Elda rätt på valborgsmässoafton

26 april 2017

Snart är det dags för den traditionsenliga majbrasan. Det är viktigt att ta hänsyn till miljö, hälsa och säkerhet genom att inte elda annat än det som är tillåtet och ta reda på om det råder eldningsförbud.

Under våren tänds majbrasor över hela landet. Om fel saker läggs på brasan kan det dock leda till utsläpp av miljöstörande och ohälsosamma ämnen. Lämpligt material i brasan är torrt ris, kvistar,buskar och rent trä. Plast, gummi, textil och tryckimpregnerat trä bör inte eldas upp i brasor. 

Eftersom rishögarna legat på plats under en längre tid har de hunnit bli perfekta boplatser för kaniner, harar, igelkottar, fåglar och även katter som fått ungar. Även om riset till majbrasan har samlats ihop nyligen bör rishögen kontrolleras. En bra försäkran är att dagen innan flytta riset någon meter så att djuren kan fly på ett naturligt sätt. Stora rishögar är förstås svåra att flytta men då kan man istället undersöka riset genom att skaka på grenarna och föra oväsen eller använda en stor planka för att häva upp brasan. Förhoppningsvis skrämmer man då ut djuren som gömmer sig i riset.

Glöm inte heller att ta reda på om det råder eldningsförbud på grund av väderförhållandena, mer om det kan man läsa på brandkårens hemsida.   

Klicka här för att komma till miljökontorets sida om eldning av avfall, där hittar du information om vad du får elda och vad som är viktigt att tänka på. 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 26 april 2017.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... IFK Mora fyllde 100 år 2009?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213