Ett besök i familjen Frosts pannrum

20 april 2011

Valde väggmontage

Det var en av programpunkterna i Framtidsveckan och pannrummet i Selja fylldes av intressserade som ville veta mer om solvärme.

Gösta Frost är en hemmafixare av format och att han skulle vara intresserad av nya uppvärmningsmetoder är därför inte särskilt överraskande. De senaste tio åren har han eldat med pellets och tillsammans med hustrun varit lycklig att slippa allt arbete som den tidigare vedeldningen förde med sig. Men när solvärme började bli ett intressant alternativ för villaägarna var han givetvis med på noterna.

Gösta Frost
Ett par av dagens besökare tittar på hur solpanelerna monterats.

- Jag hade funderat länge på solenergi, berättar han. Det är flera år sedan jag var i Vinäs och tittade på en anläggning med vakuumrör för att se hur panelerna placerats. Då fick jag klart för mig att taket inte var något bra alternativ om man vill utnyttja anläggningen sen höst och tidig vår, eftersom snön kan ge problem. Så när jag installerade min anläggning valde jag väggmontage och vinklade rören 30 grader för att utnyttja solstrålningen maximalt.

Solenegin kombineras med pellets

Än så länge är det bara tappvarmvattnet som värms av solen och naturligtvis räcker inte den riktigt till vintertid. Så då får pelletsanläggningen som används för uppvärmningen av huset kopplas in för att även värma tappvarmvattnet. Under perioden november-februari är det därför flispannan som i princip sköter all uppvärmning.

- Faktum är att jag körde soluppvärmning av tappvarmvattnet ända till mitten av november i fjol och startade igen redan efter årets Vasalopp. Till sommaren ska jag byta panna och när det är gjort kommer även uppvärmningen av huset att kunna ske med solens hjälp under vår och höst. Jag ska också koppla ihop den nya tanken på 500 liter med den gamla som är på 4 500 liter, annars blir det för hett i den lilla tanken när solen står högt sommartid. Och i sådana fall måste en del av solfångarna skärmas av med en presenning.

Pannrum
Gösta Frost (skymd av röret) berättar om hur det fungerar nere i pannrummet. Längst till vänster skymtar lite pellets och själva pelletsanläggningen som utgör basen för uppvärmningen.
  

Gösta Frosts solvärmeanläggning har kostat ungefär 45 000 kronor, minus ett statligt bidrag på 7 300 kronor. Till det kommer några tusenlappar för monteringen och en ny 500 liters tank för 19 600 kronor.

- Det är klart att det kommer att ta bortåt tio år innan allt är intjänat, men det är en skön känsla att kunna använda sig av solenergin. Och så slipper man en del arbete med pellets under den varma årstiden.  

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 20 april 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

......Knausberget (787 m) är kommunens högsta punkt. Berget ligger väster om Ulvsjön, i den nordligaste delen av Mora kommun.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213