Mora har fått en ny gatuchef

16 augusti 2013
Janko Koen
Janko Koen

Gammal Sverigevän

Han började på sitt nya jobb den 12 augusti och för Janko Koen innebar det att han kunde bo kvar i Garsås dit han flyttade 2009.

Av namnet kan man misstänka att han har utländsk bakgrund och det stämmer, han kommer ursprungligen från Holland. Där växte han upp och tog examen som väg- och trafikingenjör.

Till Sverige kom han för fyra år sedan och på frågan hur han kan prata så bra svenska medger han:

- Jag tog lite kvällskurser innan jag flyttade hit. Men jag hade varit här många gånger innan dess, under en lång period besökte jag Sverige fyra gånger per som turist och kom att bli mer och mer förtjust i landet och kände att här ville jag bo.

Från konsult till gatuchef

I sitt nya hemland inledde han sin karriär som vägingenjör i Rättvik, för att ett par år senare bli konsult i Vectura AB (ett bolag som bildats av före detta Vägverket Konsult och Banverket Projektering).

- Jag trivdes egentligen väldigt bra på Vectura, men jobbet innebar mycket resande över hela landet så när jag fick se annonsen om gatuchefsjobbet i Mora blev jag intresserad. Tyckte det var ett jobb som skulle passa mig perfekt och nu sitter jag här.

Med sina 34 år är Janko Koen en av de yngsta cheferna i organisationen och bidrar därigenom till att sänka medelåldern ytterligare i den personalgruppen.

Mycket nytt att lära

Hur det är att arbeta i en kommun har han erfarenhet av sedan tiden i Rättvik, och det är självfallet en stor fördel. Men det finns mycket annat att sätta sig in när han nu börjat i Mora. Även om han bott i Garsås i sedan han kom till Sverige, bortsett från en kort tid i början då hemadressen var Bjuråker, så är det nya jobbet fyllt av geografiska referenspunkter som tar tid att lära sig. Å andra sidan har han kunnigt folk vid sin sida som kan hjälpa honom i början.

- Jag åker också runt en hel den första tiden för att orientera mig och lära mig mer om kommunen och vägnätet.

När han inte jobbar så ror han gärna kyrkbåt eller pysslar med sina bilar. Just nu äger han en Volvo P1800 S från 1969, den sista årsmodellen, en Cadillac Series 62 från 1956 och en polisbil i form av en Volvo Amazon 1969.

- Men jag har haft många fler bilar tidigare, nu har jag bara tre kvar........

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 16 augusti 2013.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213