Mora är snart i luften

5 oktober 2015

Regional flyg i Mora

Från och med månadsskiftet oktober-november planeras första flyget att kunna lyfta från Mora till Arlanda. Flexflight övertar regulärflyget på sträckan i samarbete med Svenska Direktflyg AB och AIS Airlines.

- Vi är fantastisk glada att det snart går att flyga från Mora till Arlanda igen. Detta gör att vi binder ihop hela Dalarna med övriga Sverige och världen och detta genom att erbjuda en anpassad tidtabell till de tre största städerna i Sverige, säger Henrik Johansson, VD i AB Dalaflyget.

Flygtrafiken kommer att opereras av det Holländska bolaget AIS som har sitt säte i Borlänge och som även kommer att flyga den upphandlade trafiken mellan Sveg och Arlanda. Biljetterna kommer att säljas i samarbete med Svenska Direktflyg AB via sajten www.direktflyg.com.

Sedan mars 2015 har Mora flygplats stått utan reguljärtrafik till Arlanda.

- Flyget är en viktig del för regionens tillväxt och det stärker Mora i att säkra arbetstillfällen och utveckla näringslivet. Vi måste kunna erbjuda våra kunder, ägare och medarbetare flyg till och från Mora. Därför slog ett flygtrafikstopp hårt mot vår region, säger Camilla Rudberg, VD på Pressmaster i Älvdalen.

AB Dalaflyget som ägs av Landstinget i Dalarna och Borlänge, Falu och Mora kommuner inledde under hösten en egen upphandling. Den upphandlade trafiken ska ha samma omfattning som tidigare med två dubbelturer måndag till fredag och en dubbeltur på söndagar. Efter att förhandlingar har slutförts så fick Flexflight uppdraget.

Näringslivet i Mora har under ett flertal tillfällen kommunicerat med Mora kommun för att påtala betydelsen av att kunna flyga till Mora.

- För oss på Siljans chark är flyget viktigt på grund av två aspekter. Vi skickar dagligen livsmedelsprover på analys med hjälp av flyget, när vi inte har kunnat göra det har våra kostnader i den löpande operativa verksamheten ökat. Den andra delen är att vi på ett enkelt sätt måste kunna kommunicera med omvärlden för att fortsätta utveckla och utöka vår verksamhet. Idag tar det flera timmar att ta sig från Stockholm hit till Mora för ett möte och vice versa och det krävs oftast en övernattning, säger Thomas Perkiö, VD Siljans chark.

I dag har AB Dalaflyget offentliggjort ett tilldelningsbeslut med flygoperatören Flexflight som omfattar reguljärtrafik mellan Mora och Arlanda fram till år 2019. Avtalet kommer att tecknas under förutsättning att Kommunfullmäktige den 26 oktober fattar ett beslut om finansiering.

- Det känns så otroligt bra att vi snart är uppe i luften igen. Mora kommun kommer nu tillsammans med Dalaflyget att arbeta på att få en trafikpliktig flygtrafik. Det ser vi som den enda lösningen för att skapa en långsiktig och stabil flygförbindelse mellan Dalarnas norra länsdelar och Arlanda, avslutar Anna Hed kommunalråd (C).

Dela med andra
 • Dela på Google
 • Dela på LinkedIn

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 5 oktober 2015.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

 • Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
  Mora kommun
  792 80 Mora
  Tel: 0250-266 19
  Växel: 0250-260 00
 • Peter Karlsson Kommundirektör
  Kommunledningskontoret
  Badstugatan 2
  792 80 Mora
  Tel: 0250-261 03

Kontakt:

Dalaflyget:
Henrik Johansson,VD,AB Dalaflyget
Mobil: +46 70 582 63 11
Mail: This is a mailto link


Kontakt:

FlexFlight ApS / Direktflyg:
Tezz Tordsdotter Åkerman
Mobil: + 46 733-77 74 11
Mail: This is a mailto link

 

Läs pressmeddelande från Dalaflyget och Direktflyg här >>

Visste du att....

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213