Val

Allmänna val

Vart fjärde år hålls val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Efter valresultatet fördelas mandat och antal ledamöter för varje politiskt parti. Nästa val hålls den 9 september 2018.

 

Europaparlamentsvalet

Val till europaparlamentet hålls vart femte år. Då väljer du vilken representant som ska företräda dig i europaparlamentet. Nästa val hålls år 2019.

 

Valnämnden

Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av de allmänna valen till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Valnämnden i Mora kommun ansvarar för att utföra kommunens uppgifter vid val. Ett exempel är rekrytering av röstmottagare till förtidsröstningen inom kommunen samt till vallokalerna på valdagen.

 

Regional valmyndighet

Länsstyrelsen är regional valmyndighet, som beslutar om valdistrikt, svarar för den slutliga rösträkningen i alla val och fastställer resultaten vid val till kommun- och landstingsfullmäktige.

Läs mer här >>

 

Valmyndigheten

Den centrala valmyndigheten har det sammanhållande ansvaret för att organisera och genomföra olika val och folkomröstningar samt informera om möjlighet att rösta i dessa val.

På valmyndighetens webbplats finns information på lättläst svenska, teckenspråk, med lyssnarfunktion och på 24 olika språk >>

 

Swedish elections

For information about Swedish elections in English and 24 other languages:

 

Ambulerande röstmottagning

En väljare som inte kan ta sig till vallokalen på valdagen och som på grund av ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning kan rösta genom ambulerande röstmottagare.

En ambulerande röstmottagare är särskilt utsedd av Mora kommuns valnämnd att ta sig till väljaren för att transportera rösten till röstnings- eller vallokal. En ambulerande röstmottagare har samma status som en röstmottagare i vallokal och kan därför hjälpa väljaren att göra i ordning rösten.

Den som önskar att en ambulerande röstmottagare ska komma till dennes hem måste ringa och boka det hos kommunen.

Ambulerande röstmottagning är tillgängligt med start 22 augusti på tisdagar och torsdagar mellan kl. 08:00-15:00.

Bokning av ambulerande röstmottagning görs med Joakim Nässén 0250-261 58.

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 20 april 2018.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

  • This is a mailto link Tel: 0250-261 58

Visste du att....

... den första byn i Mora socken som blev laga skiftad var Östnor? Det skedde 1935-1944.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213