Möjlighet för visselblåsare utreds av kommunen

28 maj 2018

Visselpipa

Mora kommun kommer att utreda möjligheten till en oberoende visselblåsarfunktion för anställda i kommunen. Detta enligt ett förslag till kommunstyrelsen.

Förslaget om en visselblåsarfunktion i Mora kommun grundas i en motion från Lennart Sohlberg (S) och Johan Morell (S). De lyfter vikten av att de som upplever och ser missförhållanden ska kunna anmäla det utan att drabbas av repressalier.

Visselblåsare är en benämning på en person som anonymt avslöjar olika typer av missförhållanden.

I motionen framhålls det att det ska vara enkelt och säkert för anställda i kommunen att rapportera missförhållanden, utan risk för bestraffning. För arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden finns redan ett lagligt skydd, men enligt förslaget behöver det utredas hur Mora skulle kunna införa en sådan funktion. Utredningen bör ske utifrån kommunens riktlinjer om muta, jäv, bisyssla och otillåten påverkan.

Motionen tar även upp behovet av visselblåsarfunktion för medborgare som inte är anställda i kommunen, men de bör i stället anmäla missförhållanden till rättsväsendet.

Den 29 maj kommer kommunstyrelsen att behandla förslaget om att utreda en visselblåsarfunktion i kommunen.

Sidan uppdaterad den 28 maj 2018.

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?