Mora kommun vill förebygga jäv och mutor

22 februari 2018
Nya kommunhuset, vinter Visa större bild

Kommunstyrelsen föreslås anta nya riktlinjer för att motverka korrupt beteende som kan skada medborgarnas förtroende för Mora kommun. Riktlinjerna har arbetats fram under 2017–2018 och ska följas av alla kommunanställda.

Riktlinjerna om jäv, bisyssla, muta och otillåten påverkan har varit efterfrågade en längre tid. Det första utkastet presenterades i augusti 2017.

– Som anställd i Mora kommun arbetar du på medborgarnas uppdrag och i deras intresse. Medborgarna ska kunna lita på att kommunanställda är opartiska och sakliga i sitt beslutsfattande, säger kommundirektör Peter Karlsson och fortsätter:

– Det ska inte finnas misstankar om att anställda kan ha missbrukat sin ställning.

Viktigt verktyg i arbetet

Riktlinjerna är ett komplement till lagstiftningen och hjälper till att tydliggöra gränsen mellan vad som är en tillåten eller otillåten förmån.

– Som anställd har man alltid ett eget ansvar att bedöma situationen och vad man ska tacka ja eller nej till. Riktlinjerna ska vara vägledande i det dagliga arbetet och förhoppningsvis även bidra till givande diskussioner på arbetsplatsen, säger Peter Karlsson.

Kommunstyrelsen föreslås anta riktlinjerna vid nästa sammanträde, den 27 februari.

• Dela på Google

Sidan uppdaterad den 21 februari 2018.

• Peter Karlsson Kommundirektör
    Kommunledningskontoret
    Badstugatan 2
    792 80 Mora

Visste du att....

... Mora lasarett byggdes 1910-12?