Evakueringsboende i Mora har stängts

18 april 2016

Skidor på schemat för boende på evakueringsboendet i Mora

Migrationsverkets behov av evakueringsplatser för alla människor som söker asyl i Sverige är inte längre lika stort. I början av april fick kommunledningen besked om att evakueringsboendet i Mora kommer att avvecklas. Flyktningarna som har bott på boendet har nu fått plats på asylboenden runt om i landet och evakueringsboendet har tillsvidare stängts i Mora.

Det är Migrationsverket som ansvarar för att erbjuda boende till alla som söker asyl i Sverige. I slutet av 2015 hade Migrationsverket brist på boenden och efterlyste hjälp av Sveriges kommuner. Därför startade Mora kommun under januari ett evakueringsboende som gav flyktingarna tak över huvudet, mat samt tillgång till dusch och toalett.

Migrationsverkets ambition var att de nyanlända skulle bo på evakueringsboendet mellan sju och tio dagar innan de slussades vidare till ett mer permanent boende. Men i praktiken blev det längre än så eftersom det var svårt att hitta asylboenden till alla. Mora kommun valde därför att lägga ambitionerna högre än standardkraven och försökt att erbjuda en meningsfull sysselsättning under boendetiden.

- Vi har under denna period samverkat med frivilliga organisationer för att kunna erbjuda svenskundervisning. Många har även varit flitiga besökare på Svenska kyrkans öppna förskola och på biblioteket. Tonåringarna har tränat fotboll med IFK Mora och spelat innebandy med KAIS Mora. Under Vasaloppet jobbade flera av de nyanlända som funktionärer i målet, säger Åke Nyström, boendechef på Mora kommun.

Som mest så bodde det ett fyrtiotal personer på evakueringsboendet och mycket tack vare personalen har det varit en bra stämning på boendet. 

- Fler av de som jobbade på boendet hade själva invandrarbakgrund och kunde språket, vilket underlättade enormt berättar Åke Nyström. 

​Evakueringsboendet kommer att vara tillfälligt stängt tills juni månad ifall ett akut behov av boende skulle uppstå igen. Efter den 10 juni kommer boende helt att stängas för att ingå i nya detaljplaner för lägenhetsbyggande i Mora.

Dela med andra
 • Dela på LinkedIn
 • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 18 april 2016.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

 • Åke Nyström Chef integrationsenheten
  Kommunledningskontoret
  792 80 MORA
  Tel: 0250-261 06 (mobil anknytning)
  Växel: 0250-260 00
 • Peter Karlsson Kommundirektör
  Kommunledningskontoret
  Badstugatan 2
  792 80 Mora
  Tel: 0250-261 03

Visste du att....

... det första flygplanet i Mora kunde beskådas vid en flyguppvisning på Sandängarna 1913? Vid spakarna satt kapten H. Sundstedt.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213