Oberammergau (Tyskland)

Oberammergau

Oberammergau ligger längst ned i Bayern, vid den gamla handels- och militärvägen mellan Augsburg och Venedig. Till den österrikiska gränsen är det knappa två mil och Garmisch-Partenkirchen, den välkända vintersportorten, ligger ungefär lika nära.

Bekant bland långloppsåkare

Det är en typisk småstad med 5 300 invånare, men med en kulturell tradition som är svår att överträffa. Passionsspelen i Oberammargau är världsberömda och lockar en halv miljon besökare. Staden har också en koppling till Vasaloppet, för här går ”König Ludwig Lauf”. Det är ett av de 14 långloppen i ”Worldloppet” , en sammanslutning av de mest bemärkta i den branschen. Vasaloppet är naturligtvis en given medlem i det sällskapet.

En betydande kung

”König Ludwig” är den person som utan jämförelse avsatt de tydligaste spåren i stadens historia. Ludwig II av Bayern (1845-1886) var en sagokung, en vek romantiker och en drömmare. Han var en svag monark med få politiska framgångar men han lyckades förbättra människornas levnadsvillkor. Ett av hans stora intressen vid sidan av konst och litteratur var att uppföra slott. Linderhof, Neuschwanstein och Herrenchiemsee är tre exempel på praktfulla barockslott som kom att färdigställas. Ytterligare byggen fanns på ritningsstadiet men ekonomiska realiteter och hans tidiga död vid 41 års ålder gjorde att planerna aldrig förverkligades.

De omgivande bergen ger en mäktig relief åt staden som ligger hela 837 meter över havet, att jämföras med Moras mer beskedliga 165 meter. Stadsberget heter Kofel och reser sig brant 1 363 meter. Mot himlen tycks denna imponerande monolit sträva, prydd med ett kors uppe på toppen. Det finns en gångstig upp för den modige och snabbast upp är en av stadens egna söner som har rekordet på 19 minuter.

Ingen krigsskådeplats

Även om Oberammergau förskonades från krigets härjningar, döljer sig minnena kvar i bergen. I ett av dem hade Messerschmidt faktiskt en flygplansfabrik under de oroliga åren.

Genom Oberammergau flyter den lilla floden Ammer i sakta mak, inte ens halvmetern djup. Vid den östra stranden ligger centrum med ett charmigt virrvarr av små gator. Husen är låga och bär en historisk patina, i många fall förstärkt genom konstfulla freskmålningar på fasaderna.

Konst och hantverk

Den katolska kyrkan är byggd i bayersk rokoko 1736-1740 och i sig ett under av överdådig invändig utsmyckning. De partier som vid en första anblick verkar vara marmor är dock målade och där ligger en av förklaringarna till att kyrkan genom historien alltid ansetts vara fattig. På kyrkogården uppfördes 1634 det första passionsspelet, det som sedermera kommit att ge staden dess världsvida berömmelse.

En stadspromenad ger också klart besked om att hantverk är en betydande näringsgren. Det är träsnideri det handlar om och gatorna kantas av otaliga souvenirbutiker med ett sortiment som måste göra varje inventering till en mardröm. Det finns ett 100-tal yrkesverksamma träsnidare och för återväxten är det väl sörjt genom en yrkesskola som ska se till att traditionen förs vidare till kommande generationer.

Utbildning och turism

En bit utanför centrum har Nato en av två utbildningsanstalter och här slussas i dagsläget 6 000 elever årligen igenom olika kurser. I en nära framtid kommer siffran att fördubblas till 12 000.

Med 2 300 turistbäddar på en befolkning av 5 300 kan man dra slutsatsen att turismen utgör en betydande del av näringslivet. Passionsspelen fyller naturligtvis med lätthet all tillgänglig kapacitet, men det händer dessvärre bara en gång vart tionde år. Övrig tid får den mer reguljära turismen se till att beläggningen håller en tillfredsställande nivå.

Sport och fritid

För den friluftsintresserade finns mycket att välja på. Oberammergau är snösäkert och den som vill åka längdskidor har alla möjligheter att hitta det preparerade spår som passar. Den som vill åka utför väljer den alpina anläggningen som av naturliga skäl har alldeles utmärkt fallhöjd. Badentusiasten åker till ”WellenBerg” där ett stort badhus erbjuder allt som en modern badanläggning av idag kan tänkas innehålla. Tennisbanor finns både inom- och utomhus och en välskött fotbollsplan omges av allvädersbanor för friidrott.

De naturliga förutsättningarna för vandringar är uppenbara. Markerade leder finns både högt och lågt, lockande till utflykter i de pastorala omgivningarna. Klättrare och bergsbestigare finner sig också väl tillrätta i omgivningarna.

Adress:
Gemeinde Oberammergau
Ludwig-Thoma-Strasse 10
82487  Oberammergau
Tyskland

Telefon: +49 (0)8822 32-0

Webbadress:

www.gemeinde-oberammergau.de

www.oberammergau.de

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 1 december 2015.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

...IFK Mora fick sin första svenska mästare 1918? Det var Petrus Axelsson som vann skridsko 1 500 meter.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213