Mora ska bli en bättre cykelstad

9 mars 2018
Ange alt-text här.

Mora kommun vill göra det lättare att cykla i Mora och har påbörjat arbetet med att ta fram en cykelplan. Nu vill vi få in synpunkter från allmänheten. Vad tycker du ��r viktigt att tänka på?

Forskning visar att viljan att cykelpendla till jobbet minskar efter fem kilometer. Elcyklar har däremot ökat toleransen att pendla upp till nio kilometer.

– Det är intressant om man ser till vart folk bor och jobbar i kommunen. Nästan 65 procent av kommuninvånarna bor inom fem kilometer från centrum. Därför skulle Mora kunna bli en utmärkt cykelstad, säger Klas Darlin, samhällsplanerare i Mora kommun.

Startmöte med lokala aktörer

Representanter från Mora kommun, Trafikverket, polisen och andra utvalda lokala aktörer har haft ett första möte för att lära sig mer om cykelplaner och diskutera vad kommunens plan bör innehålla. Många tankar och förslag kom upp, och kan sammanfattas i tre huvudområden:

• infrastruktur (cykelbanor, cykelparkeringar, belysning, trygghet och säkerhet)
  • underhåll och drift (skottning, saltning, sopning och röjning av buskar med mera)
  • beteendepåverkan (få fler att välja cykel istället för bil och folkbildning kring trafikvett)

Nu ska materialet från mötet sammanställas, därefter bestäms nästa steg i projektet.

Var med och tyck till

Mora kommun vill också veta vad du som bor, jobbar eller vistas i Mora tycker. Vad är viktigt för att du skulle börja cykla? Och vad är viktigt för dig som redan cyklar ofta?

– Vi är extra nyfikna på ungdomarnas tankar kring cykling eftersom att de utgör en av de största grupperna cyklister. Ofta är cykeln det enda färdsättet för ungdomar, säger Klas Darlin.

Redan nu kan du skicka in dina tankar till Klas Darlin, This is a mailto link. Senare kommer det också vara möjligt att lämna synpunkter i samband med evenemang och via kommunens webbplats. Mer information om detta kommer.

• Dela på Google

Sidan uppdaterad den 9 mars 2018.

• Klas Darlin Samhällsplanerare
    Utvecklingsenheten
    Mora kommun
    792 80 Mora

Visste du att....

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?