Mora-Siljan flygplats - snart internationell?

14 december 2009
NextJet på flygplatsen Visa större bild

Ett viktigt steg i frågan har tagits genom att Sveriges Kommuner & Landsting har gjort en framställan hos ICAP.

Enklare för utländska besökare

International Committee for Aviation Policy (ICAP) heter den organisation som har makten att besluta vilka flygplatser som ska ha internationell status. Något som väsentligt underlättar tillvaron för resenärer från andra länder. Som det är i dag måste han eller hon checka in bagaget till Arlanda, ta det genom tullkontrollen där och sedan checka in det igen vid biljettkontrollen till Moraflyget. Den dag Mora-Siljan blivit internationell flygplats kan bagaget i stället checkas in direkt till Mora vilket naturligtvis gör resan bekvämare.

- Det skulle verkligen underlätta för våra besökare utifrån, säger stationschefen Sven Eriksson. Eftersom Mora och Siljansområdet är en populär turistdestination  blir det ibland också aktuellt med inkommande charter och ett sådant plan kan nu nekas att flyga direkt hit. Men det kan inte ske om vi är en ICAP-flygplats, eller tullflygplats som man också brukar säga.

Tullare tas in vid behov

Benämningen tullflygplats indikerar att tullkontroll sker, en självklarhet när det inte sker på Arlanda. Eftersom Mora saknar tullstation blir det  att i förekommande fall hämta personal från Idre eller Gävle.

- Men det är tullens sak att ställa upp med folk, vi behöver bara meddela att vi får ankommande passagerare från utlandet, förklarar Sven-Eriksson. Om några tullare sedan kommer vet vi inte från fall till fall. 

Det är Mora- Siljan Flygplats som har vänt sig till SKL och bett att man därifrån skulle göra en framställan till ICAP. Ytterligare fem flygplatser har gjort detsamma; Sveg, Lycksele, Storuman, Hemavan-Tärnaby och Gällivare. Alla i områden med betydande turism och därav följande utländska besökare. 

 

Sven-Erik Nilsson

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 14 december 2009.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... det första postkontoret etablerades vid nuvarande Vasaloppsmålet 1831?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213