moderaterna, Morapartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet som bildar MoraAlliansen.

 • Förhandlingar om vilka partier som ska styra kommunen pågår

  9 oktober 2014

  Sedan valet den 14 september har det varit oklart vilka partier som ska styra i kommunfullmäktige i Mora. Samarbetsdiskussioner mellan olika partier pågår.

 • Kommunen stödjer förslag till rovdjursplan, men efterlyser strategi för människors upplevda trygghet

  30 september 2014

  Mora kommun har i en remiss yttrat sig kring ett förslag till en förvaltningsplan som Länsstyrelsen gör över stora rovdjur i Dalarnas län. Kommunen anser i övergripande drag att förslaget är välskrivet, men har några invändningar.

 • Strandenområdets framtid ska utredas

  30 september 2014

  Strandenområdets framtid ska nu utredas av kommunledningskontoret, och flera organisationer kommer att bjudas in för att delta i en förstudie.

 • Nytt flerfamiljshus planeras i Morkarlby

  30 september 2014

  Bostadsbristen i Mora är stor. Nu planeras därför byggnation av ett flerfamiljshus med 40 lägenheter i Morkarlby.

 • Mora kommun planerar att bygga en ny brandstation

  30 september 2014

  Kommunstyrelsen ger Byggnadsnämnden i uppdrag att planlägga ett område vid Mäxvägen/Svedjärnsvägen för att bygga en ny brandstation.

 • Asylboendet i Gesunda öppnat

  26 september 2014

  Mora kommun har nu fått information om att de första flyktingarna har kommit till asylboendet i Gesunda. Inledningsvis rör det sig om 85 personer.

 • Skolelever uppvaktade För- och grundskolenämndens ordförande Anna Hed

  25 september 2014

  Elever ifrån Morkarlbyskolan uppvaktade För- och grundskolnämndens ordförande Anna Hed under torsdagsmorgonen. Eleverna lämnade över listor med namnunderskrifter i protest mot att deras skolbibliotekarie som går i pension inte kommer ersättas.

 • Så gick valet i Mora kommun

  24 september 2014

  Valresultatet är nu sluträknat och de som kommer att sitta i kommunfullmäktige kommande mandatperiod hittar du här.

 • Så gick det i valet

  15 september 2014

  Samtliga 11 valdistrikt i Mora kommun är räknade. Valresultatet är preliminärt.

 • Nya analoga infartstavlor

  10 september 2014

  Idag har arbetet med att sätta upp nya analoga infartstavlor startat.

 • Ännu ett år med plus i bokslutet

  9 september 2014

  Så ser det ut att bli enligt prognosen för 2014 som kommunstyrelsen hade att ta ställning till vid sammanträdet den 9 september.

 • Vilka nyheter vill du se i Mora kommun?

  8 september 2014

  Söndagen den 14 september är det val till kommun, landsting och riksdag i Sverige. Du som röstar är med och påverkar vad som händer i Mora i framtiden. Det är du som bestämmer!

 • Första spiken islagen i ambulansflygets lokal vid Mora flygplats

  4 september 2014

  Under torsdagen slogs de första spikarna i inför byggandet av den tänkta lokal som ska bli jourrum och förråd för ambulanshelikoptern på Mora flygplats. Helikoptern förväntas vara på plats under sommaren 2015.

 • Hero bjuder in till dialogmöte i Gesunda

  29 augusti 2014

  Hero Sverige AB bjuder in till dialogmöte kring det planerade asylboendet i Gesunda. Mötet hålls på Gesunda Värdshus tisdagen den 2 september kl. 18.

 • Information kring asylboende i Gesunda

  25 augusti 2014

  Planerna på ett asylboende i Gesunda är långt gångna. Det handlar om 200 tillfälliga boendeplatser och Migrationsverket skriver avtal med Hero Sverige AB på ca 3 månader till en början. Men avtalet kan sedan förlängas om behovet kvarstår.

 • Förtidsröstning för dig i valdistrikt Noret Norra

  25 augusti 2014

  Information till röstande i valdistrikt Noret Norra (vallokal Noretskolan). På röstkortet står att förtidsröstning sker på Andreasgården. Detta gäller bara under valdagen. Med start onsdag 27 augusti kan du förtidsrösta på Mora Bibliotek.

