Nya familjecentralen invigd

16 november 2018
Invigning familjecentralen Visa större bild
Kerstin Forslund med barn från förskolan Pärlan.

Resan har varit lång och groparna många, men på fredag den 16 november invigdes äntligen Moras nya familjecentral på Hantverkaregatan 14.

"Många besökare har redan hittat hit och vi ser fram emot att möta fler av Moras barnfamiljer," sade Anna-Karin Pettersson på öppna förskolan.

Familjecentralen riktar sig till föräldrar och barn och består av fyra grundverksamheter: mödrahälsovård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst med inriktning mot förebyggande arbete.

Vid invigningen medverkade dessutom barn från förskolan Pärlan i Centrumkyrkan under ledning av Kerstin Forslund. Tals hölls av landstingsdirektör Karin Stikå Mjöberg, Birgitta Sohlberg (S), kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C), skolchef Inga-Lena Spansk, kommundirektör Peter Karlsson, samt verksamhetsledare Eva Nordin Olsson.'

"Vi har planerat familjecentralen tillsammans med landstinget under lång tid och äntligen är vi här. Nu kan föräldrar och barn enklare få kontakt och hjälp med det som den unga familjen behöver", sade kommunstyrelsens ordförande Anna Hed

Verksamheten sker i nära samarbete med landstinget.

"Tidigare har de olika verksamheterna på familjecentralen varit utspridda i Mora, men med allt på samma plats blir det nu en smidigare samverkan för oss på kommun och landsting samtidigt som besökare inte behöver åka på flera olika ställen," sade Catarina Hedbys, samordnare för Mora familjecentral och ansvarig på öppna förskolan.

Att bygga en familjecentral i Mora har varit en återkommande fråga ända sedan 90-talet. Andra familjecentraler bedrivs redan på olika håll i Sverige med stor framgång, men Familjecentralen i Mora blir den första av sitt slag i norra Dalarna. Ett av väghindren mot att starta upp en familjecentral har varit bristen på lämpliga lokaler.

Öppna förskolan är den största verksamheten på familjecentralen och fungerar som en plats för lärorika möten där familjer träffas, knyter kontakter och bygger nätverk.

Anna-Karin Pettersson på öppna förskolan och samordnaren Catarina Hedbys poängterar den viktiga sociala aspekten för både barn och föräldrar:

"Här har vi en mötesplats där föräldrar kan knyta nya kontakter medan barnen leker och tränar på det sociala samspelet," säger de båda.

Invigning familjecentralen Visa större bild
Verksamhetsledare Eva Nordin-Olsson
Invigning av familjecentralen i Mora. Visa större bild
Barnen på förskolan öppnar presenterna vid invigningen.
Invigning av familjecentralen i Mora. Visa större bild
Kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C) invigningstalar med bland annat kommundirektör Peter Karlsson i bakgrunden.
Invigning familjecentralen
Skolchef Inga-Lena Spansk talar och delar ut presenter till barnen.
Invigning familjecentralen
Barnen fick klippa invigningsbandet.

• Dela på Google

Sidan uppdaterad den 16 november 2018.

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?