Första spiken islagen i ambulansflygets lokal vid Mora flygplats

4 september 2014

Första spiken islagen för ambulanshelikopterns lokal på Mora flygplats

Vänster: sjukvårdspersonal ifrån Värmland som under torsdagen besökte Mora flygplats.
Höger: Bengt-Åke Rehn (S) kommunalråd, ​ Ingalill Persson (S) landstingsråd, Lennart Sohlberg (S) kommunpolitiker och Gunnar Barke (S) landstingsråd.


Under torsdagen slogs de första spikarna i inför byggandet av den tänkta lokal som ska bli jourrum och förråd för ambulanshelikoptern på Mora flygplats. Helikoptern förväntas vara på plats under sommaren 2015.

Mora kommun äger flygplatsen i Mora och är delägare i Dalaflyg som sköter driften av flygplatsen. Inför etableringen av ambulanshelikoptern måste därför kommunen bygga en lokal som kan härbärgera helikopterpersonal, sjukvårdspersonal och tekniker. Lokalen blir permanent arbetsplats för de läkare och sjuksköterskor som kommer att jobba i ambulanshelikoptern.

Tanken är att ett team bestående av tre personer ska bemanna helikoptern i Mora dygnet runt. Det är pilot, läkare och sjuksköterska som också ska kunna agera andrepilot. Ambulanshelikoptern drivs i landstingets regi, och ska ha ett upptagningsområde på 30 minuters flygtid ifrån Mora.

– Det kommer att ge en trygghet till invånare i norra Dalarna, men också till de många turister som besöker Mora och den närliggande fjällvärlden, säger kommunstyrelsens ordförande och ordförande i Dalaflyget Bengt-Åke Rehn.

Ambulanshelikoptern ska snabbt kunna nå patienter i behov av akut vård, till exempel patienter som drabbas av stroke, hjärtinfarkt och trafikolyckor. Ambulanshelikopterns roll blir också att snabbt kunna transportera patienter till andra sjukhus med olika typer av specialistvård.

 

 

Dela med andra
  • Dela på Google
  • Dela på LinkedIn

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 4 september 2014.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213