 • Moras utveckling intresserar internationella forskare

  20 augusti 2014

  Deltagarna i en internationell konferens om ledarskapsteori har i veckan besökt Mora. Under tisdagen var Moras kommundirektör Peter Karlsson värd för en workshop och berättade om hur kommunen jobbar med att skapa tillväxt i Mora.

 • Mora växer

  19 augusti 2014

  ​Moras befolkningsförändring har utvecklats överraskande positivt från årsskiftet. Befolkningen har ökat med 80 personer sedan 1 januari i år, den 30 juli var 20078 personer skrivna i Mora.

 • Migrationsverket planerar att öppna ett tillfälligt boende för asylsökande i Gesunda

  15 augusti 2014

  Migrationsverket förhandlar just nu med en privat aktör om att öppna ett tillfälligt boende för asylsökande i Gesunda. Boendet ska besiktigas, troligen senast nästa vecka, och om det godkänns så kan boendet komma att öppna kort därefter.

 • Brandrök från Västmanland kan dra in över Dalarna igen

  8 augusti 2014

  Brandrök från skogsbranden i Västmanland kan komma att dra in över Dalarna igen under helgen, då väderprognosen tyder på tilltagande vind. Läs mer om brandröken och hur den påverkar dig här.

 • Utvecklingen vid branden i Västmanland går åt rätt håll

  6 augusti 2014

  Från skogsbrandområdet rapporteras under onsdagseftermiddagen följande: Läget är positivt, det har kommit regn i delar av området och det är regn på väg från sydväst. Situationen har förbättrats avsevärt.

 • Branden i Västmanland

  6 augusti 2014

  Brandkåren i Mora bistår i släckningsarbetet och har tillsammans med Orsa och Rättvid under onsdagen skickat ner en tankbil, en släckbil och sju brandmän. Läs mer information om hur du påveras av brandröken här.

 • Kommunens parkeringar inventeras

  5 augusti 2014

  Just nu inventeras några av Moras parkeringar för att kartlägga antalet bilar vid olika tidpunkter. Uppgifterna genomförs av feriepraktikanter på kommunens Utvecklingsenhet och ska sedan användas som underlag för framtida stadsplanering.

 • Feriepraktikanter gör skillnad

  24 juli 2014

  - Personalen har inte alltid tid att umgås med de gamla, medan vi är här just för det. Det är vad en av årets feriearbetare säger om sin praktikperiod på ett av Moras äldreboenden. Många andra feriepraktikanter upplever samma sak – att de gör skillnad.

 • Moras infartstavlor

  8 juli 2014

  Nya infartstavlor kommer upp efter sommaren.

 • Skolan i Mora, förr och nu – utställning av Moraungdomar

  7 juli 2014

  I kommunens arkiv finns mycket intressant från 1863 och fram till nutid... Se utställningen på tema skola som finns i kommunhusets entré. Utställningen är gjord av arkivets feriepraktikanter 2014.

 • Moras unga ser utvecklingsmöjligheter

  7 juli 2014

  En strandbar vid Tingsnäs, gratis kollektivtrafik och ett förmånskort för unga. Det är några av idéerna som de unga Kommunutvecklarna föreslog när de i fredags presenterade sin rapport.

 • Fler automatiska dörröppnare och ramper behövs hos butikerna på gågatan

  4 juli 2014

  Det behövs en rad åtgärder för att förbättra tillgängligheten i butikerna och hos företagen på Moras gågata. Det visar en rapport gjord av feriearbetaren Amanda Altonen.

 • Mora kommun tar nya kontakter för att lösa bostadsbristen

  2 juli 2014

  Kommunen vill locka fler privata byggbolag till Mora. Under tisdagen träffade Moras kommunalråd Anna Hed (C) och kommundirektör Peter Karlsson ett antal bostadsbolag i Almedalen i Visby.

 • Avtalet med Grönklittsgruppen klart - kommunen säljer Mora Parken

  17 juni 2014

  Efter tisdagens KS-sammanträde föreslår nu kommunstyrelsen att kommunfullmäktige fattar beslut om försäljningen. Grönklittsgruppen tar över som ägare av Mora Parken den 1 augusti. Men avtalet ger också Mora kommun ett ägande i Grönklittsgruppen AB.

