Årets Moragala blev en succé

2 november 2017

Pers Anna Larsson. Foto: Sara Lansgren Foto. Visa större bild
Pers Anna Larsson, hovsångerska och Årets Moraprofil. Foto: Sara Lansgren Foto.

Fredagen den 27 oktober arrangerades årets upplaga av Moragalan. Bland god mat, dryck, dans och underhållning var kvällens huvudtema sju prisutdelningar till företag, organisationer och profiler som på ett eller annat sätt stärkt Mora.

Arrangörerna bakom Moragalan var Mora köpstad i samverkan med Mora kommun, Företagarna Mora, Visit Dalarna, Moraparken, Almi samt nyckelpersoner som Nicklas Björklund och Peter Asp. Från Mora kommuns sida deltog bland annat kommunalrådet Anna Hed (C) som delade ut priset Årets Moraprofil.

- Moragalan är ett tillfälle att stanna upp i vardagen, lyfta blicken och verkligen se alla fantastiska idéer och människor som finns i Mora, säger Caroline Smitmanis Smids, utvecklingschef på Mora kommun. Samtidigt som vi har trevligt tillsammans stöttar vi varandra, är glada över varandras framgångar och bygger en välkomnande och öppen kultur. Det gör mig stolt över att få arbeta i Mora kommun med uppdrag att bidra till att skapa förutsättningar för dessa företag, organisationer och eldsjälar. Jag gick hem från moragalan i fredags med en glad och varm känsla, övertygad om att det är många som kommer att se till att Moras framtid är ljus.

Under Galan höll Annethe Andersson och Therese Nielsen från Rotary i den nya julinsamlingen som görs tillsammans med Mora Köpstad och Diakonin i Mora. Insamlingen, vars intäkter går till mindre bemedlade familjer i Mora till jul, startades på Moragalan och pågår till mitten av december. Under galakvällen samlades det in sammanlagt 11 000 kr till projektet.

Nya prisutdelningar under årets upplaga av Moragalan var Årets Eldsjäl, Almis Tillväxtpris och Årets Unga Företagare. Återkommande prisutdelningar var Årets Moraprofil, Årets Upplevelse, Årets Morahandlare och Årets Företag.


Vinnarna

Årets Moraprofil

Årets Moraprofil blev hovsångerskan Pers Anna Larsson, som vid prismottagandet höll ett hyllningstal till sin hembygd Vattnäs och tillhörigheten till Mora. Priset delades ut av Anna Hed (C), kommunalråd i Mora kommun.
Pers Anna Larsson. Foto: Sara Lansgren Foto. Visa större bild
Från vänster: Anna Hed (C), kommunalråd i Mora kommun tillsammans med konferencier Katarina Sakrisson och Årets Moraprofil Pers Anna Larsson. Foto: Sara Lansgren Foto.
 
Motivering: Anna har bidragit till ett fantastiskt PR-värde för Mora genom sin profession. Hon ger dessutom en stark röst åt den klassiska musikens betydelse och rätten till ett rikt kulturutbud på landsbygden. Med Konsertladan i Vattnäs har hon, utöver allt detta, skapat ett nytt publikdragande besöksmål i Mora som också berikar morabonas kulturliv. Tack Anna!

Årets Eldsjäl

Mora Pride blev framröstad av allmänheten som Årets Eldsjäl 2017. Representanter för HBTQIA+föreningen i Mora Leo Werme, Wade Salomonsson och Joel Sålder mottog priset. Prismottagarna var också de som arbetat med planering och genomförande av Mora Pride 2017, den första Pride-festen i kommunen.
 
Leo Werme, Wade Salomonsson och Joel Sålder. Foto: Sara Lansgren Foto. Visa större bild
Från vänster: Årets Eldsjäl Leo Werme, Wade Salomonsson och Joel Sålder. Foto: Sara Lansgren Foto.
 
Motivering: Mora Pride har vunnit allmänhetens omröstning att bli Årets Eldsjäl i Mora 2017. Mora HBTQIA+ förening i ledning av Joel Sålder, Leo Werme och Wade Salomonsson har gjort en enastående ideell insats under produktionen och genomförandet av Mora Pride 2017. De har också genom arrangemanget sänt signaler till omvärlden att vi i Mora sluter upp kring den självklara rätten: att vara den man är och älska den man vill!

Almis Tillväxtpris

Prismottagare för Almis tillväxtpris går till Jeff Öijer, VD för det vinnande företaget Mora Bygg. Prisutdelare var Karin Nises, styrelseordförande för Almi GävleDala som är en ny samarbetspart till Moragalan.
 
Anna Hanspers, tillväxtrådgivare Almi Företagspartner Gävle Dala. Foto: Sara Lansgren Foto. Visa större bild
Anna Hanspers, tillväxtrådgivare Almi Företagspartner Gävle Dala berättar om organisationen och Almis TIllväxtpris. Foto: Sara Lansgren Foto.
 
Motivering: Almis tillväxtpris tilldelas ett företag som har en vilja och förmåga att utveckla ett tillväxtföretag med hållbar och långsiktig strategi. Företaget ska under en tvåårsperiod haft en exceptionell tillväxt, visat ett positivt rörelseresultat, ha en tillväxtstrategi och arbeta utifrån miljömässiga, sociala och ekonomiska hållbarhetskriterier.

