Changchun (Kina)

Changchun
Vår kinesiska vänort ligger i nordöstra delen av landet och är med sina drygt sju miljoner invånare en storstad även med landets egen måttstock. Inom ett antal områden intar Changchun en ledande position, exempelvis fordonstillverkning, filmproduktion och bioteknik.  

I januari 2003 gick det första kinesiska Vasaloppet i Changchun. Ett resultat av samarbete mellan Vasaloppet i Sverige och ett kinabaserat eventföretag med svensk ledning. Efter tre år har antalet deltagare vuxit från 750 till mer än 7 000 och allt talar för att det kommer att bli världens största skidtävling inom några år.

Det är också genom Vasaloppets medverkan i arrangemanget som Changchun och Mora knutit vänortsband. Det formella avtalet skrevs under när kommunalrådet Lars Matsson–Frost besökte det andra kinesiska Vasaloppet 2004.

Till ytan omfattar Changchun, den del som vi i Sverige skulle kalla kommunen, 20 571 kvadratkilometer (Dalarna 28 194) , och där bor som tidigare nämnts inte mindre än 7 000 000 invånare. Själva staden är 2 583 kvadratkilometer stor - ungefär som Mora kommuns yta - och bebos av 3 000 000 invånare.

Changchun
Changchuns historia sträcker sig inte längre bakåt i tiden än ungefär 200 år. Kejsaren Jiaqing av Qingdynastin valde år 1800 ut en liten by på östra stranden av Yitongfloden och kallade den ”Changchun ting”. Nio år senare, 1809, fick den namnet Changchun Fu”.

Efter folkrepubliken Kinas grundande har stora förändringar ägt rum och i dag är Changchun en ledande industri- och jordbruksregion med omfattande handel. Den har begåvats med flera epitet:

Bilstaden

Här tillverkas fler bilar än i Sverige, bara Volkswagenkoncernens produktion uppgår till mer än 200 000 VW och Audi per år. Samma koncern gör också 270 000 motorer och 180 000 växellådor.

Livsmedelsstaden

Inte mindre än 7.5 miljoner ton spannmål produceras; mestadels majs, sojabönor och ris. Några av landets ledande livsmedelsindustrier har också lokaliserats i Changchun.

Vetenskaps- , teknologi- och kulturstaden

Forskningen står på en hög nivå och drivs av 98 vetenskapliga forsknings- och utvecklingsinstitut. Spetskompetens finns inom bioteknik, elektronik och medicin. Den högre utbildningen är väl tillgodosedd genom 25 universitet och högskolor med tillsammans 156 000 studenter. Changchun är också ett centrum för kinesisk filmproduktion och en årlig filmfestival förstärker bilden ytterligare. Även TV-produktionen är omfattande.

Stora mineraltillgångar är ett annat utmärkande drag. Reserverna av kol uppgår till 400 miljoner tom, av oljeskiffer 1 miljard ton och kalksten mer än 300 miljoner ton.

I ett antal utvecklingszoner pågår livliga aktiviteter inom en mängd områden. Som exempel kan nämnas att inom den ekonomiska och teknologiska Zonen har på drygt tio år mer än 2 700 teknikföretag etablerats, varav 348 utländska.

Mängder av storslagna investeringsprojekt i mångmiljonklassen finns inom följande områden:

• Bilar och bildelar

• Livsmedelsförädling

• Biologiska och medicinska produkter

• Infrastruktur

• Allmänna industriprojekt

• Fotoelektronik

• Turism

 

Adress:
Changchun municipality
City Mayor
No. 2626, Renmin Street
Changchun
Jilin Province, PRC 
Kina

 

Changchuns officiella webbplats

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 2 december 2015.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213