 • Upphandlingen av kommunens fastighetsförvaltning färdig - Sodexo får uppdraget

  12 juni 2014

  Företaget Sodexo AB har fått uppdraget att ansvara för Mora kommuns fastighetsförvaltning och drift, skötsel av gator och parker samt lokalvård. Redan i juli tar Sodexo över vissa delar av förvaltningen.

 • Mora kommun avser att sälja Mora Parken till Grönklittsgruppen

  3 juni 2014

  Kommunledningen informerade kommunstyrelsen på tisdagens KS-möte att man fått ett bud på Mora Parken av Grönklittsgruppen. Budet är så intressant att parterna nu påbörjar ett upprättande av ett köpeavtal.

 • Ny näringslivsstrategi på gång

  30 april 2014

  Inför den kommande mandatperioden 2015-2018 ska en strategisk plan tas fram för de kommunala verksamheterna. En del av den planen kommer att utgöras av ett strategiskt dokument för näringslivsarbetet.

 • Mora står sig väl i kommunindex

  16 april 2014

  Svenskt Kvalitetsindex har intervjuat totalt 31 400 personer i landets 290 kommuner för att få svar på ett par viktiga frågor..

 • Kommunen vill bli ägare till elnät - igen

  10 april 2014

  Och det nät som det handlar om är det som en fram till 1996 ägdes av Ryssa Elverk, där Mora var en av minoritetsägarna. Något som man också blir om de aktuella planerna går i lås

 • Infartstavlorna vid Moras infarter tas ner

  10 april 2014

  Mora har haft fyra infartstavlor som stått sedan slutet av 1980-talet. En av tavlorna vid Rv 70 i Färnäs togs ner ifjol då den var i dåligt skick och riskerade att rasa. Denna vecka, kommer de tre återstående tavlorna att plockas

 • Viktig information till alla medborgare

  1 april 2014

  Företrädare för ett parti har lagt ut information i privatpersoners brevlådor i centrala Mora med vilseledande information. Det kan ge sken av att avsändaren är Mora kommun.

 • Branden under kontroll

  14 mars 2014
 • Omfattande brand i Kråkberg

  14 mars 2014

  Fredag ca 13.00: Det brinner just nu kraftigt på pelletsfabriken Wasaträ i Kråkberg.

 • Vad tycker du om Mora kommun?

  13 mars 2014

  Vad tycker du om Mora kommun? Var med och ge oss dina synpunkter, så utvecklar vi Mora tillsammans!

 • Tingsrättens hus färdigrenoverat

  5 mars 2014

  Det ståtliga gula stenhuset i Tingshusparken har genomgått en omfattande inre renovering som avslutas i början av mars. Då är det också landets modernaste tingsrätt, åtminstone vad tekniken beträffar.

 • Mora kommun uppvaktade Skatteverkets generaldirektör

  28 februari 2014

  Den utredning som pågår om att lägga ner Skatteverkets kontor i Mora har gett kommunledningen skäl att agera på högsta nivå. Därför bokade man tid för en uppvaktning hos generaldirektören Ingemar Hansson.

 • Stoppa Skatteverkets centralisering av kontor!

  11 februari 2014

  Skattekontoret i Mora, med cirka 40 anställda, ska flyttas till Falun. Det är det uttalade målet med en utredning som regionskattechefen i Dalarna har påbörjat. Detta trots att Morakontoret fungerar väl och visar goda resultat.

 • Två alternativa platser för ny brandstation

  18 december 2013

  Sedan 2010 har diskussioner förts om olika alternativ till lokalisering av en ny brandstation. Totalt har nio platser studerats och nu återstår bara två. Men alternativen är tre.

 • Kommunplan 2014 reviderades

  5 december 2013

  Det handlar alltså om kommunens budget, numera kallad kommunplan. Sedan beslutet i juni har utsikterna för det kommande året förändrats så att en revidering var påkallad.

 • Hälsoinspiratörer inspirerades

  20 november 2013

  Ett par gånger om året bjuds kommunens hälsoinspiratörer in till en utbildningsdag. Eller snarare en halv dag, och den här gången var temat kommunikation.

 • Så förbättras samspelet mellan politik och förvaltning

  8 november 2013

  Ämnet är ständigt aktuellt i landets alla 290 kommuner. Följaktligen också i Mora, och därför tog man hjälp av konsulten Axel Danielsson för att öka kunskapen och förståelsen för finliret i "den gyllene zonen".

