Matsalskampen 2013 i full gång

2 maj 2013

Slut på tacos startade processen

Matsvinnet i Sverige är stort, en tredjedel av all mat som köps blir slängd. Nu tar S:t Mikaelsskolan ett krafttag för att minska svinnet i den egna matsalen.

- Idén kom upp sedan det en dag saknats mat för elever som kom sist till lunchen, berättar kostchefen Solveig Bjuhr-Hedlund. Förklaringen till bristen visade sig vara att 55 kilo tacos med tillbehör hade slängts i soporna av de som ätit tidigare!

Matsalskampen
I röret och på vidhängande statistik kan man följa utvecklingen.

En tankeväckande upptäckt som satte fart på idéflödet för hur man skulle kunna minska svinnet. Resultatet blev Matkampen 2013, och den startade måndagen den 22 april och pågår fem veckor framåt. För att ge eleverna en bakgrund till projektet informerades dessförinnan alla klasser om matsvinnet och vilka kostnader det medför.

- Titta, lukta och smaka; släng inte mat bara för att datumet gått ut, poängterade Jenny Back, informatör på Nodava. Produkterna brukar hålla sig mycket längre än så. När du handlar, köp bara det som står på lappen och undvik impulsköp av sådant som butikerna lockar dig med. Var heller inte så säker på att storköp är mest ekonomiskt i längden, det kan ofta göra att mat blir kvar och måste slängas och då är vinsten borta.

Rimlig målsättning

Att Sverige är det enda land som serverar skolmat var det nog få som visste, men det lär vara så enligt Jenny Back. Det genomsnittliga matsvinnet i svenska skolor är 15 % och i Mora 13.2 %. S:t Mikaelsskolan ligger ännu bättre till med 12.1 % men den siffran ska alltså ha sänkts när Matsalskampen avslutas.

Matsalskampen Visa större bild
Så här såg det ut på Valborgsmässoafton.

- Här på skolan slängs ungefär 190 kg mat i veckan och vårt blygsamma mål är nu att minska med 10 %, berättade Martin Clason, som är tillträdande ordförande i Matrådet. I genomsnitt blir det 45 gram per elev och dag som krävs för att nå målet. Gör vi det så väntar dessutom en fin men hemlig belöning.

- Släng mindre mat, tänk på hur mycket ni lägger på tallriken, förmanade Anna Weabråten Hedén, avgående ordförande i Matrådet. För att vi hela tiden ska se hur vi ligger till i förhållande till målsättningen kommer vi att fylla ett rör med flirtkulor i matsalen. Det visar hur mycket mat som slängs och med den uppgiften som grund kan vi också ge en löpande prognos för slutresultatet.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 2 maj 2013.

Sök på webbplatsen

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213