Nästan 20 varv runt jorden med Hela Dalarna Cyklar

29 oktober 2010

Hela Dalarna Cyklar

Båda omgångarna av Hela Dalarna Cyklar är nu slut. Totalt lockades 2 702 personer att lämna in sina startkort. Över en tredjedel uppger att de inspirerats att cykla mer tack vare kampanjen, större andel under hösten. Vi hade till och med deltagare från Åland!

- Jag var i Ludvika under sommaren och tyckte det här var en jättebra grej, förklarar Britta Lindqvist från Mariehamn. Jag älskar att cykla så det var en given utmaning, inte minst för min särbo som bor i Ludvika. Vi har haft riktigt kul eftersom vi "tävlat" med varandra även om han cyklat i Ludvika och jag här på Åland. Och jag har lyckats övertyga honom om hur skönt det är att cykla!

Deltagarna har, enligt tillgänglig statistik, under årets båda omgångar tillsammans cyklat ca 783 000 km vilket motsvarar 19,5 varv runt jorden. Om alla åkt bil (räknat på Volvo S80) istället för att cykla hade det krävts över 68 000 liter bensin och gett utsläpp av knappt 161 000 kg koldioxid till atmosfären. 

I år lämnades fler startkort in än tidigare år, kanske tack vare att två omgångar genomfördes och att alla kommuner var med.

- Det tar tid att etablera ett sådant här koncept och vi hoppas att vi kan fortsätta i en eller annan form framöver, säger Lillan Lundin Stöt på Naturskyddsföreningen Dalarna, regional samordnare för Hela Dalarna Cyklar i år.

- Vi märker tydligt att det behövs en regional aktör för hållbara transporter där cykling är en viktig del, fortsätter Lillian. Vi sneglar till exempel på X-MaTs (miljöanpassade transporter) i Gävleborg som gör otroligt mycket bra. I Dalarna finns inget motsvarande organ.

Många av deltagarna har kommit med idéer på hur cyklingen kan öka. Fler cykelbanor och bättre cykelbanor/underhåll är vanligast. Andra idéer är till exempel gratis cykelservice, bilfria dagar, att arbetsgivare uppmuntrar cykling genom ekonomiskt bidrag, cykelreseplanerare på nätet, större cykelparkeringar vid butiker/resecentrum, ombytesmöjlighet vid resecentrum, hyrcyklar till turister, cykelskoj i skogen och tävling mot arbetskamrater.

- Vi har även fått massor av glada tillrop att kampanjer som Hela Dalarna Cyklar är bra och inspirerande, avslutar Lillian.

De tre första priserna i Hösttrampa gick till:
1. Presentkort övernattningar, STF Stefan Killberg Borlänge
2. Halk- och riskutbildning, NTF Veronica Hampfalls Mora
3. Presentkort, Dalatrafik Roland Lundin Hedemora

Övriga priser var t ex inträde till Orsa Grönklitts björnpark och profilvaror med Hela Dalarna Cyklars logotyp på: cykelväska, regnponcho eller hjälmlås
(se www.cyklamedhjalm.se). Pristagarna meddelas företrädesvis per brev.

Se hela prislistan här.

I Mora blir det dessutom fler vinnare vid den lokala dragningen som sker någon gång i november!

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 29 oktober 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den senaste minnesstenen i Dalarna med anknytning till Gustav Vasas äventyr restes i Kättbo 1934? Till minne av skidåkarna Lars och Engelbrekt som sägs vara de som hann upp den blivande kungen i Sälen vid årsskiftet 1520-1521.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213