Högt betyg för Mora kommuns integrationsarbete

1 juli 2015

Man och kvinna som arbetar
Mora får högst betyg i Dalarna i en analys av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) där kommunernas integrationsarbete utvärderas utifrån faktorer som vistelsetid i Sverige, utbildningsnivå och förutsättningarna på den lokala arbetsmarknaden.

Bland de mellanstora kommunerna (15 000-50 000 invånare) kom Mora på en andraplats i landet med en andel förvärvsarbetande på 61,3 %.

- Det är fantastiskt kul att se att vi har ett gott integrationsarbete här i Mora, men vi kan alltid bli bättre. Vi kommer därmed att analysera och ta med oss detta in i vårt fortsatta arbete med att skapa ännu bättre förutsättningar tillsammans, säger integrationschef Magnus Nordahl.

 

Olika förutsättningar

Modellen bygger på ett statistisk "förväntat värde" för flyktingars förvärvsfrekvens för varje kommun. Detta "förväntade värde" jämförs sedan med andelen i flyktinggruppen som verkligen arbetar. På så sätt kan man därmed jämföra kommuner med varandra som om de skulle ha nästan samma förutsättningar.

Skillnaden mellan den faktiska och den statistiskt förväntade förvärvsfrekvensen fungerar som en indikation på hur väl integrationen i kommunen går. Resultaten av modellen hoppas SKL ska inspirera till självanalys, utveckling och ökat samarbete mellan aktörer.

- Detta är ett kvitto på att vi går att rätt håll. Ett framgångsrikt integrationsarbete säkrar framtida arbetskraftsbehov, ökar tillväxten och välfärden. Det finns stora möjligheter om man har en god integration, säger kommunalråd Anna Hed.

 

Läs mer i SKL:s rapport ”Framgångsrik lokal integration”>> 

Läs samtliga kommuners resultat här>>

Dela med andra
  • Dela på Google
  • Dela på LinkedIn

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 1 juli 2015.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

  • Roger Torlamb Enhetschef öppna insatser IFO
    Mora kommun
    792 80 Mora
    Tel: 0250-264 46

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213