"Flygtrafiken nödvändig för Mora"

12 september 2017

Flygtrafiken på Mora flygplats måste räddas. Det skriver åtta tunga företrädare för näringsliv och organisationer i Mora i en debattartikel i Dagens Industri. Nu går de ledande politikerna i Mora kommun ut och ger stöd åt initiativet i ett gemensamt utspel.

- Vi är tacksamma att näringslivet i norra Dalarna står bakom våra krav på trafikplikt. Flyglinjen Sveg-Mora-Arlanda är förutsättningen för vår exportberoende industri och den växande besöksnäringen, och förutsättningen för flygplatsens existens, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) i en kommentar.

Det är Andreas Strandroth, Siljans Chark, Anders Blomquist, Grönklittsgruppen, Eva-Lena Frick, Vasaloppet, Flemming Mortensen, Schneider Electric, Fredrik Skarp, FM Mattsson, Henk Noback, Morakniv, Peter Hermodsson, Mora IK och Thomas Lundberg, CW Lundberg som i en gemensam debattartikel tar upp vikten av att Mora har reguljär flygtrafik.

I Dagens Industri skriver de åtta företrädarna bland annat:

”Ett viktigt nav i Dalarnas infrastruktur är flygplatsen i Mora. Den möjliggör snabba resor till Stockholm och vidare ut i världen, och har en ambulanshelikopter med dygnet runt-beredskap. Flygplatsen i Mora är också en förutsättning för våra verksamheter. Den reguljära trafiken är hotad vilket kan leda till att Mora-Siljan-flygplatsen inte längre kan drivas, om inte regeringen ingriper.”

I ett blocköverskridande utspel går nu de ledande politikerna ut i ett gemensamt utspel och ger stöd på de åtta författarna av debattartikeln.

- Även Mora lasarett är starkt beroende av flygtrafiken för sin kompetensförsörjning och flygplatsen som sådan för möjligheterna till patient- och organtransporter. Utan flygtrafik mellan Mora och Arlanda hotas på sikt flera hundra arbetstillfällen i regionen och det kan bli svårt att upprätthålla Mora lasaretts status som akutsjukhus, säger kommunalrådet Malin Höglund (M).

- Att med trafikplikt permanent koppla in Mora på den redan upphandlade linjen Sveg-Arlanda kan inte kosta Trafikverket några stora pengar, men skulle innebära en kraftig förbättring av näringslivets utvecklingsmöjligheter i regionen, menar oppositionsrådet Lennart Sohlberg (S).

Dela med andra
 • Dela på LinkedIn

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 12 september 2017.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

 • Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
  Mora kommun
  792 80 Mora
  Tel: 0250-266 19
  Växel: 0250-260 00
 • Malin Höglund (M) Kommunalråd, ordförande i Socialnämnden
  Mora kommun
  79280 Mora
  Tel: 0250-26155
 • Lennart Sohlberg (S) Oppositionsråd
  Tel: 0250-267 19
  Mobil: 070-657 21 22

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213