Arbetsplatsolycka inträffade på brandstationen

4 maj 2018

En brandman skadades under en övning i fredags kväll. Händelsen inträffade då en koppling mellan brandbilen och slangen gick av. Brandmannen fördes till sjukhus och en anmälan om allvarlig arbetsplatsolycka är upprättad.

Olyckan inträffade den 4 maj klockan 18:05 i samband med en övning och ett moment med vattenfyllnad av brandslang vid rökdykning. När en slang trycksattes gick kopplingen mellan slangen och brandbilspumpen av – slangen slets då loss och flög iväg med 10 bars tryck. Kopplingen, som är i gjuten metall, träffade en brandman som skadades. Ambulans tillkallades omedelbart och brandmannen fördes till sjukhus.

Polis har varit på plats och upprättat en anmälan, samt att vi upprättat en anmälan till arbetsmiljöverket om allvarlig arbetsplatsolycka. Brandbilen, den nyaste i tjänst, är tagen ur tjänst tills vidare.

– Vi är tacksamma för att brandmannen mår förhållandevis bra trots omständigheterna. Nu måste det utredas hur detta kunde hända och framförallt hur vi kan undvika liknande olyckor i framtiden, säger räddningschef Johan Szymanski.

Sidan uppdaterad den 4 maj 2018.

• Johan Szymanski Räddningschef
    Mora Brandkår
    Eldsläckarevägen 9
    792 36 Mora

Visste du att....

... den första byn i Mora socken som blev laga skiftad var Östnor? Det skedde 1935-1944.