Årets Upplevelse

Vinnare av priset Årets Upplevelse gick till Nattvasan, med Vasaloppets VD Eva Lena Frick som prismottagare. Visit Dalarna utsåg såväl nomineringar som vinnare. Visit Dalarnas Maria Bälter och 2016 års vinnare av Årets Upplevelse Johan Cederlund från Zornsamlingarna/Tidsresan delade ut priset.
 
Nattvasan. Foto: Sara Lansgren Foto Visa större bild
Vasaloppets VD Eva Lena Frick tillsammans med resten av Vasaloppets prismottagare för Årets Upplevelse. Foto: Sara Lansgren Foto.
 
Nomineringstext: Nattvasan nomineras för det kreativa och spännande upplägget som skapat en helt ny dimension till skidupplevelsen mellan Sälen och Mora. Loppet har gått från idé till succé under årets test, till en fullbokad skidtävling 2018. Nattvasan är ett lysande exempel på en lyckad produktutveckling och ett unikt tillskott under Vasaloppets vintervecka som också bidragit till en ännu större publicitet kring Vasaloppet och Mora.
 
Andra nominerade i kategorin Årets Upplevelse var Siljan Classic.

Årets Morahandlare

Priset för Årets Morahandlare 2017 går till Artin, vars VD Bodil Abrahamsson var prismottagare. Priset delades ut av Pia von Seth från Morakniv Concept Store, Årets Morahandlare 2016 samt Johan Eriksson, styrelseordförande Mora Köpstad.
 
Artins VD Bodil Abrahamsson. Foto: Sara Lansgren Foto Visa större bild
Artins VD Bodil Abrahamsson och hennes medarbetare, Årets Morahandlare, håller tacktal och tar emot priset av Årets Morahandlare 2016 Pia von Seth, Morakniv Concept Store och Johan Eriksson, styrelseordförande Mora köpstad. Foto: Sara Lansgren Foto.
 
Nomineringstext: Artin har nominerats för förmågan att utveckla sin verksamhet och snabbt fånga upp produkter som saknas i Moras handelsutbud. Artins ledning och medarbetare har en hög ambition som avspeglas i god service och kunskap inom produktområden och tjänsteutbud. Med sin långa erfarenhet av ramtillverkning är Artin en unik och spännande inredningsbutik i Dalarna.
 
Andra nominerade i kategorin Årets Morahandlare var Nära Fjället, Stil och Noretblomman.

Årets Företagare

Bland de nominerade för priset Årets Företagare blev det slutligen Bilkompaniet som blev vinnare. Vinnaren utsågs av Företagarna Mora, vars styrelseordförande Thomas Nielsen delade ut priset till Bilkompaniets VD Jonas Estéen.
 
Thomas Nielsen och Jonas Estéen. Foto: Sara Lansgren Foto. Visa större bild
Från vänster: Årets Företagare 2016 Magnus Person och Maria Boström-Fors, vice styrelseordförande Pernilla Mattson och styrelseordförande Thomas Nielsen från Företagarna, samt Årets Företagare Jonas Estéen, VD Bilkompaniet. Foto: Sara Lansgren Foto.
 
Nomineringstext: Företagaren har med ett engagerat och innovativt ledarskap utvecklat ett anrikt företag på en marknad med tuff konkurrens. Verksamheten har under lång tid visat en imponerande omsättnings- och lönsamhetsutveckling. Under de senaste åren har också stora investeringar på utbyggda och nya lokaler gjorts. Företagaren engagerar sig även utanför kärnverksamheten. Med en spännande blandning av konst, hemslöjd och bilar tar företagaren ansvar för att driva lokala traditioner och varumärken in i framtiden.
 
Andra nominerade i kategorin Årets Företag var AM Berglund, Kringdata och Mora Motorcenter.

Årets Unga Företagare

Unikt för kvällen vann Mora Bygg och dess VD Jeff Öijer två priser. Utöver att vinna Almis Tillväxtpris kammades även priset för Årets Unga Företagare hem.
 
Jeff Öijer, Thomas Nielsen. Foto: Sara Lansgren Foto. Visa större bild
Jeff Öijer, VD Mora Bygg med kollega håller upp prisutmärkelsen. Thomas Nielsen, styrelseordförande Företagarna Mora i bakgrunden. Foto: Sara Lansgren Foto.
 
Nomineringstext: Sedan företagaren köpte verksamheten har företaget mer än fördubblat sin omsättning år efter år. Med byggstenar i verksamhetens som effektivitet, rejält hantverk och hög kvalitet har företaget utvecklats till att bli en riktig framgångssaga. Den unga företagsledaren som gjort resan från elitidrottare till en driven entreprenör leder idag flera framgångsrika företag med ett engagemang som resulterat i verksamheternas positiva och stabila utveckling.
 
Andra nominerade i kategorin Årets Unga Företagare var Boggs Mekaniska och CW Lundberg. 
Dela med andra
  • Dela på LinkedIn

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 2 november 2017.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213