Åk kollektivt under Vasaloppsveckan

23 februari 2010
Dalatrafiks buss

Den uppmaningen till Moraborna kommer från kommunen, polisen och Vasaloppet. Gratisbussar i centrala Mora ska hjälpa till att undvika en trafikinfarkt.

- Vanliga vardagar är trafiken tät på sträckan Centrum-Noret mellan klockan 15 och 18, säger polisman Jan Andersson. I Vasaloppstider blir förhållandena mycket besvärliga, särskilt den fredag-lördag som i år infaller 26-27 februari. I fjol hade vi köer ända bort till Garsås, 20 kilometer från Mora, och i år kan det bli ännu värre.

Rekordmånga åkare ger ökad trafik

Det han syftar på är att antalet anmälda åkare har ökat med 20 % och kan förväntas närma sig 55 000. En drömsiffra på många sätt, men den gör också att biltrafiken kommer att bli ännu intensivare än tidigare år. Att just den första helgen är värst beror på att åkare då anländer till TjejVasan på lördag och Öppet spår på söndag-måndag. En del faktiskt även till HalvVasan på tisdagen. Dessutom kommer mer än 7 000 åkare i mål efter att ha genomfört KortVasan och många av dem ska sedan i väg hemåt med bil. Som om allt detta inte vore nog är det stugbyte i fjällen och sportlovsfirare från hela Mälardalen är på väg upp till Sälen och Idre.

Sammantaget gör detta att medelhastigheten i bil klart understiger den som en vanlig fotgängare presterar. Och det är trafikstockningarna som har gjort att ett förslag väcktes under hösten om att anordna gratisbussar i de centrala delarna under perioden 26/2 - 7/3.

Hopp om nya kollektivresenärer på sikt

- Eftersom vi vet att 70-80 % av trafiken under normalveckor utgörs av Morabor, många av dem arbetspendlare, är det dem som vi nu ska försöka få att åka buss några dagar, säger kommunens samhällsplanerare Gunnar Israelsson. Det är linjerna 501, 502 och 503 som berörs och de går bort till Lasarettet, Selja-Långlet och Kråkberg. Den vanliga turlistan gäller och några extrabussar sätts alltså inte in.

En baktanke finns också bakom försöket och det är att bussåkandet av några ska upplevas som så positivt att man ställer bilen även i framtiden och övergår till att åka kollektivt.

Gratisåkandet under halvannan vecka ger kommunen en "förlust" på 50 000 - 60 000 kronor i form av att biljettintäkterna uteblir, en summa som gärna avstås om trafiken kan flyta lite smidigare.

En vinst för både plånboken och miljön

- Vi ska naturligtvis föra statistik på passagerarna under försöksperioden och jämföra med siffrorna under samma tid i fjol, fortsätter Gunnar Israelsson. Senare i vår ska vi för övrigt utse tio testresenärer som ska få ett månadskort som gäller i hela länet och deras resande ska vi sedan följa upp och se om vi kan dra några slutsatser av deras synpunkter.

Att åka gratisbuss under Vasaloppet är alltså både billigt och miljövänligt. Ett annat alternativ till att sitta i timslånga bilköer kan vara att cykla eller helt enkelt gå. Båda färdsätten är vanligtvis snabbare och under alla omständigheter nyttigare.

- Eller varför inte samåka, inflikar Gunnar Israelsson. 

Information om gratisbussarna finns i broschyrer på turistbyrån, i bussarna och i mässtältet. Dessutom har alla elever fått med sig en broschyr hem, så alla hushåll med skolbarn vet också vad som erbjuds. Till det kommer annonsering i Masen och artiklar i media.

Polisen tipsar

- Ni som ska upp till Vasaloppet på söndagen, se till att ni är uppe vid startplatsen senast 07.00, alltså en timme innan start, vädjar Jan Andersson. Annars är risken stor att ni hamnar i en kö som gör att ni inte hinner fram i tid. Jag skulle också önska att fler trafikanter som kommer från Idre och ska söderut svänger av i Björka och kör Våmhus - Orsa - Furudal ner till Rättvik och vidare mot Borlänge. Och att de som kommer på E45 tar av norr om Orsa och kör samma väg mot Furudal- Rättvik. Alternativen blir visserligen lite längre men i båda fallen undviks rondellen i Mora-Noret där trafiken är extrem de dagar som tidigare nämnts.

----------

Fel i broschyren

Informationen gällande linje 502 (Selja/Långlet-Centrum) är tyvärr felaktig. Bussen kör ej in mot Hemus på Bryggerivägen utan fortsätter Oxbergsleden och svänger in Gustavs väg upp till Kvarnholsvägen.

 

Linjenätskartan visar de rätta linjesträckningarna

 

Sven-Erik Nilsson 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 25 februari 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

......Knausberget (787 m) är kommunens högsta punkt. Berget ligger väster om Ulvsjön, i den nordligaste delen av Mora kommun.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213