Uppskattad förtidsröstning på Mora gymnasium

6 september 2018

Lina Pettersson, Therese Grudin och Klas Darlin vid förtidsröstningen på Mora gymnasium 2018 Visa större bild
Från vänster, Lina Pettersson, Therese Grudin och Klas Darlin. Foto: Joakim Nässén.

Måndagen den 3 september var det förtidsröstning på Mora gymnasium. För både förstagångsväljarna och yngre elever var det en uppskattad insats som gav bättre förståelse för valprocessen.

I Mora kommun har det varit möjligt att förtidsrösta från den 22 augusti. I måndags fanns även möjlighet att förtidsrösta på Mora gymnasium, en riktad satsning för att nå fler förstagångsväljare.

”Alla som har röstat vet att det kan kännas lite nervöst första gången” säger Lina Pettersson, ungdomsstrateg på Mora kommun.  ”Många unga har aldrig varit i en röstlokal och vet inte rent praktiskt hur man ska göra. Därför har vi på kommunledningskontoret tillsammans med Mora gymnasium flyttat vallokalen till förstagångsväljarna, där de kan känna sig mer avslappnade.”

Valprojekt riktat mot ungdomar

Utöver att bidra med möjlighet till förtidsröstning har Mora gymnasium genomfört ett valprojekt där alla elever lärt sig mer om politik, partier och ideologier. Kommun- och rikspolitiker har under de senaste veckorna besökt gymnasiet för att svara på elevernas frågor i modererade debatter. Det har även funnits möjlighet att prata med politiker mellan debatterna. Syftet med insatserna är att öka intresset för, och inkludera unga i den demokratiska processen. Med hjälp av förtidsröstningen kan den följas hela vägen från början till slut.

”Att vi tar oss ut och syns hos både nuvarande och kommande förstagångsväljare är väldigt viktigt. Alla har inte möjlighet att ta sig till sina vallokaler för att rösta på söndag. En del drar sig även för att gå dit på grund av okunskap och osäkerhet” fortsätter Lina Pettersson. ”De som tog vara på chansen att förtidsrösta var mycket glada över att vi fanns på skolan, och flera av dem sa att de inte hade röstat alls om inte denna möjlighet hade funnits. Det var även flera elever som besökte lokalen för att ta reda på hur man gör och på detta sätt förbereda sig inför valdagen, oavsett om den infaller nu på söndag eller i kommande val”.

”Hur den kommande mandatperioden styrs har en stor betydelse för ungas framtid. De behöver känna att de har fått rätt stöd för att veta hur de gör för att rösta, så att de inte låter bli på grund av okunskap” avslutar Lina Pettersson.

Har du röstat?

Här hittar du information om var det går att förtidsrösta i Mora kommun.

Om du inte vill förtidsrösta utan avlägga din röst på valdagen, så framgår det av ditt röstkort till vilket valdistrikt du tillhör och i vilken vallokal du kan rösta.

• Dela på LinkedIn
  • Dela på Google

Sidan uppdaterad den 6 september 2018.

• Lina Pettersson Ungdomsstrateg
    Utvecklingsenheten
    Mora kommun
    792 80 Mora

Visste du att....

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?