Vörå-Maxmo (Finland)

Vörå-Maxmo
Vörå-Maxmo ligger ca 35 km norr om Vasa i Österbotten och har en befolkning på ca 4.500 personer, varav 86 % är svenskspråkiga. Vörå har sedan 1949 varit Moras vänort, från 1.1.2007 gick Vörå samman med grannkommunen Maxmo och den nya kommunen Vörå-Maxmo bildades.

Kommunens totala areal är 1.222,93 km² varav landareal 577,38 km², sötvatten 4,86 km² och havsvatten 640,69 km². Strandlinjen är ca 580 km. Näringsstrukturen består av tjänster 52 %, industri 27 % och jord- och skogsbruk 17 %.

Kommunen har en relativt hög andel barn, vilket återspeglar sig i de satsningar som gjorts på boendet och trivseln. Utvecklingen har stärkts av satsningarna inom näringslivet, särskilt inom metall-, husbyggnads- och servicebranschen, med en god självförsörjningsgrad av arbetsplatser. Arbetslösheten i kommunen rör sig kring 3 %. De största arbetsgivarna är kommunen samt husbyggnads- och metallindustrin.

Idrott, utbildning och ett aktivt kulturliv kännetecknar bygden. I kommunen finns Vörå Idrottsgymnasium, det enda svenskspråkiga idrottsgymnasiet i Finland, med elever från hela Svenskfinland samt Vörå folkhögskola. Norrvalla Rehabcenter är en modern rehabiliteringsanläggning med kurser för alla åldrar och fungerar också som hotell och konferensanläggning. Vörå skidcentrum med skidspår, slalombackar och hoppbackar lockar till aktiviteter, simning både sommar och vinter, bowling, minigolf, ridning är annat som kan utövas. Under byggnad är även en 9-håls golfbana. Vandringsleder av olika längd, bl.a. Västerö vandringsled som går i en omväxlande natur, från leden öppnas vackra vyer med utsikt mot öppet hav och Mickelsörarna som är en del av världsarvet Kvarkens skärgård. Medborgarinstitutet med ett mångsidigt kursutbud för de flesta åldersgrupperna medverkar till intressant och meningsfull fritidssysselsättning för invånarna.

En rik kulturbygd

Bland sevärdheterna kan nämnas Vörå kyrka, Finlands äldsta träkyrka, uppförd 1626-27 och fortfarande i drift. Tottesunds herrgård i Maxmo har anor från 1600-talet, Museer såsom Myrbergsgården hembygdsmuseum med en unik textilsamling, Hägglunds fotomuseum vid Rökiö kvarnområde, Verner Rasmus museum med porslin som specialitet, Fädernegården med tidstypisk inredning, söndagsskol-museum, fiskerimuseum, orgelmuseum samt Klemetsgårdarna museiområde. Minnesmärke över Vörå krigsskola, Jacob Tegengrens staty, kvinnostatyn för att hedra kvinnornas insatser under ofärdsår, Equity-minnesmärket över det fartyg som på hösten 1917 lossade vapen i Storsandviken. Fartyget hämtade ca 80 ton vapen och ammunition från Tyskland till Maxmo, vilka användes för att beväpna skyddskårister i frihetskriget. Bland annat Vitmossens fornhus samt de omtvistade runristningarna vittnar om forntiden i Vörå.

Vörå-Maxmodagarna med olika typer av evenemang under en veckas tid ordnas varje år i början av juli.


Adress:
Vörå kommun
Vöråvägen 18
FI-66600 Vörå
Finland

Tfn (växel): + 358-(0)6-382 1111
Webbadress: www.vora.fi

 

Ordförande i föreningen Pohjola-Norden i Vörå: Kurt Söderberg

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 1 december 2015.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... IFK Mora fyllde 100 år 2009?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213