Uppåt för Moraflyget

5 januari 2012

När 2011 summeras visar det sig att antalet passagerare ökat med 17 %. Den största ökningen svarar Ängelholmslinjen för, tillsammans med charter och affärsflyg. Men den stora volymen på den lilla flygplatsen utgörs av den reguljära linjen Mora- Stockholm/Arlanda. Här var ökningen mer blygsamma 5 %, från 4 957 till 5 224 passagerare. Totalt flögs 950 avgångar under året och av dem var endast 24 inställda. Tekniskt fel konstaterades i 18 fall och så få som sex avgångar ställdes in på grund av vädrets makter.

Kullaflyg Visa större bild

Sedan fyra år tillbaka flyger Kullaflyg linjen Ängelholm-Mora torsdagar och söndagar under vintersäsongen. Slutmålet för resenärerna är dock mer sällan Mora, i stället är det fjällvärlden som lockar. Och då i allmänhet Sälenområdet med dess alpina anläggningar. Ett stort upptagningsområde i Skåneregionen gör att passagerarsiffrorna blir riktigt hyggliga med tanke på den korta säsongen och den likaledes begränsade turtätheten. Ökningen här under 2011 var 15 % och totalt utnyttjade 3 390 passagerare linjen. En del av dem flög i "andra" riktningen och tog chansen att åka ner till Skåne några dagar för att uppleva vintern på en något sydligare breddgrad.

En fyrdubbling av trafiken i form av charter och affärsflyg noterades under året och hade därmed relativt sett den ojämförligt största tillväxten. Det handlar dock om små volymer, från 250 flygningar till 947. Av dem utgjorde ambulansflyg 76 och transporter med ambulanshelikoper 17. Några akutflygningar för organtransplantationer döljer också i statistiken.

I år börjar ytterligare ett bolag att flyga till Mora. Under perioden 16 februari-19 april kommer Gotlandsflyg att transportera skidsugna öbor till Mora för vidare befordran med buss till Dalafjällen. Den nya linjen ger naturligtvis också möjlighet för de som bor i norra Dalarna att åka i andra riktningen och på så sätt snabbt och smidigt komma till Gotland.

 

Sven-Erik Nilsson  

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 5 januari 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Sveriges första symaskinsfabrik startade i Östnor redan 1865? Den gick dock i konkurs tolv år senare på grund av att billigare amerikanska maskiner tog över marknaden.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213