 • Mora kommun nådde regeringens mål

  29 oktober 2013

  Den här gången handlar rankningen om andelen ekologiska livsmedel i storkök i offentlig sektor 2012. Och Mora finns nu med bland de 35 kommuner, landsting och regioner som nådde målet 25 procent.

 • Unik utbildningssatsning i Mora Kommun

  7 oktober 2013

  Två intensiva utbildningsveckor där samtliga 1 600 anställda på kommunen hade möjlighet att delta. Den jättesatsningen genomförde Mora Kommun i september.

 • Konst för blivande jubilarer

  20 september 2013

  Efter 25 års tjänst kan en kommunanställd kvittera ut en gåva värd 6 000 kronor. Nu vill Konst i Dalarna väcka intresset för att då välja ett konstverk och arrangerar därför en veckolång utställning på kulturhuset.

 • Delårsrapport med positivt resultat

  11 september 2013

  Efter årets första sju månader står det +23.2 mkr på sista raden i resultaträkningen. Klart bättre än budgeterade +8.2 mkr, men nämndernas verksamheter summeras dessvärre till - 5 mkr.

 • Två byggprojekt fick klartecken för start

  26 juni 2013

  Nu kan det nya resecentrumet vid järnvägsstationen påbörjas och samma sak gäller för utbyggnaden av flygplatsen.

 • Två nya chefer, "nattis" och utökad ram för socialnämnden

  12 juni 2013

  Beslut i korthet från kommunstyrelsens sammanträde 2013-06-11.

 • Föreningarna tyckte till om föreningsbidragen

  8 maj 2013

  I Mora finns ett rikt föreningsliv, inte mindre än 233 föreningar finns registrerade med tillsammans 459 verksamheter. Men det kommunala stödet behöver ses över och därför vill man ha synpunkter från de närmast berörda.

 • Kommunen blev ägare till ishallen - igen

  16 april 2013

  Det står klart efter kommunfullmäktiges sammanträde på Sollerön, där 28 av 40 ledamöter röstade ja till köpet. 11.975 mkr betalas för hallen, sedan tillkommer nedskrivning av lån och upprustning inför den kommande säsongen.

 • Kommunen köper tillbaka ishallen

  8 april 2013

  Den finansiella situationen för Mora IK har blivit akut och för att undvika konkurs, såväl för klubben som moderbolaget, har ett förslag till överenskommelse om försäljning av ishallen träffats med Mora kommun.

 • Dags igen: Demokratidag för seniorer

  3 april 2013

  Du är hjärtligt välkommen till Moraparken den 11 april till den årliga Demokratidagen för seniorer.

 • Nytt larmnummer från den 11 mars

  12 mars 2013

  Det nya numret är 113 13 och det är ett rent informationsnummer som alltså inte ersätter larmnumret 112.

 • Inget beslut om lån till Mora IK Fastighets AB

  6 mars 2013

  Ärendet fanns med på dagordningen för sammanträdet den 5 mars men lyftes ut eftersom det finns en del detaljer som kräver ytterligare genomlysning.

 • Mora kommun deltog med 17 lag i StafettVasan

  1 mars 2013

  Friskvård och motion är högt prioriterat i de kommunala förvaltningarna och vad kan då vara lämpligare att delta i än StafettVasan?

 • Kommunstyrelsebeslut i korthet

  21 februari 2013

  Från sammanträdet den 19 februari 2013.

 • Mora IK Fastighets AB vill ha kommunalt lån

  19 februari 2013

  Det handlar om fem miljoner och pengarna behövs för att klara vissa renoveringar som inte budgeterats. Samt för att täcka en rent allmän likviditetsbrist.

 • SCB:s medborgarundersökning - komplett med bilaga och öppna svar

  31 januari 2013

  Vartannat år inbjuder SCB landets kommuner till en omfattande studie och 2012 valde 68 kommuner att delta. Bland dem Mora, som varit med sedan 2006.

 • Gymnasiechefen lämnar sin tjänst

  29 januari 2013

  Nils-Erik Nilsson, som varit chef för gymnasieförvaltningen sedan 2011, har idag på egen begäran ställt sin plats till förfogande.

