Tryggt att bo i Dalarna

1 februari 2016

Mora koknäppargränd

Det är betydligt tryggare att bo i Dalarna än i riket som helhet och oron för att utsättas för brott är också mindre än i andra delar av Sverige. Det framgår av Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning, som nyligen presenterades.

– För oss i Mora kommer detta inte som någon överraskning. Att bo på landsbygden innebär många fördelar – man är inte anonym på samma sätt som i större städer, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C).

– Detta har vi bland annat använt som utgångspunkt för vårt arbete med att rekrytera arbetskraft till Mora. Budskapet är ”Här behöver du inte vara känd för att bli sedd”. Vi lockar med en känsla som finns i hela bygden och som är del av den trygghet som vi är så måna att värna om och utveckla vidare. En viktig del i arbetet är dessutom flera lokala initiativ som ska bidra till öppenhet, och det gäller i synnerhet nu när det finns mycket oro och många människor befinner sig på flykt.

Ett exempel på ett lokalt initiativ är Sollerö IF:s samprojekt med flyktingförläggningen i Gesunda och som har räddat det klassiska fotbollslaget. Ett annat är föreningen ”Ett Mora för alla”, som arbetar för att Mora ska vara en öppen plats för alla människor och kulturer. Och nyligen drog tre lokala idrottsföreningar igång projektet ”Samma lika” tillsammans med Mora Kommun och Mora Församling.

– Allt detta för människor närmare varandra och bidrar därmed till en tryggare vardag, säger Anna Hed.

Hela undersökningen finns att läsa hos Brottsförebyggande rådet.

Dela med andra
 • Dela på Google
 • Dela på LinkedIn

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 1 februari 2016.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

 • Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
  Mora kommun
  792 80 Mora
  Tel: 0250-266 19
  Växel: 0250-260 00

Visste du att....

... 16 personer dömdes till döden i Mora vid häxprocessen 1669?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213