Måltidspersonal lärde sig laga klimatsmart mat

9 november 2010
Klimatsmart mat

Ett tidens tecken, i synnerhet som det finns både ett nationellt och ett lokalt mål att sträva efter. Det sistnämnda ligger bara ett par år fram i tiden och därför sätter Mora in utbildning redan nu.

Inriktningen är given

- Målet är att andelen ekologiska råvaror ska utgöra 25 % redan år 2012, säger kommunens kostchef Solveig Bjuhr-Hedlund. Och det kanske vi kan hinna med, även om vi bara nådde drygt 6 % i fjol. Men då var det bara mjölken i skolorna som var ekologisk, nu tar vi ständigt nya steg framåt.

Att göra maten i skolor och äldreboenden mer ekologisk, och därmed klimatsmart, är med andra ord en prioriterad fråga för kostchefen. Därför hade hon ordnat en utbildning för 19 av dem som jobbar i kommunens olika kök och dessutom hade en inbjudan även gått till Orsa som skickat fem ur sin personal.

- Det är vår miljösamordnare Eva Larsson som egentligen ligger bakom det här initiativet. Redan när jag nyss hade börjat här i januari tog hon upp den här idén om en utbildning i klimatsmart mat och nu har vi alltså lagt in den under årets höstlovsvecka.

Tar hjälp av experter 

Leder utbildningen gör Eko-Mat Centrum, en ideell affärsdrivande förening i Sigtuna men med verksamhet över hela landet.

Klimatsmart mat Visa större bild
Lotta Brinck kommenterar de olika
rätterna.

- Vi är specialiserade på storhushåll och restauranger och jobbar för en hållbar utveckling, säger Carin Enfors, hortonom vid Eko-Mat Centrum Det gör vi genom att undervisa i hur man använder ekologisk och klimatsmart mat. Eftersom vi har ett projekt som är delfinansierat av Jordbruksverket kan vi erbjuda våra tjänster till ett förmånligt pris och här i Mora ger vi både teoretisk och praktiskt utbildning under två dagar.

Teorin har till stor del handlat om matens miljöpåverkan. Den är större än vad många tror, faktum är att hela processen "från jord till bord" står för ungefär 25 % av den svenska energiförbrukningen. Till det kommer dessutom att ca 25 % av utsläppen av klimatpåverkande gaser härrör från samma process.

Klimatsmart mat Visa större bild
Tre små rätter där frilansodlade
utgör ingredienserna.

- Det är stora tal, medger Carin Enfors. Men maten är egentligen lätt att förändra och det är också vår mission. Genom utbildningarna, men också genom vår kostdatabas som finns i två versioner. Ekomatsedeln är till för restauranger och storhushåll medan Miljömat vänder sig till hushållen.

Mer vegetabilier - mindre kött

Den praktiska matlagningen leddes av Lotta Brinck från Eko-Mat Centrum. Vid spisar och arbetsbänkar jobbades det i grupper med olika grundrecept som hon delat ut.

- Tanken är att deltagarna ska få skapa en del själva också, förklarade hon. De ska nu laga 24 olika "rätter", av dem är 8-10 huvudrätter och resten sallader, bröd och lite annat smått och gott, till exempel morotspannkakor. Sedan ska vi äta upp maten och säga vad vi tycker om den. Det vi lagar är inga konstigheter, ingen dyr mat, men vi har med en del nyheter som kan vara intressanta. 

I kastruller, grytor och på arbetsbänkar var den vegetariska andelen som väntat  helt dominerande. Rotfrukter, lök och kål utgör viktiga ingredienser i klimatsmart mat medan däremot köttandelen ska minskas jämfört med vad vi idag är vana vid.

- Den här utbildningen ligger helt rätt i tiden, konstaterade kostchefen Solveig Bjuhr-Hedlund. Vi ska snart göra matsedeln för vårterminen och då kan vi ha med oss det här tänkandet och minska på köttet i våra menyer.

 

Sven-Erik Nilsson  

Klimatsmart mat
Carin Enfors, Eko-Mat Centrum, Solveig Bjuhr Hedlund, kostchef och Lotta Brinck ledde tvådagarsutbildningen.

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 9 november 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Sveriges äldsta timmerbyggnad finns i Mora? Stockarna på gavlarna har daterats till vårvintern 1237.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213