 • Kommunstyrelsens verksamhetsplan och budget 2013 fastställda

  24 januari 2013

  Ett viktigt dokument som klargör vad denna nämnd ska leverera under året. Men själva utförandet görs av kommunledningskontoret, som är kommunstyrelsens tjänstemannastab.

 • Infartstavlan i Färnäs togs bort

  11 januari 2013

  Fredagen den 11 januari 2013 lyftes tavlan bort av en mobilkran, modell större. Efter närmare 30 år är det dags att skylta om vid infarterna.

 • Växeln hallå, hallå!

  3 januari 2013

  Nej, riktigt så blir förmodligen inte svaret när du ringer till kommunen i Mora, Orsa eller Älvdalen.

 • Brandchefen får nytt uppdrag i Mora kommun

  5 december 2012

  Mora kommun har kommit överens med Lars Rydstedt om att han slutar som brandchef från den 5 december 2012.

 • Kommunen förstärker budgeten

  21 november 2012

  Beslut i korthet från kommunstyrelsens sammanträde 2012-11-20.

 • Dom med anledning av disciplinär åtgärd

  5 november 2012

  Idag meddelades följande dom i målet mellan Lena Heed Sandlund och Mora kommun:

 • Broschyr om dammbrott i Dalarna

  12 oktober 2012

  Under vecka 42 får alla hushåll som kan beröras en folder med information om vad man som privatperson ska göra om en damm går sönder.

 • Dalarnas vinstrikaste kommun

  24 september 2012

  Än en gång är det tidningen Dagens Samhälle som rangordnat. Nu gäller det landets kommunkoncerner med avseende på årsresultaten 2007-2011. Och händelsevis toppar Mora listan i vårt län.

 • Ny medborgarundersökning på gång

  13 september 2012

  Det har gått två år sedan den förra, och därför har det blivit dags igen låta 1 000 Morabor komma till tals i olika frågor.

 • Mora – för ett aktivt liv!

  11 september 2012

  Kommunanställda ger bra betyg för hälsofrämjande arbete och kundorienterade frågor.

 • Han blir ny kommundirektör i Mora

  10 september 2012

  Peter Karlsson har jobbat med kommunala frågor sedan sin examen från Linköpings universitet 1982. De senaste 15 åren som kommunchef.

 • Stark delårsrapport ger starkt helårsresultat

  5 september 2012

  Resultatet efter årets första sju månader uppgick till +55.6 mkr medan helåret beräknas ge ett lägre överskott, +39.2 mkr. Siffror som kräver förklaringar.

 • Bland de friskaste i landet

  3 september 2012

  Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har sammanställt statistik som visar sjukfrånvaron 2011 i 264 av landets 290 kommuner. Mora tillhör de allra bästa.

 • Tillsyn vid Ovansiljan HVB – Mora kommuns boende för ensamkommande barn

  27 augusti 2012

  Socialstyrelsen har inspekterat och gett verksamheten ett gott betyg. De få randanmärkningar som gavs är, eller kommer att bli, åtgärdade.

 • Mora har fått lokal-TV

  27 augusti 2012

  Ännu så länge befinner den sig i ett uppbyggnadsskede och sänder enbart via internet. Men ambitionerna är givetvis större än så.

 • Ingen fattig kommun

  24 augusti 2012

  Rankningarna av Sveriges kommuner avlöser varandra, senast i raden är - förmodligen - den som avser det egna kapitalet per invånare. Och där ligger Mora bra till.

 • Hon blir nytt kommunalråd

  22 augusti 2012

  Att posten var vikt för Anna Hed, centerns andra namn på den senaste valsedeln, var mer eller mindre självklart.

 • Mora kommun byter växelsystem

  20 augusti 2012

  Bytet sker lördagen den 25 augusti och är en anpassning till den gemensamma telefonilösning som alla Dalarnas kommuner genomför.

 • Peter Helander lämnar kommunalrådsposten i Mora

  15 augusti 2012

  Han har meddelat Centerpartiets kretsstyrelse i Mora och dess valberedning att han tänker lämna posten som Centerpartiets kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

 • Mora lyfte i årets Fokusrankning

  3 augusti 2012

  Från plats 91 i fjol bland landets 290 kommuner till nummer 70 i år. Det placerar Mora som trea i Dalarna, efter Gagnef (56) och Säter (67).

 • Morapanelen om demokratifrågor

  3 juli 2012

  Den här gången har panelens 180 medlemmar inbjudits att svara på frågor om demokrati, påverkan och inflytande. Och svarsfrekvensen var hög.

