Klimatpromenad till kommunhuset

4 december 2009
Climate walk Visa större bild
Samling framför kommunhuset.

Eller "Climate walk", som är det korrekta namnet. Ett arrangemang som ligger väl i tiden så här några dagar innan Köpenhamnsmötet. I Mora var det elever från Morkarlbyhöjdens skola som promenerade.

En dag tidigare

Men "Climate walk" är inget nytt påfund. Det startade redan 2006 och har sedan dess genomförts årligen, samma dag på många platser runt om i världen. I år går man den 5 december, men eftersom skolornas lördagsundervisning avslutades för mer än 40 år sedan fick Moraeleverna i stället utnyttja fredagen för ändamålet. Arrangörer här var förutom Mora kommun även Naturskydds-föreningen och Studiefrämjandet.

Strax efter klockan nio kom en skanderande hop gående från Morkarlbyhöjden, rundade kommunhuset och ställde upp framför entrén mot Klockstapeln. "Sluta hyckla - börja cykla" var en av parollerna och den utnyttjades flitigt. 

Den unga generationen ställer upp

Med vandringen ville man visa att världens folk, inte minst barn och ungdomar, är redo för förändring. De vill påverka politiker på alla nivåer att visa ett seriöst engagemang för miljön. Snart samlas världens toppolitiker i Köpenhamn och förhoppningen är att de ska förhandla fram ett verkningsfullt avtal som kan hejda klimatförändringarna.

På kommunhusets trappa tog kommunstyrelsens ordförande Peter Helander (C) emot och berättade vad Mora gör i denna fråga. Även Naturskyddsföreningens representant Lillian Lundin talade och gav sin organisations syn på hur kampen mot klimathotet borde föras.

Alla deltagare bjöds därefter på glögg och ekologiska pepparkakor av Energi- och klimatrådgivningen innan det var dags att vandra tillbaka till skolan igen.

- Det är fantastiskt att både ungdomar och lärare visar ett sådant engagemang, tycker energi- och klimatrådgivaren Emma Runeborg. Kul också att kommunstyrelsens ordförande tar sig tid att ställa upp. Det är ett gott bevis på att Mora prioriterar miljöfrågorna.

 

Sven-Erik Nilsson

Climate walk Visa större bild
Peter Helander talar till vandrarna.

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 4 december 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213