Prima badvatten i Mora

9 augusti 2010
Tingsnäsbadet
Saxviken i centrala Mora var en av de badstränder som undersöktes.

Undersökningarna gjordes den 6 juli, lagom till den stora turistinvasionen, och omfattade förekomsten av bakterietyperna E.coli och intestinala enterokocker. Ingen av dem sjukdomsframkallande i sig, men höga halter av dem indikerar stor risk att det finns bakterier som kan göra att man blir sjuk om man sväljer vattnet.

Den enhet som används i dessa sammanhang är cfu/100ml. Cfu står för "colony forming unit", i översättning "koloniformande enheter". Med det avses levandehalten, det vill säga mängden organismer som växer fram vid odling.

För att vattnet ska anses vara tjänligt i detta avseende ska cfu/10ml understiga 50 och så var alltså fallet vid den aktuella undersökningen av följande badplatser:

  • Kråkberg (Orsasjön)
  • Våmhus (Orsasjön)
  • Lefsnäs (Siljan)
  • Saxviken (Siljan)
  • Åmåsäng (Siljan)
  • Moraparken (Skepphusviken)

Att ta sig ett dopp på något av dessa ställen är alltså inte förenat med några risker av mikrobiologisk art. Däremot ska man som vanligt bada med förstånd och undvika att ge sig ut på alltför djupt vatten. 

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 9 augusti 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213