 • “Mora-Nisse” har gått bort

  16 juni 2012

  Nils Emanuel “Mora-Nisse” Karlsson somnade tidigt på lördagsmorgonen den 16 juni stilla in i kretsen av sina närmaste, efter ett långt och rikt liv.

 • E-fakturor från Mora kommun

  14 juni 2012

  Om du är ansluten till en internetbank har du som privatperson möjlighet att förenkla betalningen av dina räkningar från Mora kommun.

 • Kommunens ekonomi fortsatt god

  13 juni 2012

  Det kan konstateras efter årets första verksamhetsuppföljning. Den avser perioden januari-mars och innehåller även en prognos för helåret.

 • Seniorer diskuterade Mora som regionstad 2022

  11 juni 2012

  Den politiska visionen "Regionstaden Mora - för ett aktivt liv" har klubbats politiskt och ska därför genomföras. Inom tio år ska det ske och frågan är då vad seniorer tycker i sammanhanget.

 • Nytt boendeplaneringsprogram antaget

  15 maj 2012

  Beslut i korthet från kommunstyrelsens sammanträde den 15 maj.

 • Kommunen fattade lagenligt beslut

  7 maj 2012

  Kommunfullmäktiges beslut i september 2011 om avgifter vid ridanläggningen på Lomsmyren överklagades till förvaltningsrätten. Som dömde till kommunens fördel.

 • Talangjakten - siktar på framtidens ledare

  16 april 2012

  Samarbetsprojektet mellan Mora, Orsa och Älvdalen har pågått sedan 2008 och har väckt intresse på riksnivå.

 • Kommunen ordnar ny konstgräsplan på egen hand

  3 april 2012

  Beslut i korthet från kommunstyrelsens sammanträde den 3 april 2012.

 • Beslut i korthet från kommunstyrelsens sammanträde 2012-03-13.

  14 mars 2012

  Efter fem år på tjänsten lämnar kommundirektören sin tjänst för att i stället arbeta med projektet "Regionstaden Mora - för ett aktivt liv".

 • Kommunstyrelsen bifaller motion om gemensamt FINSAM-förbund

  25 januari 2012

  Beslut i korthet från sammanträdet den 24 januari 2012.

 • Så vill Morapanelen utveckla centrum

  16 januari 2012

  Medborgarnas åsikter är självfallet intressanta i den kommande utvecklingen av centrala Mora och därför har Morapanelens medlemmar fått säga sitt.

 • Kommunledningskontoret får ny organisation

  22 december 2011

  Under hösten har ett arbete pågått med syfte att skapa en organisation som på ett bättre sätt än idag "säkerställer kommunstyrelsens övergripande strategiska uppgifter".

 • Lyssna på kommunfullmäktiges sammanträde 2011-12-12

  16 december 2011
 • Morapanelen tycker till om utvecklingen av Mora centrum

  13 december 2011

  Mora kommun har påbörjat ett centrumutvecklingsarbete. Syftet är att stärka centrala Moras roll som en attraktiv bostadsort med ett levande handelscentrum.

 • Lyssna på kommunfullmäktiges sammanträde 2011-11-14

  15 november 2011
 • Ellagen ändrad – nu kan samhällsviktiga elanvändare prioriteras vid elbrist

  15 november 2011

  Riksdagen har beslutat att ellagen ska ändras, för att underlätta prioriteringen av samhällsviktig verksamhet om det uppstår elbrist.

 • Kammarrätten gav klartecken för spåravgifter

  20 oktober 2011

  Mora kommuns beslut att ta betalt för nyttjandet av de preparerade skidspåren vid Skidstadion möter alltså inget hinder.

 • Mora förbereder ny typ av flyktingmottagande

  16 september 2011

  I februari räknar man med att de första ensamkommande asyl-/flyktingbarnen ska kunna tas emot. Men planeringen är redan i full gång.

 • Vinnare på aktivitetskorten

  12 september 2011

  Den som är kommunantälld i Mora, motionerar och fyller i aktivitetskort, kan bli en vinnare. Lediga dagar väntar pristagarna.

 • Mörka moln vid horisonten

  7 september 2011

  2011 ser ut att bli ännu ett gott år för Mora kommun. Prognosen visar ett överskott på 23,6 mkr, men det ser betydligt dystrare ut för kommande år.

