Hela Mora Cyklar - igen

24 augusti 2011
Bert och Eva Visa större bild
Bert Bäckman och Eva Larsson gillar att cykla.

För åttonde året i rad kan cyklande Morabor vinna fina priser. Men för det krävs deltagande i cykelkampanjen som pågår mellan den 29 augusti och 2 oktober.

Enkla regler

Fem veckor med andra ord, och under den perioden ska minst 20 cykelturer av valfri längd redovisas på ett särskilt startkort. Här handlar det alltså inte om att klara av ett visst antal mil, det räcker med att bara cykla. Exempelvis till jobbet som många redan gör och på så sätt får den nyttiga vardagsmotion som är välgörande både för kropp och skäl.

- Med Hela Mora Cyklar vill vi både få fler cyklister samtidigt som vi ger en morot till de som redan cyklar, säger kommunens miljösamordnare Eva Larsson. Sedan ska man inte glömma bort att cykeln dessutom är det mest miljövänliga transportmedlet och bara det är ett viktigt argument för att låta bilen stå så mycket som möjligt.

Årets upplaga är kopplad till två andra evenemang; Hälsoveckan den 3-11 september och Europiska Trafikantveckan den veckan den 16-22 september.

- I år är upplägget lite annorlunda eftersom vi bara har en höstomgång, berättar Christina Bröms som ingår i arrangörsstaben. Under några år hade vi både en vår- och höstomgång, men i våras hade Naturskyddsföreningen en cykelaktivitet för hela Dalarna och därför har vi gjort en höstaktivitet bara för Mora.

Stort prisbord lottas ut

Stig Jonsson Visa större bild
Stig Jonsson.

Ett 50-tal fina priser brukar stå på spel och toppvinsten utgörs alltid av - just det - en cykel. I fjol var det Stig Jonsson som hade turen på sin sida vid utlottningen och han är en verkligt hängiven cyklist.

- Jag har ingen bil så därför cyklar jag mycket och det har jag alltid gjort. Mest i vardagen, jag brukar inte använda mig av någon särskild rutt. Men jag har utnyttjat cykelkartan som finns i Naturpasset några gånger. I somras drabbades jag av hälsporre och då blev det extra mycket cykling för min del.

Han har lite synpunkter på skötseln av gång- och cykelvägarna och tycker exempelvis att de borde röjas bättre från sly. Och att tydliga symboler ska målas på asfalten så att gående och cyklister lättare vet sin plats.

Förbättringar på gång för Moras cyklister

Han fick medhåll i sin kritik av Gunnar Israelsson, samhällsplanerare i kommunen, som kunde berätta om de åtgärder som ske genomföras  för att göra gång- och cykelvägarna mer attraktiva. Det sker i projektet "Genomfart Mora" tillsammans med Trafikverket och består av tio etapper, varav sju är rent kommunala åtaganden. Fler cykelvägar blir resultatet, även ute i ytterområdena.

Se hela listan här (observera att åtgärderna kommer att flyttas fram en del i tiden)

- Vi ska handla upp ett par konsultuppdrag som ska ge oss bra underlag i vår kommande planering, säger Gunnar Israelsson. Vi är inte minst nyfikna på hur vi ska göra för att på bästa sätt åstadkomma förändrade beteenden mot mer miljövänliga transportsätt. Tanken är att vi ska ta in synpunkter från olika målgrupper och en intressant sådan som vi kommer att vända oss till är gymnasister.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 24 augusti 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213