 • Mora minskade minimalt

  29 augusti 2011

  När befolkningssiffrorna för det första halvåret redovisades av SCB den 15 augusti stod det klart att Mora minskat sin befolkning med en (1) person.

 • Mora kommun bra på e-demokrati

  6 juli 2011

  Mora kommer på en delad femteplats bland landets kommuner när det gäller tillgång till så kallad e-demokrati på kommunernas webbplatser. Endast stora kommuner som Lund, Stockholm, Umeå, Linköping och Enköping ligger före.

 • Morapanelen svarar på frågor om trygghet i Mora

  29 juni 2011

  ”En fantastisk liten stad där man aldrig behöver vara rädd”. Citatet är från en av deltagarna i Morapanelen som fått svara på hur de upplever tryggheten i Mora.

 • Dalahäst vid Saxviken

  31 maj 2011

  På självaste nationaldagen avtäcks den stora dalahäst som många saknat i Mora. Ytterligare ett blickfång har då adderats till kajenområdet.

 • Äldres synpunkter tas till vara

  24 maj 2011

  Det sker bland annat genom att en årlig demokratidag för seniorer genomförs i Mora. Premiär i fjol, nu var det alltså andra gången.

 • Morabor tycker - om Mora och Moraborna

  18 maj 2011

  En färsk enkät till 375 invånare ger en indikation på vilken målbild som politikerna ska förhålla sig till framöver.

 • Verksamhetsprognos med positiva förtecken

  3 maj 2011

  Från kommunstyrelsens sammanträde den 3 maj.

 • Kommunstyrelsen klubbade starkt bokslut

  5 april 2011

  Från kommunstyrelsens sammanträde 2011-04-05.

 • Morapanelens bedömning av mora.se

  23 mars 2011

  Morapanelen, drygt 150 Morabor, har under januari 2011 fått ett antal frågor om kommunens webbplats mora.se. Vad svarade man?

 • Resecentrums lokalisering fastställd

  10 mars 2011

  Kommunstyrelsen beslutade som väntat att förorda den nuvarande järnvägsstationens område. Nu återstår bara för kommunfullmäktige att säga sitt, vilket blir en ren formalitet. .

 • Nytt sätt att fördela el vid kris införs i Dalarna

  7 mars 2011

  Nu har arbetet med Styrel dragit igång i Dalarna. Styrel är ett system för att hantera elförsörjningen i ett läge av elbrist.

 • Handlingsplanen för styrning av IS/IT antagen

  23 februari 2011

  Vid kommunstyrelsens sammanträde den 22 februari beslutades att anslå 2 290 000 kronor under 2011 för att genomföra planen som ska ge bättre ledning, kontroll och kvalitet över informationssystem och informationsteknologi.

 • Mora kommun byter koordinatsystem

  7 februari 2011

  Nytt koordinatsystem - SWEREF 99

 • Hjärtstartare på plats

  20 januari 2011

  Hjärtstillestånd? Då är hjälpen nära om man befinner sig i eller i närheten av kommunhuset.

 • Hur ska den framtida personalförsörjningen säkras?

  21 juni 2010

  Där har vi den fråga som förmodligen ger kommunernas personalchefer de största bryderierna framöver. De kommande rekryteringsbehoven är omfattande, men ungdomarnas intresse för kommunala jobb är lindrigt sagt ljumt.

 • Vill DU delta i kommunens medborgarpanel?

  25 februari 2010

  Nu söker vi medlemmar till Morapanelen. Vill DU vara med? Har du ett intresse för och engagemang i samhällsfrågor? Är du också intresserad av planering av vårt samhälle, vill säga din mening och vara med och påverka?

 • Moras varumärke ska stärkas

  19 februari 2010

  Det tycker den politiska ledningen och har därför tagit initativ till samarbete med andra intressenter i kommunen. En första träff ägde rum den 17 februari i FM Mattsson Arena, där tankar och idéer presenterades.

 • Räddningstjänstens larm läggs in på mora.se

  16 februari 2010

  När räddningstjänstens bilar rycker ut med blåljus och sirener är det många som undrar vad som hänt. Nu kan vi stilla nyfikenheten lite i efterhand.

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan granskad den 13 januari 2017.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213